Zadnji komentari

Politika ‘pružene ruke’ doživjela fijasko u Njemačkoj, totalni zaokret zbog ‘spavača’

Pin It

Objavljeno ime Sirijca optuženog za teroristički napad u Njemačkoj ~  Scena.ba

Teško da Njemačka išta može učiniti u ovom konkretnom trenutku po pitanju terorističkih napada jer to zahtjeva reorganizaciju dosadašnjeg načina rada i uvođenje novih postrojbi u proces

tvrdi vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović komentirajući njemačku zbilju nakon terorističkog napada u Solingenu. “Sudeći po svemu, trebaju mijenjati zakonodavstvo. Teško može biti brzog i učinkovitog rješenja koje priželjkuju ljudi, jer uvijek se stvari događaju post factum, nakon što se zlo desi. Ne može se u ovom trenutku ništa napraviti konkretno i dovoljno jako da se osjeti učinak odmah”, rekao je.

“Ovo što se u Solingenu dogodilo, navodno je “Islamska država” preuzela odgovornost. Je li to istina ili ne, sada nije toliko bitno. Bitno je da se to dogodilo baš u ovom trenutku. Nije “Islamska država” nikad obraćala pažnju na Palestinu, ali sada se kao navodni razlog, u obrazloženju terorističke skupine ISIS-a, spominje Palestina; i to je valjan razlog u kojeg možemo vjerovati te ga smatrati rizičnim faktorom”, ocijenio je Vidmarović.

“To je poput jednog zlog kvasca kojeg stavite u tijesto i onda se sve poveća. Riječ je o velikom problemu, naročito za Francusku i Njemačku, dvije zemlje s najvećim koncentracijama muslimanskog stanovništva.” Podsjetimo, tzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napad nožem u gradu Solingenu 23. kolovoza kada su ubijene tri osobe, a ozlijeđeno osam osoba. Ova militantna grupa je u izjavi na Telegram profilu objavila da je napad izveo jedan od njezinih članova “iz osvete za muslimane u Palestini i posvuda”.

Pitanje nacionalne sigurnosti

Konsenzus političkih opcija u Njemačkoj po pitanju imigranata Vidmarović danas smatra mogućim potkrepljujući ga činjenicom da Njemačka, po prvi puta u svojoj novijoj povijesti, deportira građane. “Tu je došlo do razumijevanja. Deportirali su Afganistance, Austrija se pridružuje, tu bi vladajuća koalicija mogla imati konsenzus, pogotovo u kontekstu nedavnih dobitaka AfD-a, jer čini mi se da sada imaju motivacije da budu ujedinjeni. Koalicija ima isti pogled na sva ta pitanja, ovo je sad stvar koja im je dobrodošla, jer imaju prilike reagirati i ne prepustiti goruće pitanje migracija AfD-u”, kazao je.

Njemačka vladajuća koalicija sada lovi šansu pokazati kako je sposobna nositi se s ovim pitanjem, za njih migracije danas nisu više prerogativ desnih političkih opcija, nego pitanje nacionalne sigurnosti. No, što je dosad bio plan njemačkih socijaldemokrata? Je li postojala ikakva strategija u vrijeme migrantske krize? “Od Angele Merkel pa do sada nije ni bilo vizije nekakvih postroživanja pravila. Istina, nakon Merkel je bilo razgovora o tome, međutim konkretno nisu bile poduzimane jasne mjere”, smatra Vidmarović.

“Počelo se razgovarati o tome da treba definirati točno kvote te koga treba uzimati, da se ne smiju propuštati paušalno velike količine ljudi i sl. Ali, kako to obično biva, treba se dogoditi nešto veliko, nesretni slučaj, da se onda ide konkretno u žešće korake. Dakle, koliko god su pričali o tome i koliko god ih to brinulo, nisu socijaldemokrati imali nekakve jako dobre vizije i planove oko toga, to je imao AfD”, rekao je Vidmarović te dodao kako se ni njemačka desnica u praksi nije proslavila.

Pobjede AfD-a u Njemačkoj

Alternativa za Njemačku (AfD) u nedjelju je po prvi put pobijedila na pokrajinskim izborima u Njemačkoj. AfD je dobio gotovo trećinu glasova u Tiringiji, dok je u susjednoj Saskoj drugi iza demokršćanskog CDU-a. AfD najvjerovatnije neće završiti u vladi pokrajine unatoč uspjehu, budući da su sve druge političke stranke obećale da će izbjeći savez s njom, piše Radio Slobodna Europa. No, moć AfD-a će otežati formiranje koalicije i može blokirati imenovanja sudaca i ustavne promjene.

Itekako postoji mogućnost da desnica osvoji vlast na nacionalnom nivou, smatra Vidmarović, ali ističe kako to nisu oni desničari na koje svi misle. “Dok se to dogodi da desničari preuzmu izvršnu vlast u Njemačkoj, i sam AfD će evoluirati. Zasad vidimo da desne opcije nemaju kapaciteta ni u Francuskoj ni u Njemačkoj. One samostalno skupljaju impresivnu količinu glasova, ali nikako ne mogu probiti taj led da se njih uzme u koaliciju. Kad jednog dana probiju led i kad budu trebali koalirati, onda će to biti nagodba”, rekao je Vidmarović.

“U politologiji uvijek vrijedi to pravilo da onaj ekstremniji, kad dođe u milje centrista – establišment, onda se ekstrem uvijek smiri, postane blaži i normalniji. Ekstrem ide prema centru, a ne centrist prema ekstremu. To se i Pernaru dogodilo i svim ostalima, to sad vidimo i u HDZ – DP relacijama. I uvijek će to tako biti. I zato, kad jednog dana AfD hipotetski osvoji vlast, oni će biti novi centristi, desni centar koji će onda puno toga morati izbaciti iz svojih planova i ostaviti samo pojedine elemente svoje politike. Jer, oni će morati ići na sastanak u Brisel i razgovarati sa šefovima drugih država, a u tom okruženju ne možeš biti čudak i svojeglav, koliko god se trudio”, zaključuje Vidmarović.

Europa nakon Merkel

Za vrijeme mandata Angele Merkel nije bilo detaljno razrađeno kako, što i gdje s imigrantima, za razliku od britanskih Laburista, koji su striktno postavili pravila u Engleskoj, tvrdi Vidmarović. Ovaj stručnjak za vanjsku politiku ne vjeruje da će Njemačka sada iznaći načina i kapaciteta za rješavanje problema. “Oni će to probati riješiti što brže, jer je to pitanje koje jako brine Nijemce, ali i Austrijance, Francuze, Europu generalno.”

S druge strane, one europske zemlje koje nisu imale slučajeva terorističkih napada, poput Hrvatske, još su u većem strahu, objašnjava Vidmarović. Vlada neka opća atmosfera zabrinutosti i straha, ali isto tako, recentna događanja nažalost treba staviti i u kontekst političke borbe, jer je na tapetu svojevrsno uskraćivanje prostora desnim strankama po ovom pitanju. “Centrističke i lijeve opcije pokušat će oponašati u nekom dijelu, mogli bismo reći – ‘ukrast’ će desne ideje, odnosno dijelove političkog programa desnih društvenih i sigurnosnih politika.

Na pitanje je li ‘politika pružene ruke’ Angele Merkel bila pogrešna Vidmarović kaže da je prije svega u pitanju bila gesta, jer Njemačkoj tada nije trebalo toliko uvozne radne snage. “Bila je to humanistička, socijaldemokratska gesta. To je bilo pružanje ruke pomoći jer ipak, Zapad kao takav je sudjelovao u cijeloj operaciji oko Sirije i mislim da tu ima elemenata snošenja odgovornosti i krivice, a vjerojatno je još bilo i sporazuma s Amerikancima službenih i neslužbenih da će netko te ljude na koncu morati primiti”, kazao je Vidmarović.

“I naravno, uzmimo i specifičnu prošlost Angele Merkel koja je ipak kćerka protestantskog pastora i vjerojatno je kršćansko u njoj tu odigralo ulogu. Njenu motivaciju ne bih nazvao promašenom, ali realizaciju – da. Bila je promašena, jako traljavo organizirana, loše izvedena”, tvrdi Vidmarović.

“Njemačka je u tom trenutku imala samo namjeru da primi izbjeglice, ali nije imala krajnji cilj i krajnju viziju što s njima i kako. U Briselu su pak pristupali problemu ‘ad hoc’ bez razmišljanja o daljnjim posljedicama i kako će to izgledati. Tadašnja politika je bila promašena jer je bila bez glave i repa, ne samo na razini Njemačke nego i čitave Europske Unije”, zaključio je Vidmarović.

Autor:Igor Krstanovic/dnevno.hr