Zadnji komentari

Orban: ‘Europska ekonomija će umrijeti, ali prije toga će kolabirati zbog migracija’

Pin It

Finska traži od EU sprječavanje ilegalnog ulaska migranata preko Rusije -  Hrvatski Medijski Servis

Europska unija je uključena u gospodarski hladni rat koji će dovesti do smrti europske ekonomije. Međutim, prije toga će kolabirati zbog predanosti Bruxellesa masovnoj migraciji. Izjavio je to mađarski premijer Viktor Orbán u novom intervjuu.

Orbán je u petak u intervjuu za Kossuth Radio u emisiji ‘Dobro jutro, Mađarska!’ naglasio fokus vlade na ekonomsku neutralnost i potrebu suočavanja s vanjskim i unutarnjim izazovima.

Nakon sastanka vlade, Orbán je iznio nekoliko prioriteta, u rasponu od ekonomske politike do migracija i nacionalne sigurnosti.

Mađarski čelnik objasnio je kako je strategija ekonomske neutralnosti vlade ključna za budućnost Mađarske.

“Ako to učinimo ispravno… možemo povećati učinak gospodarstva između 3 i 6 posto, što znači povećanje plaća,” izjavio je, dodavši da je politika osmišljena kako bi zaštitila mađarske interese u izazovnom globalnom trgovinskom okruženju.

Upozorio je kako je Europska unija uključena u “gospodarski hladni rat” koji prijeti ne samo Mađarskoj, nego i cijeloj Europi. Prema Orbánovim riječima, “ako svjetska trgovina bude paralizirana, postaje teže prodavati proizvode, što je također problem koji se odnosi na svakodnevni životni standard obitelji.”

Naglasio je Orban snažan gospodarski rast Mađarske. Istaknuo je da su sektori poput turizma procvjetali, dok je prehrambena industrija u “dobrom stanju”. Međutim, priznao je da se automobilska industrija suočava s poteškoćama, ali je ostao optimističan da će se situacija uskoro poboljšati. Osvrćući se na gospodarski napredak Mađarske od 2010., Orbán je primijetio da “danas svatko ima posao, a zapravo ima više radnih mjesta nego Mađara koji mogu i žele raditi.”

Što se tiče borbe zemlje s visokom inflacijom, premijer je ponosan na napore vlade, rekavši: “Uspjeli smo zaštititi ljude od drastičnog rasta cijena.” Naglasio je važnost održavanja rasta plaća kako bi se građanima pomoglo nositi s inflacijom i otkrio ambiciju vlade da prosječna mjesečna plaća naraste na milijun forinti (2.490 eura) u roku od dvije do tri godine.

Po pitanju migracija, Orbán je ponovno zauzeo čvrst stav. Upozorio je da bi nekontrolirane migracije mogle dovesti do kolapsa Europske unije. “Europska ekonomija će umrijeti, ali prije toga će kolabirati zbog migracija,” rekao je, ponovno potvrđujući opredjeljenje svoje vlade za strogu kontrolu granica i osporavanje politika EU-a o migracijama.

Orban: Ako postoji dijete, postoji i budućnost

Također se osvrnuo na nedavne političke promjene u Europi, poput uspjeha Slobodarske stranke u Austriji i porasta Alternative za Njemačku kao znakove rastućeg nezadovoljstva načinom na koji EU upravlja migracijama.

Budimpešta se već neko vrijeme sukobljava s Bruxellesom zbog kontrole imigracije. Europska komisija nedavno je pokrenula postupak protiv mađarske vlade zbog njenog odbijanja da se pridržava kontroverznog migracijskog pakta EU-a. On obvezuje države članice na prihvat migrantskih kvota ili suočavanje s financijskim kaznama. Orbánova administracija odgovorila je prijetnjom da će ilegalne migrante s granice sa Srbijom autobusima poslati izravno u Bruxelles.

Dotaknuvši se sigurnosne situacije, Orbán je izrazio zabrinutost zbog globalne nestabilnosti, osobito zbog sukoba na Bliskom istoku i njegovog utjecaja na Mađarsku. “Ono što se tamo događa može nas također pogoditi iz sigurnosne perspektive,” primijetio je, objašnjavajući da je nacionalno sigurnosno vijeće sazvano kako bi se pozabavilo tim pitanjima.

Konačno, Orbán je naglasio važnost podrške obiteljima, izjavivši: “Ako postoji dijete, postoji i budućnost.” Obećao je udvostručiti porezne olakšice za obitelji s djecom iduće godine, kao dio šireg nastojanja da se osigura demografska održivost Mađarske i poboljšaju životni standardi, piše Remix.

narod.hr