Zadnji komentari

Ukrajina ima novu taktiku: ‘Povlačit ćemo se dok se Rusi ne umore’

Pin It

Tijekom 2024. godine Ukrajina je izgubila nekoliko ključnih gradova, sela i strateških točaka u istočnoj regiji Donbasa nakon višemjesečnih teških borbi s ruskim snagama. Marinka, Avdiivka i Vuhledar bili su među prvim žrtvama ovih sukoba.

Povlačenje ukrajinskih snaga, koje su se dugo branile u ovim utvrđenim gradovima, izazvalo je zabrinutost da bi Rusija mogla preuzeti kontrolu nad Donbasom i time ostvariti značajan vojni uspjeh. Međutim, unatoč ovom naizgled kontinuiranom povlačenju, ukrajinski vojni zapovjednici i analitičari tvrde da ovaj rat nije jednostavno pitanje teritorijalnih gubitaka i dobitaka, već iscrpljujući sukob u kojem obje strane pokušavaju iscrpiti resurse neprijatelja.

Marinka je prva pala, što je u siječnju bio signal da Rusija ponovno preuzima inicijativu na bojnom polju. Ovaj mali grad bio je prvo od niza napredovanja ruskih snaga na istoku Ukrajine. Nedugo zatim, Avdiivka, industrijski grad u kojem su ukrajinski vojnici bili ukopani u duboki labirint rovova i bunkera, također je postao meta ruskih napada. Nakon dugotrajne borbe, i ovaj je grad pao u ruske ruke. Prošli tjedan, ukrajinske snage povukle su se iz Vuhledara, rudarskog grada smještenog na uzvisini, koji je bio ključna obrambena točka na jugoistoku zemlje. Ruske snage uspjele su zauzeti grad nakon iscrpljujućih bitaka koje su značajno oslabile ukrajinsku vojsku na tom području.

Vanjski promatrači promatraju ovo povlačenje kao znak slabljenja ukrajinske obrane i jačanja ruskih snaga, ali ukrajinski vojni stručnjaci ističu da je situacija mnogo složenija. Umjesto konačnog poraza, Ukrajina sada vodi rat iscrpljivanja, u kojem je cilj nanijeti što veće gubitke neprijatelju i iscrpiti njegove kapacitete.

“Trgovina prostora za ruske gubitke”

“O ovom ratu neće odlučiti tko kontrolira Vuhledar ili druge taktičke točke na prvoj liniji bojišnice. Radi se o tome koliko su vojnika Rusi potrošili pokušavajući zauzeti te točke u odnosu na gubitke koje su Ukrajinci pretrpjeli pokušavajući ih zadržati” rekao je Franz-Stefan Gady, vojni analitičar iz Beča.

Ukrajinska strategija, prema riječima Mikole Bielieskova, vojnog analitičara na ukrajinskom vladinom Institutu za strateške studije, temelji se na “trgovini prostora za ruske gubitke”. Ukrajinske snage povlače se iz napadnutih gradova tek nakon što nanesu što veće gubitke ruskim trupama, vjerujući da će time oslabiti njihov kapacitet za daljnje napredovanje. “Pitanje je koliko će Rusi izgubiti prije nego što shvate da je to uzaludno”, izjavio je Bielieskov.

Jedan od ključnih izazova s kojima se suočava Ukrajina jest velika nadmoć ruske vojske, osobito u ljudstvu i vatrenoj moći. Rusija, unatoč velikim gubicima, uspijeva nadoknaditi izgubljene vojnike novim regrutacijama i povećanjem proizvodnje vojne opreme. “Ruska nadmoć u ljudstvu i oružju je ogromna. Imaju prednost od 10 prema 1 u topničkim sustavima na nekim dijelovima bojišnice, kao što je Vuhledar. Kako se jedan naš topnički sustav može boriti protiv 10 njihovih?” pita se Roman, zapovjednik ukrajinske 72. brigade koja je branila Vuhledar prije povlačenja.

Rusi brzo napreduju

Usprkos ovim izazovima, ukrajinske snage nastavljaju izdržavati pritisak. General Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, izjavio je prošlog mjeseca da se omjer korištenja topničkih granata između Rusije i Ukrajine smanjio, zahvaljujući novim isporukama streljiva iz zapadnih zemalja. Ipak, situacija na bojišnici ostaje neizvjesna, pogotovo nakon što je Ukrajina u kolovozu izvela prekograničnu ofenzivu u ruskoj regiji Kursk, dodatno rastegnuvši svoje resurse.

Iako je ova ofenziva podigla moral unutar ukrajinskih redova, neki vojni stručnjaci smatraju da je to Ukrajinu izložilo dodatnim rizicima. Pasi Paroinen, vojni stručnjak iz finske Black Bird Group, primijetio je da je Rusija od tada ubrzala napredovanje u Donbasu. “Ruske snage napreduju tempom koji nismo vidjeli od 2022. godine, zauzevši oko 270 četvornih milja u posljednja dva mjeseca”, izjavio je Paroinen. Ipak, Rusija je još daleko od postizanja svog dugoročnog cilja – potpunog osvajanja Donbasa – za što bi im bilo potrebno još najmanje 4000 četvornih milja teritorija.

Unatoč tomu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglašava da je iscrpljivanje ruskih resursa ključna strategija. “Ovo je najvažnija stvar – iscrpiti neprijatelja”, izjavio je Zelenski u svom noćnom obraćanju nakon povlačenja iz Vuhledara. Međutim, analitičari ostaju podijeljeni oko toga koliko je ova strategija realistična, s obzirom na to da Rusija ima sposobnost mobilizacije novih vojnika i povećanja proizvodnje vojne opreme.

geopolitika.news