Zadnji komentari

Suluda farsa u Macronovoj režiji: sazvao izbore protiv Le Pen, a sad s njom sklopio savez

Pin It

Javna tajna Macronove nominacije Michela Barniera za premijera je – sklopio sporazum s Nacionalnim okupljanjem (RN) desničarske političarke Marine Le Pen. Zašto? Jer da nije tako, parlament bi odmah odbio Barnierovu vladu s obzirom da Nova narodna fronta (NPF) na ljevici plus Le Pen imaju apsolutnu većinu mjesta i stoga mogu preglasati bilo koju odluku.

A Macron sigurno nije mogao sklopiti sporazum s NPF-om da imenuje desničara za premijera.

Uostalom, ovo je sada potvrdila i sama Le Pen, rekavši:  “Čini se da Michel Barnier ispunjava barem prvi kriterij koji smo tražili, a to je netko tko poštuje različite političke snage i sposoban se obratiti RN-u.”

Čitava ova višetjedna farsa ovim sada dobiva novu razinu suludosti. Jer, kad razmislite o tome da se Macron udružio s NPF-om tijekom izbora kako bi podigao “Republikansku frontu” protiv RN-a. Konkretno, u 2. krugu izbora, kada se kandidat RN-a natjecao protiv kandidata NPF-a ili Macrona, Macronova stranka je pozvala svoje pristaše da glasaju za kandidata koji nije RN, bez obzira na političke razlike.

kon što je NPF pobijedio na izborima – Macron kategorički odbija nominirati premijera NPF-a. I ne samo to već se sada udružio s RN-om kako bi nominirao Barniera!

Sve ovo, zapravo, postavlja pitanje: Zašto Macron ne bi mogao učiniti istu stvar s premijerom NPF-a? Zašto nije mogao natjerati vlastitu stranku da se obveže da neće glasati protiv vlade NPF-a – kao što je nedvojbeno natjerao RN da se obveže da neće sabotirati Barniera? Naime, njegova vlastita stranka zajedno s NPF-om ima 57 posto mjesta u parlamentu.

Konačno, jedino što je sigurno jest da je Macronov potez potpuno nedemokratski; odbio je premijera NPF-a na temelju toga da “većina neće glasati za njega”, a zatim demonstrira da to zapravo nije moralo biti tako, več je to bio isključivo – njegov vlastiti izbor. Jednostavno, odbio je poštovati volju glasača i rezultate koji su bili posljedica njegovog vlastitog izbora da napravi savez “Republikanskog fronta” sa NPF-om.

geopolitika.news