Zadnji komentari

Netanyahu Libanoncima: ‘Srušite Hezbollah ili vam donosimo uništenje i patnju kao Gazi’

Pin It

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je 8. listopada građane Libanona da se “oslobode Hezbollaha”, upozoravajući na “uništenje i patnju” ako to ne učine. Njegova izjava došla je usred izraelskih zračnih napada na Libanon, dok je Netanyahu upozorio na mogućnost dugotrajnog rata s posljedicama sličnim onima u Gazi.

Govoreći o Hezbollahovim sposobnostima, Netanyahu je istaknuo da je Izrael značajno oslabio tu militantnu organizaciju i eliminirao tisuće boraca, uključujući visokorangirane vođe. Premijer je apelirao na Libanonce da preuzmu kontrolu nad svojom zemljom i vrate se na put mira i blagostanja.

Istoga dana, glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh potvrdila je da SAD podržava izraelske vojne akcije protiv Hezbollaha u Libanonu, naglašavajući da Izrael ima pravo na odgovarajuće vojne reakcije, uzimajući u obzir zaštitu civila. Njeni komentari uslijedili su nakon izvješća CNN-a da Bijela kuća nije usmjerena na obnavljanje prekida vatre, već na oblikovanje izraelskih vojnih operacija u regiji.

Osiromašeni uran

Europski i američki dužnosnici također su optuženi za zatvaranje diplomatskih pregovora koji bi mogli zaustaviti izraelske napade, kako navodi libanonski dnevnik Al Akhbar. Prema njihovim izvorima, zapadne sile, uključujući SAD i EU, odlučile su dati Izraelu dovoljno vremena da eliminira Hezbollah, dok zanemaruju diplomatske inicijative poput one koju je pokušala pokrenuti Francuska.

Osim toga, izvješća sugeriraju da su zapadne sile, uključujući Njemačku, spriječile pružanje pomoći libanonskoj vladi, čime su pogoršale situaciju za više od milijun raseljenih Libanonaca. Također se tvrdi da je zapovjednik libanonskih oružanih snaga, general Joseph Aoun, pod pritiskom zapadnih interesa, izbjegavao ponovno otvaranje ključnih graničnih prijelaza sa Sirijom, dodatno pogoršavajući humanitarnu situaciju.

A da Netanyahu misli ozbiljno demonstrirao je kada je navodno zasuo Beirut zabranjenim bombama s uranovim bojevim glavama. Naime, predsjednik Libanonske udruge socijalne medicine Raif Redaje apelirao je na hitno prikupljanje uzoraka s bombardiranih lokacija kako bi se poslali Ujedinjenim narodima radi međunarodne istrage, izvijestila je Nacionalna novinska agencija (NNA). Prema njegovim riječima, bombe s osiromašenim uranom predstavljaju dugotrajnu opasnost zbog ispuštanja otrovnih plinova i radioaktivnih čestica koje kontaminiraju tlo i okoliš. Slične naprave povezane su s porastom stope raka i urođenih mana u Iraku nakon američkih ratova 1991. i 2003. godine.

Dugoročne posljedice

Libanonske novine L’Orient Today izvijestile su da su izraelske zračne snage možda koristile takve bombe prilikom napada na stambene zgrade u južnom Bejrutu 27. rujna, ciljajući vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha. Prema izvještajima, korištene su bombe klase GBU-31 s kućištima od osiromašenog urana, poznate po sposobnosti probijanja duboko ukopanih ciljeva.

Ranija izvješća, poput onih UN-ove Komisije za ljudska prava, dokumentiraju korištenje ovog streljiva u izraelskim napadima na Gazu, a slične vrste oružja koristile su i američke snage u Iraku. Studije, poput onih koje je provodila istraživačica Souad al-Azzawi, ukazuju na dramatičan porast stope leukemije i urođenih mana u područjima poput Basre, što se povezuje s upotrebom osiromašenog urana.

Osiromašeni uran predstavlja značajnu prijetnju zdravlju, a njegove dugoročne posljedice, uključujući povećanje karcinoma i reproduktivnih problema, dokumentirane su u mnogim izvješćima, uključujući ona Svjetske zdravstvene organizacije i Projekta za istraživanje i informiranje o Bliskom istoku (MERIP).

Eventualno primirje

Hezbollah je na ovo uzvratio u utorak, lansiravši dva intenzivna raketna baraža na Haifu i Krayot. Prema izvještaju Times of Israela, više od 100 raketa ispaljeno je prema Haifi, što je označilo najžešći napad na grad od početka sukoba prije godinu dana.

Izraelski mediji izvijestili su o šteti na višekatnici u Kiryat Yamu, dok su napadi nastavili pogađati izraelske ciljeve, uključujući Tel Aviv. Istog dana, zamjenik glavnog tajnika Hezbollaha Naim Qassem održao je govor u kojem je zajamčio nastavak otpora protiv Izraela, istaknuvši da “pokušaji pritiska i zastrašivanja neće uspjeti”. Qassem je naglasio da će pokret razmotriti prekid vatre jedino ako napori predsjednika libanonskog parlamenta Nabiha Berrija za uspostavu 21-dnevnog primirja budu uspješni.

Rakete koje je Hezbollah lansirao dolazile su iz područja gdje su izraelske kopnene snage započele operacije, a pokret je također uspješno odbijao izraelske kopnene upade na južnu granicu Libanona. Qassem je također potvrdio da je unatoč velikim gubicima, organizacijska struktura Hezbollaha ostala netaknuta te da pokret “radi s punom spremnošću”. Što se tiče izbora novog glavnog tajnika, Qassem je izjavio da će biti održani prema organizacijskim pravilima i objavljeni u odgovarajuće vrijeme.

Irski štitovi

I dok Hezbollah radi s punom spremnošću, IDF je spreman na svašta. Tako ih je 7. listopada libanonski pokret otpora optužio za korištenje mirovnih trupa UN-a (UNIFIL) kao “živi štit”, nakon što su izraelske snage postavile isturenu operativnu bazu u blizini libanonskog sela, odmah ispred UNIFIL-ove ispostave koju drže irski mirovnjaci. U priopćenju Hezbollah navodi kako je izraelska vojska formirala bazu nakon neuspjelih pokušaja napredovanja prema Maroun al-Rasu, gdje su pretrpjeli znatne gubitke.

Ova izraelska baza je izazvala  prosvjed UN-a, koji je naglasio da se time ugrožava sigurnost mirovnih trupa. UNIFIL je upozorio na opasnosti izraelskih operacija u blizini njihovih položaja te istaknuo kako su odbili izraelski zahtjev za premještanjem svojih snaga. Hezbollah je izdao upute svojim borcima da se suzdrže od napada na područje kako bi zaštitili živote međunarodnih vojnika.

U međuvremenu, američki savjetnik Matthew Brodsky izazvao je kontroverzu kada je sugerirao da bi Izrael trebao bombardirati irske mirovne snage i koristi napalm, što je izazvalo oštre reakcije na društvenim mrežama.

Visoka cijena

Hezbollahovi borci i dalje pružaju otpor izraelskim kopnenim snagama koje su ušle u južni Libanon, pri čemu je IDF pretrpio desetke mrtvih i više od 100 ozlijeđenih. U pokušaju da povećaju moć  svojih snaga, Izrael je sada rasporedio i Treću diviziju za svoje buduće operacije, nakon neuspjele invazije šireg opsega na libanonski teritorij.

Na godišnjicu Hamasove operacije Al-Aqsa Flood, Hezbollah je ponovio svoju predanost borbi protiv Izraela, istaknuvši da su spremni platiti “visoku cijenu” za svoju ulogu u pružanju potpore Gazi. Pokret je uvjeren u sposobnost otpora i otpornost libanonskog naroda u suočavanju s izraelskom agresijom.

geopolitika.news