Zadnji komentari

Demokracija na djelu: Priprema se postupak za zabranu AfD-a, mjesecima kuhaju

Pin It

Adolf Hiter: Rise to Power, Impact & Death | HISTORY

Krajem svibnja njemački je kancelar Olaf Scholz  jasno dao do znanja da zabrana stranke Alternativa za Njemačku (AfD) za njega trenutno nije tema kojoj treba posvećivati pažnju. Zabrana stranke, poručio je tada, “vrlo je teška u jednoj demokraciji” i za nju postoje vrlo visoke pravne prepreke.

No, čini se da neki ne odustaju od rušenja AfD kojemu podrška sve više raste. Nekoliko članova Bundestaga, piše dnevnik Die Welt, želi podnijeti zahtjev Saveznom ustavnom sudu i proglasiti stranku neustavnom, a prijedlog podržavaju pojedini zastupnici iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Unije CDU/CSU, stranke Zeleni i Ljevice, no ne i cijeli zastupnički klubovi tih stranaka.

Deutsche Welle prenosi kako se taj zahtjev pripremao mjesecima, a dovršen je prošlog petka te se u njemu navodi kako AfD želi ukinuti slobodan i demokratski temeljni poredak SR Njemačke te da zauzima “aktivno borben, agresivan stav” prema tom poretku.

‘Povrede ljudskog dostojanstva’

Za međustranački zahtjev potrebno je pet posto Bundestaga, točnije 37 zastupnika, a prijedlog je podržalo po deset zastupnika iz svake od navedenih skupina.

Ako uspiju u svome naumu, Ustavni bi sud AfD trebao isključiti iz sustava državnog financiranja političkih stranaka. Prema Die Weltu, u prijedlogu se navode brojne izjave saveznih i pokrajinskih dužnosnika AfD-a koje se doživljavaju kao povrede ljudskog dostojanstva migranata, muslimana i seksualnih manjina.

Inače, ovo nije prvi put da su određeni njemački zastupnici pokušali rušiti neku stranku. Još 2017. godine pred Saveznim ustavnim sudom pokušala se “ukinuti” desna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD), a početkom godine odlučeno je da se prekine državno financiranje stranke NPD, koja se u međuvremenu preimenovala u “Domovina” (Die Heimat).

Presuda se temeljila na amandmanu na Ustav iz 2017., koji je donesen nakon presude o NPD-u i prema kojem se državno financiranje može uskratiti stranci čak i ako nije zabranjena. Međutim, preduvjet je da stranka ili njezini pristaše slijede protuustavne ciljeve.

dnevno.hr