Zadnji komentari

Orban u EP-u: Ilegalna migracija vodi do antisemitizma, nasilja nad ženama i homofobije

Pin It

orban

Ilegalna migracija dovodi do rasta antisemitizma, nasilja nad ženama i širenja homofobije u Europskoj uniji, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban pri predstavljanju mađarskog predsjedništva u Europskom parlamentu.

„Europska unija se mora promijeniti i danas vas želim uvjeriti u to”, započeo je Orban svoje predstavljanje mađarskog predsjedništva Europskom unijom koje traje do kraja godine, pa upozorio da je Europa pred „možda najozbiljnijim trenutkom” u svojoj modernoj povijesti.

Orban je rekao da su ilegalne migracije velik teret za Europu, pogotovo za države na vanjskim granicama Unije, a kao jedino rješenje predložio je ‘hotspotove’ izvan europskih granica.

„Ilegalna migracija dovodi do antisemitizma, nasilja nad ženama i povećanja homofobije”, ustvrdio je mađarski premijer. 

O Ukrajini: Moramo govoriti o primirju i imati drugačiju strategiju ili ćemo svi izgubiti

Migrantska kriza ugrožava i šengenski sustav, pa Orban predlaže skupove država članica tog prostora slobodne kretnje kako bi se uskladile njihove politike.

Mađarski premijer je govorio o ratovima koji prijete Europi na njezinom teritoriju, Bliskom istoku i Africi. U svom govoru nije spomenuo Ukrajinu, osvrnuvši se na tu zemlju tek nakon reakcija parlamentaraca, kazavši da je Europa na putu prema porazu u ratu protiv Ukrajine i da vodi krivu politiku prema tom sukobu.

„Moramo govoriti o primirju i imati drugačiju strategiju ili ćemo svi izgubiti”, rekao je.

Orban je također govorio o europskom gubitku konkurentnosti, onome što smatra nedostacima zelene tranzicije i pretjeranoj regulaciji EU-a, demografiji, migraciji i proširenju.

Govoreći o proširenju, Orban je rekao da se EU mora „usredotočiti na Srbiju” jer bez pridruživanje te zemlje neće biti sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Po pitanju poljoprivrede Orban smatra da je taj sektor ugrožen klimatskim okolnostima, pretjeranim regulacijama i izvozom iz trećih država, što ugrožava „egzistenciju poljoprivrednika”.

”Nismo članica EU-a zbog onoga što ona jest, nego zbog onoga što može biti”

Mađarski premijer stoga tvrdi da Budimpešta želi biti katalizator „nužnih promjena” u Europi.

„Nismo članica EU-a zbog onoga što ona jest, nego zbog onoga što može biti”, naglasio je Orban, pa je dan nakon što je na konferenciji za medije rekao da bi pobjedu Donalda Trumpa na izborima u Sjedinjenim Državama proslavio s „nekoliko boca šampanjaca” zaključio svoj govor s parafrazom njegovog slogana: „Učinimo Europu ponovno velikom”.

Ljevica pjevala pjevala Bella Ciao

Zastupnici ljevice dočekali su pak njegov govor pjevanjem antifašističke pjesme „Bella Ciao”, na što je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola reagirala upozorivši da nisu na Euroviziji.

Nakon Orbana Parlamentu se obratila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Na početku je izrazila solidarnost s Mađarskom zbog nedavnih smrtonosnih poplava, no potom nije štedjela kritike upućene mađarskom čelniku.

Von der Leyen kritizirala Orbana

„Ukrajinci ulaze u treću ratnu zimu, a Rusi žele da ona bude najgora dosad. A i dalje postoje oni tko za rat krive žrtve, a ne pokretače invazije. Ne krive Putina i njegovu pohlepu za moć, nego ukrajinsku žeđ za slobodom”, rekla je von der Leyen, pa pitala bi li Orban krivio Mađare za sovjetsku invaziju 1956. godine.

„Mi Europljani možemo imati različite povijesti i jezike, ali nema europskog jezika na kojem je mir sinonim za predaju, a suverenitet sinonim za okupaciju”, kazala je.

Po pitanju migracije kritizirala je Orbanovu tvrdnju da Budimpešta štiti Europu od kriminalaca jer je Mađarska nedavno oslobodila „osuđene krijumčare i trgovce ljudima”.

„To nije zaštita Europe, to je slanje svojih problema susjedima”, rekla je, pa dodala da je Mađarska istovremeno omogućila ruskim državljanima da dobiju dozvolu za boravak na europskom teritoriju, bez dodatnih kontrola, što ugrožava cijeli šengenski prostor te je dopustila i patrole kineske policije u Mađarskoj.

Europski pakt konkurentnosti

Mađarski premijer Viktor Orbán u utorak je održao konferenciju za novinare u Strasbourgu. Na konferenciji je izložio prioritete Mađarske tijekom aktualnog predsjedanja Vijećem Europske unije. Među ostalim, naglasio je potrebu stvaranja Europskog pakta o konkurentnosti Europe, te podsjetio na važnost čuvanja granica od priljeva ilegalnih migranata.

U dugo iščekivanom govoru, odgođenom prošlog mjeseca zbog nedavnih poplava diljem srednje Europe, mađarski čelnik istaknuo je da se predsjedanje Mađarske Europskim vijećem događa u vrijeme značajnih globalnih i regionalnih izazova.

Ovo je drugi put da Mađarska predsjeda, a Orbán se osvrnuo i na izazove s kojima se Europa suočila tijekom prvog predsjedanja 2011. godine.

Europska unija brzo gubi svoju konkurentnost

“Eurpskom unijom smo prvi puta predsjedali u teškim okolnostima: financijska kriza bila je u punom zamahu, izbilo je Arapsko proljeće i stvorilo golemu neizvjesnost,” naglasio je Orbán.Dodao je i kako su današnji izazovi još ozbiljniji: “Rat bjesni u Ukrajini, ozbiljni sukobi nastavljaju se na Bliskom istoku, a migracije su dosegnule razinu kakvu nismo vidjeli od 2015. godine.”

Upozorio je da Europska unija “brzo gubi svoju konkurentnost” na sve globaliziranijem tržištu. Spomenuo je bivšeg predsjednika Europske središnje banke Maria Draghija i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji su obojica nedavno izrazili zabrinutost zbog opadanja europskog utjecaja na globalnoj sceni.

“Ako se ne dogode promjene, Europa će malo pomalo padati u agoniju. Zato smo ovdje, kako bismo pomogli mijenjati stvari,” rekao je Orbán.

Obran je pozvao na stvaranje Europskog pakta o konkurentnosti Europe

Mađarski je čelnik izdvojio tri glavna pitanja koja namjerava rješavati tijekom šestomjesečnog predsjedanja svoje zemlje Vijećem:

Poboljšanje ekonomske konkurentnosti Europe, rješavanje problema masovnih migracija te reformu vanjske politike, s naglaskom na obranu i proširenje EU-a.

Pozvao je na stvaranje Europskog pakta o konkurentnosti kako bi se smanjili regulatorni tereti, osigurala pristupačna energija te ojačalo jedinstveno tržište EU-a.

“Potrebna nam je Europa koja funkcionira bolje, koja se može nositi s konkurencijom SAD-a i Kine. Trebamo novi Europski pakt o konkurentnosti,” rekao je Orbán. Pozvao je zatim čelnike EU-a na summit u Budimpešti 8. studenoga kako bi razmotrili ovaj prijedlog.

Mađarska nastavlja štititi svoje granice: “Želimo da se migracija zaustavi na granici”

Govoreći o migracijama, Orbán je ponovio odlučno protivljenje Mađarske masovnoj imigraciji i naglasio predanost svoje vlade čvrstoj kontroli granica.

“Želimo da se migracija zaustavi na granici”, rekao je Orban. Podsjetio je na planove koje je Mađarska ranije objavila, a tiču se centara za azilante gdje bi se zahtjevi mogli rješavati prije nego što tražitelji azila uđu u blok. Prijedlog je ranije odbačen od strane Bruxellesa, koji tvrdi da je nezakonit. Međutim, u novije vrijeme države članice EU-a počele su sklapati bilateralne ugovore s trećim zemljama kako bi usvojile takav pristup, poput Italije s Albanijom, na primjer.

“Trenutni sustav azila je slomljen”, rekao je Orbán, dodajući da je “ilegalna migracija povećala nasilje i društvene napetosti diljem Europe”.

Orbán smatra da bi Srbija trebala ući u EU

Orbán je također govorio o obrani i važnosti integracije Zapadnog Balkana u EU. “Bez Srbije nema proširenja”, rekao je. Naglasio je da je uključivanje Srbije ključno za budući uspjeh bloka. Također je pozvao na razvoj europske obrambene industrije kako bi se zaštitili sigurnosni interesi kontinenta.

Što se tiče rata u Ukrajini, Orbán je ponovio stav svoje vlade da se rat ne može riješiti vojnim putem inzistiravši na trenutnom prekidu vatre i mirovnim pregovorima.

“Ovaj se rat ne može dobiti na bojnom polju”, upozorio je, istaknuvši kako rijetki u EU dijele njegovo mišljenje, no nada se kako će ono uskoro postati mišljenje mainstreama.

“Potrebni su nam pregovori, i to odmah!”, dodao je.

Orban je pokazao da nije euroskeptik

Na kraju, unatoč pozivima njegovih kritičara da Mađarsku povuče iz Europske unije ako se toliko ne slaže sa smjerom kretanja bloka, Orbán je ostao prkosan.

“Vjerujemo u Europu, vjerujemo u Europsku uniju. To želimo sačuvati za budućnost i zato to želimo promijeniti, a ne uništiti”, rekao je.

Slične izjave Orban je iznio tijekom njegovog nedavnog posjeta Italiji gdje je prisustvovao skupu solidarnosti za zamjenika talijanske premijerke Mattea Salvinija. Salvini se suočava s kaznom zatvora jer je odbio dopustiti pristajanje brodova s ​​migrantima dok je bio ministar unutarnjih poslova.

“Ne moramo se povući iz Bruxellesa, moramo ući u njega. Bruxelles mora biti okupiran i vraćen europskim ljudima”, rekao je Orbán tijekom nedjeljnog skupa u gradu Pontida na sjeveru Italije.

Prije manje od tjedan dana Europska komisija je objavila da poduzima pravni postupak protiv Mađarske zbog zakona koji nameće zatvorske kazne organizacijama koje prihvaćaju strana sredstva za političke aktivnosti. Mađarski premijer službeno će se obratiti Europskom parlamentu u srijedu, piše Remix News.

narod.hr