Zadnji komentari

Ruski obavještajci: NATO sprema lažirati napad kemijskim oružjem u ovoj zemlji

Pin It

Obavještajne službe nekih zemalja NATO-a i Ukrajine spremne su inscenirati korištenje kemijskog oružja od strane sirijske vojske i ruskog vojnog kontingenta u Siriji kako bi diskreditirale Damask i Moskvu u UN-u, rekla je ruska Vanjska obavještajna služba (SVR) u priopćenju, prenosi TASS.

Prema informacijama koje SVR dobiva, “vodstvo Sjedinjenih Država i Britanije, svjesno svog neuspjelog kursa prema nanošenju strateškog poraza Rusiji u ukrajinskom sukobu, posvećuje posebnu pozornost potkopavanju prestiža Rusije u državama Globalnog juga. Oni pribjegavaju svim prljavim trikovima i sve češće otvorenom teroru protiv prijatelja naše zemlje na Bliskom istoku i u Africi”, navode.

“Ove mjere uključuju optužbe koje su Anglosaksonci opetovano koristili u sjedištu UN-a da Sirija navodno koristi kemijsko oružje uz prešutni pristanak Rusije protiv stanovništva okruga koje drži takozvana oružana opozicija”, naglašava SVR. “Prema informacijama SVR-a, upravo ovakvu provokaciju pripremaju obavještajne službe nekih zemalja NATO-a i Ukrajine zajedno s terorističkim skupinama koje djeluju u pokrajini Idlib na sjeveru Sirije. Plan je inscenirati uporabu kemijskog oružja od strane sirijske vojske i ruskog vojnog kontingenta u Sirijskoj Arapskoj Republici, a zatim pokrenuti kampanju diskreditacije Damaska ​​i Moskve u UN-u i pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja”, istaknuo je tiskovni ured SVR-a.

Uloga Bijelih kaciga…

Ovaj plan predviđa uključivanje nevladine organizacije Bijele kacige “ozloglašene po svom prljavom poslu za britanske obavještajne službe na sirijskom tlu”, dodaju. “Njezini aktivisti će napraviti video snimke takozvanih posljedica incidenta i poslati odgovarajuću poruku međunarodnim organizacijama uz navodne dokaze od strane civila i za to okriviti Siriju i Rusiju”, navodi se. Prema podacima SVR-a, “prema planu operacije, militanti će ispustiti minirani spremnik klora iz bespilotne letjelice u vrijeme udara sirijske vojske i ruskih zračno-svemirskih snaga na položaje terorističkih skupina u zoni deeskalacije Idlib. Područja istočno od grada Idliba smatraju se najvjerojatnijim mjestom za izvođenje provokacije”, rekao je ured za medije SVR-a.

Međutim, “inscenirani kemijski napadi u Siriji teško da će pomoći američkom hegemonu i njegovim saveznicima da privuku na svoju stranu zemlje globalnog juga, od kojih većina još uvijek ne želi zauzeti antiruske pozicije u ukrajinskom sukobu”, navodi se. “U međuvremenu, ove provokacije će nedvojbeno pojačati njihovo nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji”, istaknuo je tiskovni ured SVR-a.

geopolitika.news/