Zadnji komentari

Trumpov as u rukavu: Kako bi neočekivani dvojac mogao srušiti američke političke elite

Pin It

Elon Musk will support Trump's campaign with 45 million dollars per month.

U američkoj političkoj utakmici za Bijelu kuću koriste se sva raspoloživa sredstva kao i svo raspoloživo osoblje. Za razliku od europskih predizbornih kampanja gdje javna podrška uglednih i slavnih osoba iz javnog života (znanstvenika, novinara, sportaša, glazbenika, glumaca i dr.) nije presudna (štoviše, nekad je predmet izrugivanja) ona u SAD-u posjeduje vrlo važnu ulogu.

Razlog je specifičnost američke političke kulture, pogotovo izbornih kampanja i skupova koji imaju sva obilježja šoubiznisa. Osim što sami kandidati za predsjednika ili Kongres moraju blistati pred kamerama i fotoaparatima, važno je i tko ih od poznatih podržava.

Amerikanci obožavaju slavne osobe, a njihova mišljenja utječu na veliki broj birača. Iako bi mišljenja slavnih trebala biti na 33. mjestu prilikom odabira kandidata na glasačkom listiću, mnogi fanovi biraju one kandidate koje im preporuči omiljeni pjevač, glumac, znanstvenik. U posljednje vrijeme, pogotovo od ulaska Donalda Trumpa u politiku 2015., američki celebrityji, medijske kuće i vodeće udruge civilnog društva redovito podržavaju kandidate Demokratske stranke. Tako je i u aktualnoj izbornoj kampanji gdje Kamala Harris uživa potporu američke (duboke) države. Međutim, postoje izuzeci.

Najvažniji od njih je najbogatiji čovjek svijeta i najuspješniji svjetski poduzetnik 53-godišnji Elon Reeve Musk. Nakon više mjeseci izražavanja pro-Trumpovskih stavova, južnoafričko- američki biznis je otvoreno podržao Trumpa 13. srpnja nakon neuspješnog atentata na Trumpa tijekom predizbornog skupa u Butleru u državi Pennsylvaniji. Tada je napisao na X-u: „U potpunosti podržavam predsjednika Trumpa i nadam se njegovom brzom oporavku.“ Tehnološki multimilijarder toliko doprinosi izbornoj kampanji da ga Trump otvoreno naziva prijateljem. Uz to, Musk nije ostao samo na izražavanju potpore, već se aktivno uključio u kampanju i čeka ga radno mjesto u vladi ako Trump trijumfira.

Muskovo poslovno carstvo

Teško je pratiti evoluciju Muskova poslovnog carstva zbog čestih akvizicija i prodaja. Trenutačno posjeduje šest kompanija. Tri najslavnije su Tesla, Inc. (kompanija koja promiče električna vozila i druge naprave bazirane na obnovljivim izvorima energije), SpaceX (svemirska kompanija) te X Corp. (tehnološka kompanija koja posjeduje X – bivši Twitter). Musk je vlasnik i The Boring Company koja se bavi infrastrukturom i opremom, neurotehnološke kompanije Neuralink te kompanije za umjetnu inteligenciju xAI Corp.

Procjene su kako Muskovo poslovno carstvo vrijedi oko 250 milijardi dolara, što ga svrstava na poziciju najbogatijeg stanovnika planeta Zemlje. On je u više navrata rekao da ne mari za novac i da ne zna koliko novca ima. Krajem 2020. objavio je kako će prodati sve svoje luksuzne vile što je i učinio. Odnedavno živi u jednostavnoj rasklopivoj montažnoj kući od 50.000 USD. Sasvim je jasno kako novac nije pokretač Muskova političkog angažmana.

Da jest bi bio neutralan po pitanju izbora ili bi kao i 90% najutjecajnijih američkih celebrityja podržao Kamalu Harris kandidatkinju Demokratske stranke – bolje kazano kandidatkinju američkog establišmenta. Premda je istina da su neke Muskove kompanije blisko vezane uz američku državu, SpaceX kao opskrbljivač NASA-e i Tesla zbog propisa vezanih za sigurnost vozila (poteže se pitanje sukoba interesa), to nisu glavni razlozi zašto Musk podržava Trumpa. Nekada je naginjao demokratima, ali je napravio zaokret.

Razočarani podržavatelj demokrata

Musk je dobio američko državljanstvo 2002. i u naredna dva desetljeća podržavao je Demokratsku stranku na izborima od 2008. do 2020. Uoči izbora 2016. izjavio je kako Trump „nije pravi čovjek“ za predsjednika. Međutim, kada je Trump pobijedio, Musk je postao dio Trumpovog Vijeća za inovacije i strategiju, u kojem su sudjelovali vodeći biznismeni.

To je bila prilika za da ostane blizak vladi i osigura utjecaj na ključne politike koje se tiču njegovih kompanija. Iako se nije uvijek slagao s Trumpovim stavovima o klimatskim promjenama i svjetskoj trgovini, sudjelovanje u vijeću omogućilo mu je da se čuje njegov glas. Njihov odnos je dramatično zahladio kada je Trump najavio povlačenje SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma 2017. Musk je bio glasni zagovornik borbe protiv klimatskih promjena i zelene energije, te je taj potez smatrao velikom greškom.

Nakon Trumpove objave, Musk je javno kritizirao odluku i povukao se iz savjetodavnog vijeća. Unatoč njihovim neslaganjima, Trumpova administracija podržavala je Muska u određenim aspektima njegovog poslovanja. SpaceX je profitirala od ugovora s vladom tijekom Trumpovog mandata, posebno u kontekstu vojnih projekata i NASA-inih inicijativa. Trump je bio zainteresiran za jačanje američkog liderstva u svemiru, što se poklapalo s Muskovim ambicijama da učini ljudski rod multiplanetarnim lansiranjem misija na Mars.

Motivi političkog angažmana

Po svemu sudeći, Musk je postao iskreni i vatreni podržavatelj Republikanske stranke i Donalda Trumpa kada je posvetio pozornost društveno-političkim kretanjima i istovremeno postao dovoljno moćan da američka duboka država ne može ozbiljnije naškoditi njemu i njegovom poslovnom carstvu. Moglo bi se reći da je politika u njegovom dvorištu natjerala Muska da se politički aktivira. S Bidenovom administracijom došao je u sukob 2021. kada Tesla nije bila pozvana na summit o električnim vozilima usprkos svom renomiranom statusu u autoindustriji.

Muskove kompanije bile su pod udarom federalnih istražitelja zbog odnosa prema radnicima. Poznata je odluka Bidenove administracije da donese zakone o regulaciji autopilota u vozilima (autonomna vožnja). Bidenova vlada se Musku zamjerila i zbog visokih poreza na dohodak, manjka državnih poticaja, Covid ograničenja i drugih regulacija. Musk je tijekom poslovanja uvidio kako Demokratska stranka koju je podržavao ne radi ono što on želi i to ga je motiviralo da dublje preispita cjelokupnu američku unutarnju i vanjsku politiku.

U svibnju 2022. objavio je kako će podržavati na izborima republikance te je dodao da su demokrati„postali stranka podjela i mržnje“. U lipnju je podržao Mayru Flores u izvanrednim teksaškim izborima za Kongres, a u studenom Rona DeSantisa na republikanskim predizborima. U rujnu 2023. otišao je na američko-meksičku granicu u svom pohodu građanskog novinarstva i bio je šokiran valovima ilegalnih imigranata koji ulaze u SAD. To je usporedio sa zombi apokalipsom prikazanom u filmu World War Z. U studenom je rekao da neće glasovati za Bidena iako još nije htio javno podržati Trumpa što je napravio u srpnju ove godine.

Politički stavovi

Musk i Trump se slažu u gotovo svim važnim političkim pitanjima. Obojica se protive ilegalnoj imigraciji, LGBT agendi, rodnoj ideologiji i woke kulturi, pobačaju i pristranosti američkih mainstream medija. S druge strane, umanjuju opasnost klimatskih promjena, zalažu se za slobodu govora, deregulaciju gospodarstva, niže poreze, rezanje broja javnih dužnosnika, podržavaju pravo na oružje i smrtnu kaznu.

Žele snažnu Ameriku sa snažnim predsjednikom koja treba biti poštovana u svijetu u skladu s agendom America first. Obojica misle kako je Harris radikalna ljevičarka kojoj ne treba dozvoliti dolazak na vlast i kako je krađa glasova u Americi endemska pojava. Posljednjih godina Musk se često oglašavao i o vanjskoj politici. Godine 2021. podržao je kineski državni model jer donosi „ekonomski prosperitet“.

U pogledu Ukrajine u listopadu 2022. iznio je prijedlog o organiziranju referenduma pod nadzorom UN-a na proruskim područjima o njihovom statusu i to da Ukrajina ostane neutralna izvan NATO-a. Istog mjeseca podržao je integraciju Tajvana u NR Kinu pod uvjetom „specijalne administrativne zone“ nalik Hong Kongu. U studenom 2023. kritizirao je izraelsku kampanju u Gazi, ali i istaknuo kako na X-u neće tolerirati antisemitske stavove koji pozivaju na uništenje Izraela.

Trumpov suradnik od neprocjenjive vrijednosti

Muskova pomoć Trumpovoj kandidaturi je ogromna. Prvo i najvažnije, kupnjom Twittera u listopadu 2022. prekinuo je Trumpovu izolaciju na mainstream društvenim mrežama. Trump se vratio na Twitter u kolovozu 2023. iako je 2021. pokrenuo svoju društvenu mrežu Truth Social. Povratkom na dobro staro online mjesto Trumpov sadržaj iz prve ruke je postao dostupniji običnim ljudima, kako vatrenim fanovima tako i neodlučnim biračima.

Drugo, Musk zadnjih mjeseci svakodnevno na svojem profilu na X-u, koji broji oko 200 milijuna pratitelja, objavljuje postove koji otvoreno zagovaraju glasovanje za Trumpa. Nakon što je 15. rujna pokušan drugi atentat na Trumpa, Musk je objavio post u kojem se zapitao kako je moguće da Joe Biden i Kamala Harris nikada nisu postali mete atentatora. Kasnije je objavu obrisao, ali poruka je ostala. Musk koristi mrežu za promociju svojih poduzetničkih pothvata, ali i za promoviranje konzervativne agende poput borbe protiv ilegalne imigracije, poticanje osnivanja obitelji s više djece i na humorističan način komentira aktualnosti.

Treće, Musk svojom strastvenom pro-MAGA propagandomi statusom renomiranog biznismena i tehnološkog masterminda daje potrebni legitimitet, a zapravo i legalitet Trumpu. Trumpa gotovo jednoglasno osuđuje američki establišment (koji uvelike smatra da mu je zbog brojnih afera mjesto iza rešetaka, a ne u Bijeloj kući) koji se očekivano priklonio Harris, uključujući najpopularniju svjetsku pjevačicu Taylor Swift. Međutim, Musk je jedini celebrity koji aktivno i svakodnevno agitira za političara kojeg je podržao. To ne radi nitko za Harris.

Musk djeluje kao neformalni Trumpov glasnogovornik. Imati glasnu i nedvosmislenu potporu najuspješnijeg proizvođača električnih automobila, privatnog istraživača svemira i pionira naprednih tehnologija, vrijedno je u Americi koja je naviknula na davanje podrške slavnih osoba političarima. Musk između redaka poručuje kako Trump ne samo da ima pravo biti predsjednik, nego da je to poželjno za SAD.

Četvrto, vrlo su važne Muskove financijske donacije Trumpovoj kampanji. U srpnju je objavljeno da će Musk preko svojih korporacija donirati 45 milijuna dolara mjesečno, međutim on je to opovrgnuo. Objavio je kako je formirao odbor za političku akciju (PAC) preko kojeg vrši donacije manjih iznosa od spomenutog. U SAD-u su PAC neovisne političke organizacije kojima donatori mogu davati neograničene količine novca, dok su donacije pojedinaca ograničene.

Nema sumnje kako su Muskove donacije dobro promišljene i usmjerene ondje gdje je to najpotrebnije – ključne okruge swing država. Musk daje donacije i Republikanskoj stranci u kampanji za izbore za Kongres kako bi sačuvala većinu u Zastupničkom domu. Većina doniranog novca ide na oglase koji agitiraju za republikance, a napadaju demokrate u državama poput New Yorka, Kalifornije, Iowe, Ohija.

Musk – potencijalni Trumpov ministar

Osim potpore u predizbornoj kampanji, ako se Trump vrati u Bijelu kuću izgledno je kako će Musk dobiti mjesto u novoj administraciji. Trump je već najavio kako namjerava povećati broj političkih imenovanja u federalne civilne službe na štetu karijernih službenika. U razgovoru s Trumpom na X-u u kolovozu (kojeg je poslušalo oko 100 milijuna ljudi prvih dana) Musk je predložio uspostavu vladine komisije za učinkovitost, kako bi se osiguralo da se novci poreznih obveznika troše na pametan i svrsishodan način. Njegovim riječima, komisija bi imala zadatak da „provede kompletnu financijsku reviziju i reviziju učinka cijele federalne vlade i da preporuke za drastične reforme”.

Trump je ushićeno prihvatio ideju te je nazvao Muska „najvećim rezačem“ što je bila opaska koja je aludirala na Muskovo poslovno upravljanje. Nakon što je preuzeo Twitter, 75 posto zaposlenika je dobilo otkaze i zadržani su samo najpotrebniji. To je dovelo do pada prihoda od oglašavanja, ali i do veće slobode izražavanja, uključujući širenje raznih teorija od kojih su neke teorije zavjera. Prema nekim medijima, Trump i Musk vode svakodnevne razgovore o Muskovoj poslovnoj filozofiji koju je Trump spreman primijeniti u svom potencijalnom drugom mandatu.

Kada su ga novinari upitali znači li to da će 5% zaposlenika američke savezne vlade dobiti otkaze (150 tisuća ljudi), Musk je kazao kako će „trebati učiniti više od toga“. Nije htio otkriti više informacija zbog bojazni da bi mogao postati meta atentatora. Pritom je smetnuo s uma kako je prema političkom sustavu SAD-a Kongres zadužen za ukidanje radnih mjesta u vladi, a ne vlada. Musk ako bude postavljen na poziciju ministra neće imati apsolutne ovlasti kao u svojim privatnim tvrtkama.

Međutim, u praksi bi Trumpova vlada s Muskom mogla učiniti što želi – dati otkaze i čekati što će odlučiti Vrhovni sud. Budući da u Vrhovnom sudu dominiraju konzervativci (šest od devet sudaca od kojih je neke imenovao Trump) moguće je da bi oni odobrili kontroverznu vladinu odluku. Zanimljivo je kako je Trumpov kandidat za potpredsjednika J. D. Vance izjavio da bi američki stav prema NATO-u mogao biti uvjetovan odnosom prema X-u. Ako bi Europljani pokušali ograničiti Muskovu društvenu mrežu, SAD bi mogao uskratiti pomoć svojim europskim saveznicima unutar NATO-a. Prema tome, Musk bi mogao utjecati na cjelokupnu politiku nove administracije.

Musk – novi Trump?

Elon Musk uvelike slijedi transformativni životni put Trumpa. Trump je bio ugledni biznismen, reality zvijezda i miljenik američkog šoubiznisa da bi se preko noći pretvorio u glavnog neprijatelja američke duboke države kad je skrenuo sa zadanog političkog kolosijeka. Slično je i s Muskom. On, osim što je bio mega uspješan biznismen i izumitelj, pojavljivao se u brojnim filmovima i tv-serijama. S vremenom, odlučio je okrenuti se protiv mainstream političkih struja s kojima je dotad izvrsno funkcionirao.

Neovisno o ishodu izbora, Musk će na neki način ostati u politici. Da američki ustavno-pravni okvir to dozvoljava, Musk bi se kao prilično vješt i kreativan politički aktivist u budućnosti mogao kandidirati za američkog predsjednika i potpredsjednika, čime bi mogao postati Trump 2.0. Međutim, on nemože obnašati te funkcije zbog američkog ustava. Prema Članku II., Sekciji 1. Ustava SAD-a, predsjednik i potpredsjednik moraju biti rođeni u SAD-u ili na teritorijima pod američkom jurisdikcijom.

Elon Musk je rođen u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici, što mu onemogućuje obnašanje tih funkcija. Doduše, mogao bi se kandidirati za zastupnika u američkom Kongresu, što nije izgledno s obzirom na to da voli obnašati najviše funkcije. Izglednije je da se možda u nekoj budućnosti kandidira za guvernera neke savezne države. Od prosinca 2020. Musk je stanovnik Teksasa (preselio se iz Kalifornije zbog nižih poreza) i zadovoljavat će sve uvjete kandidature nakon pet godina stanovanja.

Budući da je Teksas tradicionalna republikanska utvrda moguće je da bi pobijedio na izborima. Premda mu to trenutno nije cilj, ne treba isključiti takve scenarije. Ili možda ostane politički aktivist u službi republikanaca. S obzirom na neviđenu estradizaciju američke politike posljednjih mjeseci (podrške Muska i Swift su nešto s čime obje stranke mašu kao Svetim gralom), Musk će imati veliki politički utjecaj.

Matija Šerić/geopolitika.news