Zadnji komentari

U Bjelorusiju stižu ruski lovci s nezgodnim oružjem

Pin It

Drugi ruski borbeni zrakoplov MiG-31K, opremljen za nošenje projektila Kh-47M2 Kinžal, stigao je u Bjelorusiju, što znači da se Ukrajini povećava prijetnja sa sjevera. O ovome je izvijestio bjeloruski medij Hajun, a drugi avion je sletio na aerodrom Mačulišči, samo dva dana nakon što je tamo raspoređen prvi zrakoplov MiG-31K.

Bjeloruski Hajun je istaknuo da ove vrste aviona ruskih zračnih snaga nije bilo u Bjelorusiji u proteklih godinu i pol. Vrlo brzi lovci MiG-31K mogu lansirati hipersonične aerobalističke projektile Kh-47M2 Kinžal s udaljenosti od 2000 km od mete, stoga se ne moraju izložiti neprijateljskoj protuzračnoj obrani.

Ruski zrakoplovi A-50 za rano upozoravanje i kontrolu (AEW&C) prethodno su bili bazirani na ovom aerodromu. Zračna baza Mačulišči se nalazi gotovo 240 kilometara od bjelorusko-ukrajinske granice.

Iako nije potpuno jasno što ovi ruski lovci rade u bjeloruskoj bazi, nije isključena mogućnost borbenog korištenja. Njihovim raspoređivanjem se jača strateškog dosega Rusije u regiji, piše ukrajinski Defense Express. Rusija je još u kolovozu 2022. rasporedila ove avione u svojoj eksklavi Kalinjingrad u svrhu “strateškog odvraćanja” što je nedvosmisleno bilo osmišljen potez kao pokazivanje “zubi”  nuklearnim oružjem prema srcu Europe.

Stigla verzija aviona modificirana 2018. za nošenje ovog projektila

Dapače, pristigla verzija Mig-31K je od 2018. modificirana varijanta MiG-31BM kako bi mogla nositi hipersonični Kh-47M2 Kinžal. Tada, u 2018, je modificirano deset zrakoplova. Ovom preinakom i s uklonjenim modulom za rakete zrak-zrak, zrakoplov je dobio isključivu ulogu napadačko-jurišnog zrakoplova, piše The Aviationist. MiG-31, iako u službi sovjetske vojske još od 1981., danas je najbrži operativni borbeni avion na svijetu s maksimalnom brzinom leta od 3000 km/h. Osim toga, među onima je koji mogu i najviše poletjeti (25 000 metara iznad mora). Rusko ministarstvo obrane očekuje da će MiG-31 ostati u službi najmanje do 2030. godine.

Bjeloruska vlada je 1. listopada 2024. uvela ograničeno područje za letove civilnog zrakoplovstva na jugu zemlje, prenosi Militarnyi. Izvještavaju da je ruski balistički projektil Kinžal koji je 4. rujna ciljao zapadni grad Lavov ušao u ukrajinski zračni prostor preko Bjelorusije.

geopolitika.news