Zadnji komentari

Rusija upozorava na eskalaciju neviđenih razmjera: ‘Sve je već spremno’

Pin It

Predsjednik ruske Državne dume, Vjačeslav Volodin, izdao je ozbiljno upozorenje kako će Rusija odgovoriti snažnijim oružjem ako se njezini gradovi nađu pod udarom – prenosi ruska državna agencija TASS. Njegova izjava dolazi usred sve većih napetosti s NATO savezom i rasprava o mogućim napadima na ruski teritorij.

Podsjetimo, NATO-ov glavni tajnik, Jens Stoltenberg, je u intervjuu za Foreign Policy naglasio kako Savez neće biti direktno uključen u ukrajinsko-ruski sukob, čak i ako zemlje članice odluče omogućiti Ukrajini napade na ruski teritorij koristeći zapadno oružje.  Rusko rukovodstvo je više puta dalo do znanja da se s takvom logikom ne slaže.

Volodin je naglasio kako Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici otvoreno raspravljaju o mogućnosti napada na ruske gradove, što bi prema njegovim riječima uključilo NATO u sukob u puno većoj mjeri nego dosad. “Ako se takvi napadi dogode, odgovor će biti snažan i adekvatan. Rusija ima sredstva za odmazdu, a jače oružje je već spremno”, rekao je Volodin prije početka jesenskog zasjedanja Državne dume.

Rusija spremna na odmazdu

Prema Volodinu, nužno je da parlamenti Sjedinjenih Država i europskih zemalja postanu svjesni mogućih posljedica ovakvih akcija, ističući kako bi sukobi mogli eskalirati do nepovratnih razmjera. Posebno je upozorio na ulogu satelitskih sustava koji pripadaju SAD-u i NATO-u, sugerirajući da bi njihova umiješanost značila potpuni angažman NATO-a u sukobu.

Volodin nije propustio kritizirati aktualne političke vođe zapadnih zemalja. Prema njemu, Biden, koji je napustio izbornu utrku, Scholz, čija politička budućnost izgleda neizvjesno, te Macron, kojeg vlastiti građani ne podržavaju, vode svoje zemlje u opasne sukobe koji bi mogli eskalirati u globalni rat.

Volodin je također pohvalio ruske napore, naglašavajući kako predsjednik Vladimir Putin čini sve da spriječi nuklearnu katastrofu i širenje rata. Pozvao je političare u Europi da osvijeste kamo ih vode njihovi lideri te upozorio na opasnosti koje takve odluke nose za cijeli svijet.

geopolitika.news