Zadnji komentari

Blinken: Iran poslao Rusiji balističke projektile i uskoro će padati na Ukrajinu

Pin It

Iran je isporučio balističke projektile Rusiji što će dovesti do eskalacije sukoba u Ukrajini, rekao je danas glavni američki državni tajnik Antony Blinken i obećao nove sankcije Teheranu.

Govoreći dok je u posjetu Londonu, Blinken je rekao: “Rusija je sada primila pošiljke ovih balističkih projektila i vjerojatno će ih koristiti za nekoliko tjedana u Ukrajini protiv Ukrajinaca.” Dodao je: “Opskrba iranskim projektilima omogućuje Rusiji da koristi više svog arsenala za mete koje su dalje od crte fronte, dok nove rakete koje dobiva od Irana usmjerava za mete bližeg dometa. Ovaj razvoj i rastuća suradnja između Rusije i Irana prijeti europskoj sigurnosti”, prenosi ga AP.

Nove sankcije Teheranu

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskim ministrom vanjskih poslova David Lammyjem, američki šef diplomacije rekao je novinarima: “Upozorili smo Iran privatno da bi poduzimanje ovog koraka predstavljalo dramatičnu eskalaciju” i obećao je da će SAD  “kasnije danas najaviti daljnje sankcije Iranu, uključujući dodatne mjere Iran Airu”, glavnom iranskom zračnom prijevozniku.

“Očekujemo da će saveznici i partneri također objaviti svoje nove mjere za Iran”, dodao je. Njih dvojica su potvrdili da će kasnije ovog tjedna zajedno posjetiti Kijev u, kako su opisali, “kritičnom trenutku” za Ukrajinu. No, odbili su se javno obvezati da će opskrbiti Ukrajinu dalekometnim kapacitetom za odbijanje ruske invazije – dok su signalizirali da su otvoreni za daljnje rasprave o toj temi.

Idu zajedno u Kijev

“Jedna od svrha putovanja na koje ćemo ići zajedno je čuti izravno od ukrajinskog vodstva… O tome kako Ukrajinci vide svoje potrebe u ovom trenutku, prema kojim ciljevima – i što možemo učiniti kako biste podržali te potrebe”, rekao je.

Blinken je bio u Londonu dok su se dvije zemlje složile otvoriti novu stranicu u američko-britanskom “strateškom dijalogu”. Kasnije će se sastati s novoizabranim laburističkim premijerom Keirom Starmerom. Starmer želi putovati u Washington kasnije ovog tjedna gdje će se sastati s Joeom Bidenom. Ali ne očekuje se da će sjesti ni s jednim od američkih predsjedničkih kandidata.

geopolitika.news