Zadnji komentari

Ruski zastupnik predlaže porez za ljude bez djece

Pin It

Rusija bi trebala vratiti sovjetski “porez na ljude bez djece” u pokušaju da poveća natalitet, predložio je ruski zastupnik. Govoreći za provladin kanal Tsargrad TV, zamjenik Državne dume Andrej Guruljov predložio je da parlament donese zakon kojim se one bez djece prisiljavaju da doprinose fondu koji bi se mogao koristiti za potporu siročadi.

Guruljov, bivši vojni časnik, koji je osobno sudjelovao u zauzimanju Krima 2014. i ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji u 2015. U politiku je ušao 2019., a zastupnik je od 2021. Prema Guruljovu, on sam je porez platio kao mlad muškarac dok je služio vojsku za vrijeme Sovjetskog Saveza. Tvrdi da bi porez potaknuo ljude da imaju djecu, što je, smatra on, važno za muškarčevo nasljeđe.

Porez iz sovjetske ere

“Što ostaje od čovjeka u ovom životu? Kad nestaneš, što ostaje? Prvo, ostaje vaše ime, a drugo, vaša djeca. Sve ostalo nikome nije važno”, rekao je Guruljev.  Tijekom sovjetske ere, muškarci bez djece u dobi od 20 do 50 godina i udane žene bez djece u dobi od 20 do 45 godina morali su plaćati dio svoje plaće – do 6% – državi kao porez na neimanje djece. Zakon se strogo provodio, uz određene iznimke za ratne heroje, studente, pojedince s niskim primanjima i one koji su bili neplodni. Porez je imao za cilj riješiti nisku stopu nataliteta, problem s kojim se Rusija i danas suočava.

Zabrinutost u vezi s padom stope nataliteta u Rusiji potaknula je niz zakonodavnih inicijativa, uključujući kontroverzni prijedlog usmjeren na zabranu “propagande za nemanje djece”. Novi prijedlog zakona, koji se trenutno razmatra, nastoji ograničiti promicanje ideje lagodnog života bez djece u medijima, oglašavanju i online platformama. Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, izjavio je da bi se osobe koje se proglase krivima za širenje ove takozvane “propagande” mogle suočiti s kaznama do 400.000 rubalja (približno 38000 eura), što je usporedivo s kaznama izrečenim za “LGBT propagandu”.

Demografska kriza u Rusiji

Prema službenim podacima koje je objavila ruska vlada, demografska kriza u Rusiji se pogoršava, a stopa nataliteta dosegla je najnižu razinu od 1990-ih. U lipnju je broj novorođenčadi pao za 6 posto u odnosu na godinu prije. Međutim, mladi Rusi trebaju dodatne poticaje za zasnivanje obitelji. Studija koju je provelo sveučilište HSE u Moskvi u svibnju 2023. otkrila je da je 30% ispitanika koji su ranije izrazili želju za djecom su ili odgodili svoje planove ili su se u potpunosti odlučili protiv roditeljstva. Većina je svoju odluku pripisala prevladavajućoj političkoj i gospodarskoj nestabilnosti.

geopolitika.news