Zadnji komentari

Kornjače i kobila

Pin It

Penava (DP): Podržat ćemo Primorca za predsjednika RH – narod.hr

A na kraju poslastica: do jučer naš Penava prčevit, danas kaže da nitko od kandidata nije vrijedan osim Primorca koji odgovara njegovim kriterijima: bio branitelj, radio za domovinu decenijima, koješta još ima u prilog upravo njemu jer drugog nikoga na vidiku nema! Oni iz njegova krila DP, koji se u svemu slažu s HDZ-om, trebaju baš Primorca!

Neki dan na HRT nastupio je predsjednički kandidat Dragan Primorac. Govorio je 11 (jedanaest) minuta u vremenu koje bilo između 19 i 22 sata. Potražili smo cjenik takvih usluga na HRT i pronašli: trideset sekundi reklame u tom vremenu na HRT stoji 1632,49 eura. Za ukupnu reklamu sebe samoga Dragan Primorac bio je dužan po tarifama HRT isplatiti 35.914,78 eura. Pitamo se je li to platio? Možda je platio sam, možda donator, a možda je sam HRT bio kavalir.

Čujemo da su neki poslali upit na HRT kako bi saznali tko je to financirao Draganu Primorcu jer još nisu raspisani izbori za predsjednika RH, tako se svaka ovakva predkampanjska reklama vjerojatno mora platiti kao svaka druga reklama. Ali dobri HRT nije odgovorio na upit. Ako uzmemo u obzir da je dotični nastupao mnogo puta na HRT, iako još nisu objavljeni izbori, moramo konstatirati da je netko već potrošio pogoleme novce za gospodina Dragana Primorca.

Nešto manje se troši na Mariju Selak Raspudić, još manje na Kekinovu Ivanu, ali ipak se troši! Za Milanovića ne moramo pitati: on šuti, bere grožđe, prolijeva krvcu po jesenskoj hrvatskoj zemljici i sigurno odmahuje glavom. Ima i raznih sajmova, otvaranja kojekakvih kutaka po našoj provinciji i tako - nađe se društvance.

Ipak nam jarac ne da mira: tko to sve donira? Samo izlazak iz zgrade Sabora na Markovu trgu i prijelaz preko drevnoga trga dok Marija S. R., dođe lepršava i diskretno našminkana, bez da je napumpala usnice, sasma pristojna i zgodna žena, do postavljene kamere i brojnih mikrofona, košta brale. Ali sve je to džaba, ti naši upiti, tko daje pare? Ima se. Još nitko nije čuo za objavu kandidature, za programe nitko, za detaljne bio-bibliografije nitko, a već kao provodadžije svi kandidati nude robu: Kekinova će braniti ženska prava jer su strašno ugrožena! Ona će ukinuti vojni rok ako ga nađe na svom pantovčakovečkom stolu, progoniti „klečavce“ i Thompsona. Jednom riječju – ustaše. Imat će vjerojatno problema jer više nije moguće odrediti spol i rod i tome slično. To je vrlo fluidno, gotovo pjesnički snovito. Jedino se za ustaše zna kako izgledaju.

Pa onda Selakova: ona će ispravljati Milanovićeve pogrješke, samo one koje su verbalnoga tipa. Jer on je kršan momak. Inače on i nije tako strašan momak, kaže dama. Ima mana, to jest, ali ona je u prednosti pred njim znanjima iz povijesti hrvatskoga i drugih naroda, po znanju o ustavu i zakonima, o međunarodnoj politici, o poznavanju vojske i oružja, makar je on muško, pa onda su na njenoj strani i poznavanje međunarodna pitanja granica, strategija hrvatske budućnosti, ratna pravila i svašta nešto. Tu se ona istaknula u svom radu, nema doduše dokaza, ali tko te pita za dokaze i program?

No, dragi naši, tri su vile zemlju obasjale: treća je Aurora, Zora naša, Zorica, koja sviće od Banja Luke, istočno od Zagreba, dakako.PREDSJEDNIČKI IZBORI Uvijek lux nam s orijenta stiže, polako ali sigurno. Dočekali smo konačno da nam možda predsjednica postane treća vila, kršna i znamenita, slažu se Zoran i Zora! Gloria tibi! Ona je oličenje svih novinarskih znanja, gaudeamus igitur! Nema što ne zna! Nema gdje nije bila! Multi sunt vocati! Plaudite cives! Kad je bal, nek je maskenbal! Narode, deder ožeži i opleti!

Ono što ju odvaja posebno, tu našu Auroru, je njena osobna najava za utrku: kaže jasno da je ovo utrka kobile i kornjača, a ona nije kornjača. Po logici izlazi da je ono drugo. Ljupke li simbolike! Ma kad malo bolje pogledaš, jest što jest: obje joj suparnice dosežu jedva do ramena. Kržljave, eto! Prije barbike nego ljudeskare. Možda zbog toga, netom se naša Zorica pojavila, odmah je dobila 93 glasa na Večernjakovoj tablici! Kako, kada pobogu, odakle?

Ima još kandidata, ima. Ali o njima je preporučeno šutjeti. Treba ih utopiti u vreći nasred duboke rijeke. Osobito jednoga. A može i u moru, kao što se radilo onomad. Ne mora biti vreća, može i bodljikava žica. Morat će to obaviti stazići, puhovskići, nobilovići i ostali koji još žive za te ideale jer mnogi su njihovi kameradi upravo izdahnuli na vodama Haronovim.

Najviše me raduje kao nemirne umirovljenice što će mi Dragan Primorac poboljšati mirovinu. To je obećao, majci umirovljenici riječ dao. Da bi ikaj rekla!

A na kraju poslastica: do jučer naš Penava prčevit, danas kaže da nitko od kandidata nije vrijedan osim Primorca koji odgovara njegovim kriterijima: bio branitelj, radio za domovinu decenijima, koješta još ima u prilog upravo njemu jer drugog nikoga na vidiku nema! Oni iz njegova krila DP, koji se u svemu slažu s HDZ-om, trebaju baš Primorca! Kako je to lijepo i istinito! Je, rekla bi moja Milka iz Imockoga: triba bi sebi pirunon joko iskopat!

Nevenka Nekić/hkv.hr