Zadnji komentari

Hoće ponovno pjevati o jugoslaviji?

Pin It

Menadžer Bijelog dugmeta: "Islamovića ne možete protjerati iz Hrvatske"

Nakon skandala u Splitu, Bijelo dugme opet stiže u Hrvatsku: Najavljen novi koncert

Bend Bijelo dugme podignuo je prašinu svojim posljednjim nastupom u Splitu kada je pjevač Alen Islamović izveo pjesmu Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo, a sve je bilo popraćeno vijorenjem jugoslavenske zastave sa zvijezdom petokrakom na videozidu.  

Nakon spomenutog događaja Udruga hrvatskih branitelja podnijela zahtjev da se ovom glazbeniku zabrani ulazak u Hrvatsku. Zbog navedene pjesme članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara prijavili su organizatore i odgovorne osobe koncerta Bijelog Dugmeta u Splitu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Kao razlog su naveli promoviranje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tijekom srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku.

Među političarima koji su izrazili nezadovoljstvo bio je i bivši HDZ-ov gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara koji se pridružio kritikama na račun izvođenja ove pjesme dok je primjerice SDP-ov Ranko Ostojić reagirao na  splitski ogranak Domovinskog pokreta, koji je zatražio hitnu reakciju policije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) i izgon Alena Islamovića iz Hrvatske. "Ovo je otvorena prijetnja. A ništa na tom koncertu nije bilo protuzakonito. Za razliku od ustaških derneka u njihovoj režiji", naveo je između ostalog tada Ostojić. 

Novi koncert Bijelog dugmeta najavljen je u Zagrebu pa se tako nastup spomenutog benda može očekivati 29. ožujka 2025. kada Bijelo Dugme stiže u Arenu Zagreb u sklopu svoje monumentalne turneje “Doživjeti stotu!” kojom obilježava 50 godina svoje glazbe. Nakon rasprodanih koncerata u Puli i Splitu, Bijelo Dugme svirat će svoje hitove i pred publikom u Zagrebu. 

Osnovani u Sarajevu

Zlatna postava benda koju čine Goran Bregović na gitari, Alen Islamović i  Mladen Vojičić Tifa kao vokali, Điđi Jankelić na bubnjevima, Zoran Redžić na basu te Ogi Radivojević na klavijaturama stiže u Arenu. Bijelo dugme je osnovano 1974. u Sarajevu i aktivno djeluje sve do 1989. U tom kratkom razdoblju objavili su čak 15- tak albuma, što studijskih, što koncertnih, mnogobrojne singlove i nekoliko kompilacija različitih glazbenih utjecaja; od rocka i bluesa do folka i etna.

Nedugo nakon osnutka sklapaju diskografski ugovor s izdavačkom kućom Jugoton i  debitiraju singl-pločom “Top / Ove ću noći naći blues” (1974). Treći singl s pjesmama “Da sam pekar” i “Selma” objavljuju iste godine i on predstavlja prijelomni trenutak njihove karijere. Obje ih pjesme izbacuju u prvi plan i predstavljaju istinski početak onog što će kasnije postati dugmemanija. Cijene ulaznica za ovaj koncert ulaznica kreću se od 25 eura, 30, 40 pa sve do 100 eura.

direktno.hr