Zadnji komentari

Starac kod Imotskog: ‘Migranti su me uz prijetnju pištolja natjerali da ih satima vodim kroz šumu’

Pin It

Why we're wrong to blame immigrants for our sputtering economies | NBR

‘Imigranti su oteli djeda koji živi kraj Aržana na granici. Šest sati su ga četvorica tjerala da ih vodi do određene lokacije, imali su pištolj sa sobom i jedan od njih je govorio bosanski. Izašao bi imenom i prezimenom, ljut sam kao pas, prijavljeno je sve policiji, ovi se prave mutavi.’, rekao je unuk Marijana Babića (77) kojeg su oteli imigranti u Aržanu kod Imotskog, piše Dalmatinski portal.

Ova poruka koja je stigla novinaru portala navečer, a odmah u 8 ujutro su nazvali policiju, a glasnogovornica je tada rekla da nije bilo takve prijave. Kako je informacija o incidentu na granici došla i do gradskog vijećnika Martina Pauka, a on je objavio na Facebooku.

Kriminalističko istraživanje

U odnosu na zaprimljenu prijavu da 77-godišnjeg muškarca da su mu u nedjelju 30. kolovoza, za sada nepoznati muškarci, oko 15 sati navodno zaprijetili oružjem, dok se vraćao iz Republike Hrvatske u Republiku BIH gdje trenutačno boravi te ga prisilili da ih odvede kroz šumu, provodimo kriminalističko istraživanje, javili su u utorak iz PU Splitsko-dalmatinske.

Prema prvim zaprimljenim informacijama sve je upućivalo na to da s navedeni događaj odvio na području Bosne i Hercegovine te je u suradnji s nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine započeto kriminalističko istraživanje. Daljnjim provođenjem mjera i radnji u cilju utvrđivanja svih bitnih činjenica policijski službenici jučer tijekom dana obavili su detaljan razgovor s oštećenim, te su s istim izašli su na mjesto događaja kako bi utvrdili gdje se točno događaj dogodio. Obavljenim očevidom utvrđeno je da se događaj najvjerojatnije dogodio uz samu granicu i to nekih 50 metara u Republici Hrvatskoj. Na okolnosti ovog događaja u tijeku je kriminalističko istraživanje, zaključuje policija.

Svjedočanstvo

Robert Lučić, unuk otetog starca, prepričao je detaljnije slučaj otmice. Ukratko, maskirani migranti među kojima je jedan bio s pištoljem su na granici natjerali njegovog 77-godišnjeg djeda Marijana Babića da ih vodi kroz šumu par sati, zbog čega je doživio šok i zadobio ogrebotine.

I sam djed Marijan svjedoči o otmici:

„Istina je, skočili su preda me s pištoljem. ‘U šumu’, kazali su mi. Rekli su da su migranti. Išao sam ih odvesti preko vodovoda, ali su mi naredili da ih vodim kroz šumu. Trebao sam ih odvesti do Vukića stina. Bila su dvojica, maskirani su bili, ovaj što je govorio bosanski je imao pištolj. Taj je bio bez brade, dok je drugi bio bradat, radi se o mlađim ljudima. Inzistirali su da ih vodim kroz šumu, a to je meni bilo teško, izgrebao sam se cijeli.“

Marijan Babić je ispričao da je agonija trajala oko šest sati. Po vrućini, bez kapi vode…

„Vratio sam se u 20.15 sati. Da nije bilo drinjaka, dehidrirao bih. Jedva sam se vratio kući, toliko sam bio smantan da nisam znao gdje ići. Sve je zaraslo iz vremena kada sam prije tu šetao, 50 godina nisam tu prošao. Na jednom mjestu bih pao da se nisam uhvatio za granu.“, svjedoči starac.

U jednom trenutku su mu rekli da ide nazad, a na mjestu gdje ih je doveo je bilo još ljudi. Komunicirali su putem mobitela s nekim na stranom jeziku (‘Ne znam je li to arapski’). Novinar Dalmatinskog portala pitao je za policiju, koja im je rekla da nije prijavljen slučaj.

„Ma ja im se ne bih javljao, ali već sinoć ih je nazvao moj rođak kada me vidio, a jutros su bili ovdje. I hrvatska i bosanska policija“, rekao je Babić.

Cijelu priču i šok koji je preživio starac, kao i svjedočanstvo lokalnog mještana koji je ilegalno prevozio 32 migranta od kojih je 16-orica imala noževe pročitajte na Dalmatinskom portalu.

Izvor: narod.hr/dalmatinskportal