Zadnji komentari

Jedan bitan ukrajinski grad je na rubu pada

Pin It

Ruska vojska pokušavajući zauzeti što više naselja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas prije nego što tlo ove jeseni postane blatnjavo, a temperature kasnije padnu. Rudarski grad Toreck (Toretsk) na rubu je pada u ruke ruske vojske, što bi bio posljednji u nizu gradova i sela koja su zadnjih mjeseci pala pod ruskom oštrom ofenzivom na Donbas pokrenutom prije godinu dana.

“Mislim da grad neće dugo izdržati”, rekao je ukrajinski topnik Oleksandr iz 109. brigade Teritorijalne obrane raspoređene na tom području, ističući da postoji “ozbiljan nedostatak ljudi”. Žestoke borbe od kuće do kuće vode se u Torecku, ukrajinskom uporištu još od 2014. Veći dio prve dvije godine ruske invazije punog opsega ovaj grad je bio na mirnijem dijelu bojišnice sve dok ga ruske snage nisu počele napadati u lipnju ove godine. “Situacija je vrlo loša i ako naše zapovjedništvo tamo ne pošalje pričuve u bliskoj budućnosti, situacija će biti još gora, ako ne i katastrofalna”, rekao je ukrajinski vojni stručnjak Mihailo Žirohov za The Kyiv Independent.

Jedan od preostalih stanovnika Torecka i rezultat zračnog napada u pozadini, 28.6. 2024, Foto: AP/Evgeniy Maloletka

Utrka do blata..

“Ušli smo u jesen i Rusi shvaćaju da će njihova ofenziva prestati kada se vrijeme promijeni i postane nemoguće organizirati logistiku. Dakle, dok je vrijeme koliko-toliko ok, oni pokušavaju uhvatiti što više”, dodao je. Ukrajinska vojska je priznala da se situacija u Torecku, gdje je ostalo oko 1200 civila, pogoršava. Prije rata, tu je živjela 31 000 ljudi. Ruske trupe ušle su u istočnu periferiju Torecka i pokušavaju se kretati prema središnjem rudniku u zapadnom dijelu grada, izvijestila je 7. 10. vojna glasnogovornica Anastasia Bobovnikova.

Prema Oleksandru i intervjuiranim ukrajinskim vojnim analitičarima, sudbina Torecka ovisi o tome hoće li Ukrajina moći rasporediti rezervne jedinice i nešto artiljerijskih granata kako bi spriječila daljnje rusko napredovanje. Ranije ovog mjeseca Ukrajina je izgubila Vuhledar, još jedan rudarski grad koji se nalazi 80 kilometara jugozapadno od Torecka u Donjeckoj oblasti. Produbljivanje ruskog napredovanja dolazi dok se Ukrajina trudi osigurati što više resursa i oružja za svoje trupe do američkih izbora.

Redoviti sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine koji je trebao okupiti čelnike više od 50 zemalja kako bi razgovarali o daljnjoj pomoći Ukrajini ovog vikenda u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, odgođen je nije došao američki predsjednik Biden, navodno zbog uragana Milton.

“Kako se približava zima, potrebna nam je podrška”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu u četvrtak u Parizu. Zelenski je govorio dok je bio na turneji, iskoristivši priliku otkazanog sastanka u Ramsteinu da otputuje u europske prijestolnice kako bi skupio potporu za povećanje isporuke oružja svojoj zemlji.

Nedostatak ljudi i streljiva

Neki ukrajinski vojnici izrazili su zabrinutost da nestabilnost pristizanja zapadne vojne pomoći Kijevu izuzetno otežava planiranje na bojnom polju. “Ne postoji mogućnost dobrog planiranja… jer jako ovisimo o našim saveznicima”, rekao je Anton, vršitelj dužnosti zapovjednika izvidničkog voda 112. brigade snaga Teritorijalne obrane raspoređene u jugoistočnoj Zaporoškoj oblasti. “Borimo se ovdje danas i sada. A što će biti sutra, ne zna se. Možda možemo zadržati te položaje, ali ako nema topničkih granata, ti će položaji biti izgubljeni vrlo brzo”, tvrdi.

Za Oleksandra, koji brani dijelove Torecka pod ukrajinskom kontrolom, nedostatak streljiva u njegovoj jedinici pogoršao se od travnja i sada imaju nedostatne količine za gađanje svih ruskih položaja. Rekao je da njegova topnička baterija, koja radi na četiri različita oružana sustava, prima samo dovoljno granata da puca pet do deset puta dnevno. A u usporedbi s prije nekoliko mjeseci kada su ruske trupe samo pokušavale napredovati tamo gdje su vidjele prilike, “oni sada snažno pokušavaju napasti” ukrajinske obrambene položaje u tom području, dodao je.

“Jasno je da ćemo izgubiti Toretsk u nadolazećim danima i izuzetno je teško održati obranu s trenutnom količinom trupa i resursa dok ruske trupe napreduju središnjom ulicom grada”, prema Ukrajincu Žirohovu. Drugi stručnjaci, koji se ne nalaze u Ukrajini, poput Kastehelmija, su skeptični prema ofenzivnim sposobnostima Moskve. Kastehelmi je rekao da bi se bitka kod Toretska mogla nastaviti do zime trenutnim tempom i smatra da je “malo vjerojatno da će Rusi uspjeti zauzeti cijeli grad tijekom sljedećih nekoliko jesenskih mjeseci”.

Ruska vojska sve bolje pronalazi i buši slabe točke obrane

Ruska vojska sve je bolja u iskorištavanju slabih točaka kako bi nadvladala ukrajinsku obranu golemom količinom vojnika i vatrene moći. Moskva je ubrzala svoj napad na Toreck nakon što je ranije u listopadu zauzela Vuhledar, napredujući dublje u središnji dio Donjecke oblasti gotovo pet mjeseci kasnije iskoristila je loše organiziranu ukrajinsku rotaciju jedinica da probije obranu iz 2014. u svibnju. Osim Torecka, trenutno najvruće ratne točke su sektori Pokrovsk i Kurahove zapadno i jugozapadno od Torecka. Ruska vojska napreduje i prema njima.

Emil Kastehelmi, analitičar u finskoj Black Bird Group, koja je detaljno izvještavala o ratu iz otvorenih izvora, rekao je da je Ukrajina suočena s teškim balansiranjem između svoje sposobnosti da zamijeni žrtve svježim vojnicima dok trguje sa “što je manje moguće zemlje”. “Ukrajinski zapovjednici trebaju uvijek pažljivo razmotriti koju poziciju napustiti kako bi poštedjeli dio vlastitih trupa, ali kako ne bi dopustili Rusima da dođu na previše povoljne položaje”.

Ruska ofenziva na Donbas, koja ih je koštala, prema različitim procjenama, od stotinu do više od tisuću vojnika dnevno tijekom prošle godine, bila je “stvarno, stvarno skup i dug proces”, rekao je Kastehelmi. “Ako sva mjesta budu trajala ovoliko dugo i koštala ovoliko, Rusi neće moći postići nijedan od svojih ciljeva u ratu”, dodao je Kastehelmi, misleći na dvogodišnje pokušaje ruske vojske da zauzme Vuhledar. Otkako je Rusija započela ofenzivu velikih razmjera na Avdijivku prije godinu dana, oslanjajući se na beskrajan val mehaniziranih napada veličine bataljuna, drži inicijativu na većem dijelu bojišta, a ukrajinski i zapadni analitičari tvrde da ruska vojska to čini uz golemu cijenu.

Žarišta su i Pokrovsk i Kurahove…

Ruske trupe sada su manje od 10 kilometara od ključnog logističkog čvorišta koje povezuje posljednja istočna uporišta koja drže Ukrajinci s gradovima na zapadu. Riječ je o Pokrovsku. Oko 30 kilometara južnije razvija se još jedna za Ukrajinu zabrinjavajuća situacija oko mjesta Kurahove, u kojem se nalazi veliki rezervoar. Ruske trupe su manje od pet kilometara od grada, pokušavajući dodatno učvrstiti sjeverni i južni bok kako bi zaprijetile okruženjem. Međutim, daleko bliže potpunog okruženju su ukrajinske trupe sjeveroistočno od Kurahova. Ruske trupe okružuju ukrajinski džep duž obje obale rijeke Vovče s tri strane.

Južnije, čini se da se Rusija priprema za daljnji prodor prema sjeveru nakon što je ranije u listopadu zauzela Vuhledar. Vuhledar je važan jer je služio kao raskrižje između prvih linija Donjecke i jugoistočne Zaporoške oblasti, prema Serhiju Zguretsu, direktoru ukrajinske informacijske i konzultantske tvrtke Defense Express.

Prije nego što je Rusija zauzela Vuhledar, ukrajinske trupe koristile su topništvo kako bi ugrozile logistiku Rusije na dijelovima autoceste H20 na teritorijima pod ruskom okupacijom koji vode do gradova južnije poput Volnovahe i Mariupolja, objasnio je Zgurets. Vuhledar je također važan jer se nalazi na visini, što Moskvi omogućuje formiranje “pouzdanog transportnog koridora” za svoje trupe u Zaporožskoj oblasti, dodao je. Ukrajinska vojska je krajem rujna izvijestila da bi Rusija mogla započeti prodor u Zaporošku oblast.

“Kada se zemlja bori u ratu iscrpljivanjem, postupni dobici mogu se, naravno, razviti u prilično iznenadan veći prodor”, rekao je Kastehelmi i dodao: “Dakle, moguće je da se obrana sve brže počne raspadati. To još ne vidimo, ali nije nemoguće”.

geopolitika.news