Zadnji komentari

Nizozemska vlada proglašava izvanredno stanje da zaobiđe glasanje: Mjera protiv migracija

Pin It

North Africa: The Other Side of Europe's Migrant Crisis

Nizozemska vlada priopćila je danas kako namjerava provesti niz mjera za ograničavanje migracije u nadolazećim mjesecima, uključujući moratorij na sve nove zahtjeve, nekoliko dana nakon što je Njemačka najavila nove granične kontrole kako bi spriječila ilegalne migracije.

Nova vlada, predvođena strankom PVV nacionalista Geerta Wildersa, rekla je da će proglasiti nacionalnu krizu oko azila, što će joj omogućiti poduzimanje mjera za suzbijanje migracija bez pristanka parlamenta, prenosi Reuters.

Oporbene stranke dovode u pitanje je li ovaj potez neophodan ili čak zakonit, ali PVV-ova ministrica migracija Marjolein Faber rekla je da je ona postupala u skladu s mogućnostima koje su joj dodijelili zakoni o migraciji u zemlji. “Poduzimamo mjere kako bismo Nizozemsku učinili što je moguće neprivlačnijom za tražitelje azila”, rekla je Faber. Vlada je ponovno potvrdila svoj cilj da traži izuzeće od pravila EU-a o azilu, iako će se Bruxelles tome vjerojatno opirati, budući da su se zemlje EU-a već dogovorile oko svog migracijskog pakta, a o izuzećima se obično raspravlja u fazi pregovora, ne nakon.

Čeka se reakcija EU…

“Usvojili smo zakonodavstvo, ne odustajete od usvojenog zakonodavstva u EU-u, to je opće načelo”, rekao je glasnogovornik EU-a Eric Mamer novinarima upitan o mogućem odustajanju Nizozemske . Među svojim prvim potezima vlada je rekla da će ukinuti izdavanje neograničenih dozvola za azil, dok će značajno ograničiti mogućnosti za one kojima je odobren azil da se u Nizozemskoj ponovno ujedine sa svojim obiteljima.

Također bi se počelo raditi na kriznom zakonu koji bi suspendirao sve odluke o novim zahtjevima za azil na do dvije godine. Wilders je prošle godine pobijedio na izborima s obećanjem nametanja najstrožih migracijskih pravila u EU. U svibnju je uspio formirati vladu s tri desničarska partnera, ali tek nakon što je odustao od vlastite ambicije da postane premijer. Kabinet umjesto toga vodi Dick Schoof, neizabrani birokrat koji nema nikakvu stranačku pripadnost. Poput susjedne Njemačke, Nizozemska je rekla da će također uvesti strože granične kontrole kako bi se borila protiv trgovine ljudima i suzbila neregularne migracije.

geopolitika.news