Zadnji komentari

Putinov savjetnik: ‘Vrijeme je za nuklearnu odlučnost ili suočavanje s kolapsom Rusije’

Pin It

Atomic Bomb: Nuclear Bomb, Hiroshima & Nagasaki ‑ HISTORY

Sergej Karaganov, utjecajni stručnjak za vanjsku politiku i sigurnost, pozvao je Rusiju da zaoštri svoj nuklearni stav prema Zapadu, otvoreno predlažući mogućnost ograničenog nuklearnog napada na zemlje NATO-a koje “podržavaju agresiju u Ukrajini.” – prenosi Reuters.

U intervjuu za Kommersant, Karaganov je izjavio da trenutna nuklearna doktrina Moskve ne uspijeva učinkovito odvraćati neprijatelje te da bi Rusija trebala signalizirati spremnost na uporabu nuklearnog oružja kao odgovor na masovne napade na svoj teritorij.

Karaganov je istaknuo da bi nova ruska nuklearna strategija trebala biti jasna i nedvosmislena: “Vrijeme je da proglasimo pravo na nuklearni odgovor na svaku ozbiljnu prijetnju našem teritoriju.” Prema njegovim riječima, trenutna doktrina koja dopušta uporabu nuklearnog oružja samo kao odgovor na nuklearni napad ili konvencionalni napad koji ugrožava postojanje države, ne pruža adekvatno odvraćanje i dovodi Rusiju u opasnost od iscrpljivanja i mogućeg kolapsa.

Kalkulirana uporaba nuklearnog oružja?

Iako Karaganovljevi stavovi nisu službena politika Kremlja, često su praćeni kao pokazatelj smjera ruskog razmišljanja, s obzirom na to da mu je Kremlj više puta omogućio da iznese svoje mišljenje na utjecajnim forumima i izravno Putinu.

Karaganov je ranije zagovarao ideju preventivnog nuklearnog napada, opisujući ga kao način da se “otrijezne” neprijatelji. Njegove izjave dolaze u kontekstu više od dvije i pol godine rata u Ukrajini, tijekom kojeg su ruske snage pretrpjele značajne gubitke i suočile se s ekonomskim izazovima. Karaganov smatra da bez revizije nuklearne doktrine, Rusija riskira “opadanje, a možda čak i kolaps”.

U intervjuu s novinarkom Kommersanta, Elenom Černenko, Karaganov je odbacio ideju da bi svaka uporaba nuklearnog oružja nužno vodila do globalnog nuklearnog rata. “Sve nuklearne sile imaju planove za kalibriranu uporabu nuklearnog oružja prema određenim scenarijima,” kazao je, dodajući kako nije cilj izazvati nuklearni rat, već spriječiti veće sukobe.

“Svi smo u opasnosti, i Rusija i svijet. Moramo birati između pobjede u ovom ratu ili suočavanja s raspadom,” zaključio je Karaganov, pozivajući na odlučnu akciju protiv Zapada, kojeg vidi kao glavnog korisnika i inicijatora sukoba u Ukrajini.

geopolitika.news