Trump vs. Biden ili “Dabogda Ti Andrija Jarak ispred kuće izvještavao?”

Pin It

Poznati novinar Andrija Jarak do sada je često izvještavao u trenutku otvaranja velikih afera, a kako je nastala poznata kletva “Dabogda Ti Andrija Jarak ispred kuće izvještavao” pogledajte na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=NdlLsHkdUu0 

Približava se izborna 2024. u SAD-u. Tko će koga, s kim i čim ??!!

Afere se u demokratskim i prividno demokratskim državama otvaraju pred izbore. Diktature nemaju tih problema …

Prigodno otkriće … ili koliko uspješnom (multi)milijunašu znači “kikiriki” 300 K $ ???

State Department je otkrio kako su bivši američki predsjednik Donald Trump, (inače uspješan i poprilično bogat čovjek), kao i njegova obitelj primili više od 100 poklona od stranih vlada vrijednih gotovo 300.000 USD tijekom njegovog predsjedničkog mandata od 2017. do 2020. godine, ali su propustili prijaviti te poklone. Ivanka Trump, njen suprug Jared Kushner i njihova djeca također su navodno primili 33 neobjavljena poklona u vrijednosti od gotovo 82.000 dolara. Zakon o stranim poklonima i odlikovanjima zabranjuje predsjedniku i saveznim dužnosnicima zadržavanje stranih darova čija vrijednost prelazi 415 dolara. Pokloni koje su dali dužnosnici poput kineskog predsjednika Xija i saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana nikada nisu prijavljeni State Departmentu. Demokrati su (duše-brižno) izrazili zabrinutost zbog potencijalne korupcije jer su se darovi mogli koristiti za kupovinu utjecaja na američku politiku, ali ta zabrinutost nije potvrđena. State Department je u izjavi rekao kako su propusti u otkrivanju poklona od stranih vlada bili mnogo širi nego što se ranije znalo i proširili su se na cijelu Trumpovu administraciju

Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je na društvenoj mreži Truth Social kako očekuje kako će biti uhićen u utorak u slučaju za koji nije precizirao optužbe. On tvrdi kako su informacije o tome nezakonito procurile iz Ureda okružnog tužitelja na Manhattanu, ali glasnogovornik ureda nije želio komentirati ovu tvrdnju. Ured okružnog tužitelja Manhattana, pod vodstvom Alvina Bragga, istražuje navodnu isplatu od 130.000 dolara pornozvijezdi Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine. Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen je već priznao krivnju za tu isplatu. Neki pravni stručnjaci kažu kako poziv Trumpu za svjedočenje pred Velikom porotom koja istražuje ovaj slučaj može biti znak kako se optužnica protiv bivšeg predsjednika približava. Daniels tvrdi kako je imala aferu s Trumpom desetljeće ranije, što on negira. Donald Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i izjavio je kako će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine.

“Hodie mihi, cras tibi. – Danas meni, sutra tebi.” 

Trenutni američki predsjednik, Joe Biden, ima/imao je dva sina: Beau i Hunter Biden. Beau Biden je nažalost preminuo 2015. godine nakon borbe s rakom mozga, dok Hunter Biden nastavlja svoju karijeru kao odvjetnik i investitor.

Jedna od kontroverzi koje su obilježile predsjedničku kampanju Joe Bidena 2020. godine bila je vezana uz njegovog sina  Huntera Bidena i Ukrajinu …

U vrijeme kada je njegov otac Joe Biden bio potpredsjednik Sjedinjenih Država, Hunter je bio zaposlen u jednoj ukrajinskoj naftnoj tvrtki (Burisma Holdings). Njegov angažman u toj tvrtki je bio predmet kontroverze, jer su neki tvrdili kako je dobio posao zato što je njegov otac bio potpredsjednik SAD-a i kako je time iskorištavao svoju političku poziciju.

Međutim, kasnija istraživanja nisu pokazala kako je Hunter Biden počinio bilo kakve nezakonite radnje u vezi s Burismom. Također, Joe Biden je bio glavni predstavnik Sjedinjenih Država u borbi protiv korupcije u Ukrajini (?!), te je upravo zbog toga tvrtka Burisma Holdings bila pod posebnim nadzorom. Biden je čak zahtijevao od ukrajinski tužitelja “hvatanje u koštac” s korupcijom u Burismi, što su neki mediji vidjeli kao potvrdu njegove integriteta u vezi s tom situacijom.

U svakom slučaju, to je bila jedna od kontroverzi koje su obilježile predsjedničku kampanju Joe Bidena 2020. godine. Bilo je toga još ….

ALAN FORD: Zakon je jednak za sve, ali nije uvijek jednako jednak za sve … kampanja 2016. Utječe li “proizvodanja afera” na izbore?

Tijekom predsjedničke kampanje 2016. godine, Donald Trump i njegovi pristaše često su koristili aferu oko Hillary Clinton i njezinih e-mailova kao sredstvo političke kampanje. Clinton je tijekom svog mandata kao državna tajnica koristila privatni e-mail poslužitelj za službenu komunikaciju, što je bilo protivno pravilima State Departmenta.

Nakon što su ti e-mailovi otkriveni, FBI je proveo istragu, ali nije podigao optužbe protiv Clinton. Međutim, Trump i njegovi pristaše često su tvrdili da su e-mailovi bili dokaz njezine nekompetencije i nezakonitog ponašanja te kako bi trebala biti optužena i zatvorena.

Postoje tvrdnje da je ta afera utjecala na Trumpovu kampanju. Neke ankete pokazuju da je većina republikanskih birača smatrala kako je afera s e-mailovima bila ozbiljan skandal i kako je utjecala na njihovu odluku o tome kako će glasati. Također se tvrdi da su ruski agenti koji su se miješali u američke izbore 2016. godine koristili taj skandal kako bi ocrnili Clinton i potaknuli Trumpovu kampanju. Međutim, nije dokazano da su e-mailovi ili istraga FBI-ja izravno utjecali na ishod izbora.

Trump je omiljen među populacijom obojenih i potlačenih? Mogao bi povući veliku količinu sljedbenika na prosvjede?

Joe Biden je bio senator iz Delawarea tijekom gotovo tri desetljeća, a kasnije i potpredsjednik SAD-a tijekom dva mandata predsjednika Baracka Obame. Tijekom tog vremena, Biden je sudjelovao u brojnim političkim odlukama, a neke od njegovih odluka i politika su bile predmet kontroverzi.

Jedna od tih kontroverznih politika je Bidenova uloga u donošenju Zakona o kriminalu iz 1994. godine, koji je bio dio šireg paketa zakona o suzbijanju kriminala i koji je imao za cilj smanjiti stopu kriminala u SAD-u. Međutim, ovaj zakon je kritiziran zbog nekoliko razloga.

Prvo, zakon je uveo stroge kazne za droge i uvelike povećao broj osuđenih osoba, pogotovo u crnačkoj zajednici, što je dovelo do prenapučenja zatvora. Također je uveo pravilo:

“three strikes and you’re out”.

U bejzbolu, “strike” je pojam koji se koristi kada loptica koju je igrač udario ne udari unutar granica igrališta (fair territory), a istovremeno igrač ne uspije pogoditi lopticu (swing and miss) ili lopticu udari, ali padne izvan granica igrališta (foul ball). Uz to, ako igrač ne pokuša udariti lopticu koja se nalazi unutar granica igrališta, a ta loptica se ne presijeca svojom putanjom s ciljnom linijom (home plate), tada se također broji kao “strike”. Igraču se automatski dodjeljuje “strikeout” ako skupi tri “strike-a”. Biden je tome dodao novo značenje;

“tri >>fulanja<< i gotovi” pravilo, prema kojem su osobe osuđene za tri kaznena djela automatski osuđene na doživotni zatvor, bez obzira na to jesu li ta kaznena djela bila nasilna ili ne.

Drugo, zakon je bio kritiziran zbog toga što je dopustio militarizaciju policije i stvaranje programa otkupa oružja, čime je omogućio da se oružje koje se nalazi u rukama kriminalaca zamijeni novcem.

Biden je u to vrijeme bio jedan od glavnih zagovornika ovog zakona i radio je na njegovom donošenju. Međutim, kasnije je priznao kako je zakon imao neke pogreške i posljedice koje su trebale biti riješene.

Osim toga, Bidenova politika prema rasnim pitanjima također je bila predmet kontroverzi. Neki kritičari tvrde kako je Bidenova prošlost obilježena njegovim odnosom prema Afroamerikancima, a neki su kritizirali njegovu ulogu u kontroverznom zakonu o drogama iz 1986. godine, koji je uvelike doprinio stvaranju nejednakosti u kaznenom pravosuđu između bijelih i crnih osoba.

Međutim, Biden je također imao politike koje su bile popularne i pozdravljane među lijevim krilom demokrat, kao što su njegova kampanja za reformu zakona o imigraciji, rad na podizanju minimalne plaće i promicanje pitanja vezanih uz žene, uključujući rad na usvajanju Zakona o nasilju nad ženama iz 1994. godine.

Pred čijom će kućom Andrija izvještavati? Ovdje je bitnije koje će boje biti kuća. Republikanci tradicionalno koriste crvene nijanse (nema veze s komunizmom, to su normalni konzervativni ljudi..) a demokrati plavu. Možda će kuća biti i bijela?!

Zoran Grgić mag. ing.

priznajem.hr