Zadnji komentari

Srpska verzija povijesti nova je pljuska suživotu u Bosni i Hercegovini

Pin It

Udžbenici iz povijesti u Republici Srpskoj pojačani su s dodatnim satima i informacijama o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću koji su prikazani kao ratni heroji.

U Republici Srpskoj povukli su još jedan skandalozan potez. Udžbenike iz povijesti pojačali su s dodatnim satima i informacijama o nacionalnim herojima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Uslijedile su prozivke na račun Milorada Dodika – da huška na rat, jer takvu povijest morat će učiti djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kojih je sve manje u Republici Srpskoj. Odgovorio mu je hrvatski predsjednik.

I Radovan Karadžić i Ratko Mladić kažnjeni su doživotnim zatvorom za ratne zločine u BiH, a sad bi djeca u Republici Srpskoj trebala učiti iz povijesti o njihovu herojstvu i kako su vodili obrambeni rat.

Pripremljen je novi nastavni plan s dodatnim satima iz povijesti za osmi i deveti razred. U školskim klupama sjede i hrvatska i bošnjačka djeca, a o Karadžiću i Mladiću već sad uče iz udžbenika, piše dnevnik.hr

“Vidimo da u RS-u nastavljaju starom politikom i ovdje neko mora preuzeti odgovornost i zaustaviti ovo zlo koje se nadvilo nad BiH. Bojim se i cijeli region”, rekao je Murat Tahirović iz udruženja svjedoka i žrtava genocida Srebrenice.

Mediji u Republici Srpskoj kažu – učit će pravu, a ne hašku povijest. Oni koji su pripremili nastavni plan pak kažu – učit će objektivno i nepristrano, a Karadžića i Mladića ne mogu izostaviti iz povijesti.

“To je prosto upoznavanje učenika sa svim ličnostima i događajima koji u se dešavali u RS i koji karakteriziraju povijesni razvoj republike srpske”, rekla je Slađana Tanasić s Republičkog pedagoškog zavoda RS.

“Djeca moraju znat tko je general Ratko Mladić, moraju znati tko je prvi predsjednik Republike Srpske dr. Radovan Karadžić. Djeca trebaju naučiti što se ovdje događalo”, rekao je Branimir Kojić iz Udruge obitelji zarobljenih i poginulih i nestalih civila Srebrenice.

Hrvati koji žive u Republici Srpskoj nerado govore o ovoj temi. Odbio nas je i potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda, uz objašnjenje da površno poznaje tu temu, ali njegov kolega Bošnjak, drugi potpredsjednik javno se oglasio.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaista ima osnove da one koji su radili na ovom nastavnom planu i koji će ga eventualno usvojiti i primjenjivati krivično odgovaraju po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine”, rekao je Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a.

Iz Vladina ureda za Hrvate izvan Hrvatske poruka – analizirat će sadržaj, pa ako zatreba i reagirati. Predsjednik pak u svom stilu o toj temi i Miloradu Dodiku.

“A gledajte što god ja pokušam popraviti, on zezne. On je sugovornik za sve Hrvate u BiH, apsolutno je sugovornik. Nasljednici Karadžića i Mladića. Nažalost Dodik tu previše kalkulira i igra se s vatrom nepotrebno potpuno. Svaki mu put kažem da smiri loptu”, rekao je predsjednik Milanović.

Hrvatske povjesničare potez Republike Srpske ne čudi.

“Tko prati historiografsku produkciju u RS-u nije iznenađen. Trend koji možemo povezivati sa srpskim svijetom relativizira stvarne činjenice. Po meni potpuno očekivano”, rekao je povjesničar Davor Marijan.

“Nikakav obrambeni rat to nije bio. Kad je u pitanja srpska strana u BiH, to je bio rat za Veliku Srbiju. Druga etapa rata za Veliku Srbiju nakon 1991. godine i velikosprske agresije na republiku Hrvatsku”, rekao je povjesničar Ante Nazor.

A srpska verzija povijesti nova je pljuska suživotu u Bosni i Hercegovini.

kamenjar.com