Zadnji komentari

Izraelska diplomatska ofenziva na Balkan: Nekadašnji saveznici Palestine mijenjaju strane

Pin It

Izraelski predsjednik Isaac Herzog zaključio je svoj povijesni posjet Albaniji, nakon ranijeg značajnog posjeta Srbiji, što je naglasilo jačanje diplomatskih, sigurnosnih i gospodarskih veza Izraela s Balkanom. Albanija je svakako važna u izraelskoj strategiji jačanja odnosa s muslimanskim zemljama, a posjet Herzoga bio je prilika za dodatno učvršćivanje tih odnosa.

Osim toga, rastući utjecaj Izraela u regiji postao je još očitiji ranije ovog mjeseca kada su turske sigurnosne snage uhitile kosovskog državljanina optuženog za upravljanje špijunskom mrežom u Turskoj u ime izraelske obavještajne službe.

Svakako, Herzogov posjet Albaniji nije prošao bez kontroverzi. Propalestinski aktivisti, okupljeni pod nazivom Palestina e Lirë (Slobodna Palestina), organizirali su prosvjede protiv posjeta izraelskog predsjednika. U priopćenju su osudili njegov dolazak, nazivajući ga “nepoželjnim” zbog “zločina protiv čovječnosti” koje, prema njihovim tvrdnjama, Izrael počinjava nad palestinskim narodom. Aktivisti su također kritizirali albansku vladu zbog toga što je ugostila Herzoga, tvrdeći da to pokazuje suučesništvo u “genocidu” koji Izrael provodi u Palestini.

Piro Rexhepi, akademik sa Sveučilišnog koledža u Londonu, primjećuje da izraelski čelnici pokušavaju održati legitimitet kod kuće, pokazujući da i dalje mogu putovati i ostvarivati međunarodne kontakte, iako mnogi u svijetu izražavaju sve veće nezadovoljstvo izraelskim politikama. “Izrael postaje država parija, a njegov autoritet, kakav god da je imao, sve više opada u svijetu”, primijetio je akademik.

Udvaranje Washingtonu

Tijekom posjeta je jedna od središnjih točaka bila najava otvaranja albanske gospodarske misije u Jeruzalemu. Ovaj potez, koji je dočekan s pohvalama od strane izraelskih vlasti, učvršćuje Albaniju kao jednu od rijetkih zemalja s muslimanskom većinom koja je otvorila takvu podružnicu u Jeruzalemu, što se smatra značajnim diplomatskim uspjehom Izraela.

Srbija, s druge strane, također već neko vrijeme gradi čvrste odnose s Izraelom, oslanjajući se na njegov utjecaj, posebno u Washingtonu. “Izrael i njegove lobističke skupine u SAD-u smatraju se ulazom za izravan pristup Bijeloj kući, osobito ako Donald Trump pobijedi na izborima. Pokreti Srbije prema Izraelu 2020. i sada 2024. odražavaju to. Prodaja oružja Izraelu je ulaganje u političko prijateljstvo s Izraelom i, samim tim, SAD-om. No, čak i u slučaju pobjede nekog demokrata, izraelske interesne skupine mogu pružiti zaštitu sadašnjoj srpskoj vladi u SAD-u”, pojasnio je dr. Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku..

Beograd je, svakako, važan partner Izraela u regiji, a obostrani gospodarski i sigurnosni interesi, uključujući trgovinu naftom i oružjem, dodatno jačaju tu suradnju. Primjerice, Srbija je Izraelu tijekom sukoba u Gazi 2024. godine isporučila oružje u vrijednosti većoj od 25 milijuna dolara, dok je Albanija postala treći najveći dobavljač loživog ulja za Izrael, nakon Rusije i Brazila.

Jugoslavija uz Palestinu

Jasno,, uspostavljanje jačih odnosa sa zemljama kao što su Srbija i Albanija može biti dio izraelskih napora da razbije jedinstvo Europske unije po pitanju Palestine. Kako su mnoge zapadne zemlje, posebno unutar EU, sve kritičnije prema izraelskoj politici prema Palestincima, održavanje prijateljskih odnosa s pojedinim članicama i kandidatima za članstvo može biti ključan korak za Izrael u smanjivanju diplomatske izolacije. Uostalom, na nedavnom glasanju Vijeća UN-a o nužnosti prestanka izraelske okupacije palestinskih teritorija, obe dvije države su bile – suzdržane.

Iako su povijesno i Srbija i Albanija podržavale palestinsku borbu, osobito tijekom razdoblja nesvrstanih zemalja, njihovi se stavovi postepeno mijenjaju. Kao osnivač Pokreta nesvrstanih, Jugoslavija je dugo bila čvrsto uz palestinsku težnje za državom, a taj se stav onda prenio i na Srbiju kao nasljednicu te politike.  No, kako se geopolitički prioriteti mijenjaju, nacionalni interesi sada nadvladavaju te povijesne veze. Srbija vidi odnose s Izraelom kao način jačanja svoje pozicije u međunarodnoj zajednici, osobito u kontekstu njezinih napora za diversifikaciju svojih partnerstava, uključujući odnose s Rusijom, Kinom, EU-om i SAD-om.

Srpske obavještajne agencije također su navodno kupile sofisticirano kibernetičko oružje, poznato kao Pegasus, od izraelske NSO grupe, za praćenje oporbenih ličnosti u zemlji. “Za Izrael je ovo dio njegove politike formiranja alternativne sigurnosti i diplomatskog partnerstva izvan njegove neposredne bliskoistočne sfere”, rekao je Vuksanović.

Dvostruka igra Beograda

Slična promjena dogodila se i u Albaniji. Tijekom komunističkog režima, Tirana je pružala snažnu potporu Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) te je 1988. godine priznala Palestinu. Zatim je, 1998. godine, Yasser Arafat bio počasni gost u Tirani. Ali s padom komunizma i sve većim utjecajem SAD-a u regiji, zemlja je postupno promijenila svoj stav.

Danas su odnosi s Izraelom prioritet, a taj trend je naglašen otvaranjem veleposlanstva Izraela u Tirani 2012., godinu dana nakon što je albanska vlada imenovala prvog glavnog rabina u zemlji, Yoela Kaplana. Dotični, koji je i dalje glavni rabin, nedavno je viđen kako slavi razaranje u Gazi. Konačno, u posljednjih nekoliko godina, Albanija je dodatno učvrstila svoju poziciju kao izraelski partner, posebno u gospodarskom i sigurnosnom sektoru.

Isa Blumi, izvanredni profesor turskih i bliskoistočnih studija na Sveučilištu u Stockholmu, pripisao je ovu promjenu “korumpiranim čimbenicima koji su otrovali veći dio istočne Europe do ranih 1990-ih”, dok je neoliberalna ekonomska politika harala regijom. “Moramo naglasiti da je percepcija ugodnijih odnosa između Srbije i Izraela pogrešan dojam”, rekao je Blumi, ističući da veze između njih dvije postoje desetljećima. “Posjet Herzoga u očitoj je suprotnosti s tvrdnjama da je Srbija imuna na američki utjecaj ili da je na neki način svrstana u osovinu otpora. To su gluposti”, rekao je Blumi.

Likovanje izraelskog lobija

Blumi je bio jednako kritičan prema albanskom premijeru Ediju Rami, nazivajući ga “korumpiranim i politički ranjivim bez nasilne potpore SAD-a i NATO-a”. Sugerirao je da udvarajući se Izraelu, Rama osigurava “policu osiguranja”. “Očekuje se korištenje albanske korumpirane političke klase za promicanje politike protiv albanskih interesa”, dodao je Blumi.

S druge strane, Jewish News Syndicate, moćna izraelska lobistička skupina koju financira zaklada Adelson sa sjedištem u SAD-u, je poručila kako je “otvaranje ove gospodarske misije korak prema uspostavi veleposlanstva u Jeruzalemu, obilježavajući diplomatsku pobjedu Izraela”. “Ovo demonstrira Albaniju, s većinskim muslimanskim stanovništvom, kao primjer ostatku muslimanskog svijeta, pokazujući da dvije zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom – Albanija i Kosovo – sada imaju diplomatske misije u glavnom gradu Izraela, Jeruzalemu”, zaključili su lobisti.

geopolitika.news