Zadnji komentari

Dok Rusi napreduju u Kursku, Blinken i Lammy jure u Kijev: ‘Stanje je pred eskalacijom’

Pin It

Američki državni tajnik Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy stigli su u Kijev u srijedu, 11. rujna 2024., kako bi se sastali s visokim ukrajinskim dužnosnicima u ključnom trenutku sukoba s Rusijom – prenosi Reuters.

Ovaj posjet dolazi u trenutku kada Ukrajina, pod sve većim pritiskom ruskih vojnih operacija na istoku zemlje, traži intenzivniju vojnu pomoć od svojih zapadnih saveznika.

Kijev je prošlog mjeseca izveo riskantni prekogranični napad na rusku regiju Kursk, no nakon početnih uspjeha ukrajinsko napredovanje je usporeno. U srijedu je ruski zapovjednik izvijestio da su ruske snage ponovno zauzele desetak naselja koja su bila pod ukrajinskom kontrolom.

‘Dramatična eskalacija’

Blinkenov posjet Kijevu dolazi nakon što je upozorio na jačanje vojne suradnje između Rusije i Irana. Prema američkim obavještajnim podacima, Moskva je primila balističke projektile iz Teherana, a Washington je izrazio zabrinutost zbog posljedica koje bi ovaj savez mogao imati na širu europsku sigurnost – prenio je BBC.

Blinken je naglasio da bi isporuka takvih projektila Rusiji mogla predstavljati “dramatičnu eskalaciju”. Sjedinjene Države već su nametnule nove sankcije Iranu zbog ovih navodnih vojnih transfera.

Blinken je naveo kako je cilj posjeta saznati iz prve ruke od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovih suradnika koji su trenutni ciljevi Kijeva u sukobu i kako Washington može dodatno podržati te napore. Očekuje se da će Zelenski ponoviti svoj apel za dalekometne projektile, poput američkih ATACMS i britanskih Storm Shadows, kako bi ograničio ruske napade.

Kako prenose izvori iz zapadnih krugova, Blinken i Lammy će tražiti dodatne detalje o ukrajinskim strateškim planovima prije nego što donesu konačne odluke o daljnjoj pomoći. Iako Kijev traži povećanje vojne pomoći, zapadni saveznici pomno procjenjuju rizike. Pojedine europske prijestolnice, kao i Washington, zabrinuti su da bi dodatno naoružavanje moglo dovesti do izravne konfrontacije s Rusijom.

Uskoro napadi unutar Rusije?

Američki predsjednik Joe Biden naznačio je mogućnost kompromisa po pitanju ukidanja ograničenja u vezi s ukrajinskom uporabom dalekometnog oružja. “Radimo na tome”, izjavio je Biden novinarima, komentirajući pitanje dalekometnih napada na ruski teritorij.

S druge strane, predsjednik ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin, jasno je poručio da će Moskva tretirati Sjedinjene Države i njihove saveznike kao izravne sudionike u sukobu ako Kijevu bude omogućeno korištenje takvog oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uskoro će otputovati u Sjedinjene Države gdje će se sastati s američkim predsjednikom Bidenom te ključnim američkim dužnosnicima. Očekuje se da će na tim sastancima Zelenski predstaviti plan za okončanje rata te tražiti dodatnu podršku u borbi protiv Rusije.

geopolitika.news