Kako je udruga Forum za slobodu odgoja od Sorosa preuzela zadatak promoviranja građanskog odgoja?

Pin It

Forum za slobodu odgoja

U prethodnom tekstu o važnim nevladinim organizacijama koje su nastale iz Sorosevog Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska (IOD-H) pozornost je između ostaloga posvećena udruzi Forum za slobodu odgoja (FSO), organizaciji civilnog društva koja je aktivna od 1992., a registrirana 1998. godine.

U 2 godine nakon preuzimanja Sorosevog programa FSO dobio čak 338.995 dolara

Podsjetimo, FSO je kao jedna od nekoliko spin-off organizacija Sorosevog IOD-H-a preuzela na sebe zadatak promoviranja strategije obrazovanja koje je do tada osmislila i vodila Soroseva zaklada. Taj zadatak FSO je nastavio do danas, iako se Soros formalno povukao iz Hrvatske 2006. godine.

Nije riječ o pukoj spekulaciji, već FSO to otvoreno priznaje, kao što je vidljivo iz arhiviranih stranica:

“Krajem srpnja 2000, tadašnja predsjednica Foruma, Vesna M. Puhovski i Tomislav Reškovac, v.d. izvršnog direktora IOD-a, potpisali su Ugovor o suradnji. Kroz taj dokument, tzv. “Spin of” strategija obrazovnih programa IOD-a, koja je prihvacena od strane Upravnog odbora

U početku preuzimanja ovih obveza, IOD-H je izdašno financirao FSO, ali je već 2001. godine razmišljao o stjecanju “samoodrživosti”, prije svega dogovaranjem dodatnih financija preko Ministarstva prosvjete i športa. Inače, FOS je u 2001. i 2002. godini dobio 338.995 dolara samo od IOD-H-a, a među njegovim donatorima bio je i Institut Otvoreno društvo New York, OESS, američki State Department i Ured za udruge Vlade RH.

Od multikulturalnog obrazovanja – državljanskog i mirovinskog odgoja do građanskog odgoja

Primarni fokus FSO-a tako je vezan uz obrazovanje i obrazovnu reformu u kojoj sudjeluje ili nastoji sudjelovati zadnjih 19 godina, prije svega lobiranjem za uvođenja građanskog odgoja kao predmeta u osnovne i srednje škole. Prije nego je on predstavljen kao građanski odgoj u FSO-u su ga zvali “multikulturalnim obrazovanjem – državljanskim i mirovnim odgojem“, a radnu skupinu za njega vodio je prof. Žarko Puhovski.

Od 1992. godine do danas ova se udruga bavila reformom obrazovanja na svim razinama pa je tako planirala radne skupine za predškolski odgoj, osnovno školstvo, srednje školstvo, visoko školstvo, prirodne znanosti, društveno-humanističke znanosti, umjetničke struke, obrazovanje za okoliš, multikulturalno obrazovanje – Državljanski i mirovni odgoj, obrazovanje na daljinu, obrazovanje djece i mladih s posebnim potrebama, strukovno obrazovanje, cjeloživotno obrazovanje, permanentno obrazovanje učitelja/nastavnika, neformalno obrazovanje – Obrazovanje za treći sektor i zakonodavstvo obrazovanja.

Računovodstvo im vodila Soroseva računovotkinja, osuđena za utaju poreza

Temeljne vrijednosti ove udruge danas se svode na ostvarivanje “održive”, “inkluzivne”, “suvremene” i “demokratske” škole. Ova je udruga aktivna u suradnji s važnim Centrom za istraživanje i razvoj obrazovanja (CIRO), znanstveno-istraživačkom jedinicom pri državnom Institutu za državna istraživanja (IDIZ). Dapače, neki od članovi Upravnog odbora bili su ili jesu znanstveni istraživači pri CIRO-u, odnosno IDIZ-u. To su primjerice Branko Ančić, Mladen Domazet, Tea Pavin Ivanec, Branislava Baranović, Nikola Pastuović, a suradnik FSO-a bio je i Petar Bezinović.

U FOS-u su važne funkcije imali i Lino Veljak, profesor s FFZG-a i jedan od osnivača Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI), Gvozden Flego, prije nego je postao SDP-ov ministar znanosti i tehnologije, SDP-ov saborski zastupnik Zlatko Šešelj, ali i Gorana Hitrec iz Agencije za odgoj i obrazovanje te Vesna Mihoković Puhovski iz udruge Protagora, poznata po tome što je tražila NGO vezu kako bi joj kći Tamara “malo volontirala i jahala po Mongoliji”.

Prema podacima iz 2001. godine “sekretarijat” udruge činili su Milan Matijević, Vesna Krauth i Mira Kunstek, a za glasogovorništvo su bili zaduženi Ladislav Bognar, Stjepan Cipek i Slavica Bašić. Zanimljivo, računovodstvo je vodila Ivanka Marton, glavna računovotkinja Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska koja je svojedobno osuđena zbog višemilijunskog izbjegavanja poreza za Sorosevu udrugu.

Tko financira FOS?

Velika je to udruga čiji tim uključuje ljude poput Maria Brajkuše, bivšeg direktora Akademije za politički razvoj, Eli Pijace Plavšić, donatorice stranke Možemo koja savjetovala gradonačelnika iz iste stranke u odabiru članova školskih odbora na razini Grada Zagreba i brojne druge.

FOS između ostalih financiraju Europski parlament, Europski socijalni fond, Europsko vijeće, Erasmus+ program, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, četiri hrvatska ministarstva, pet stranih veleposlanstava, šest hrvatskih gradova, sedam hrvatskih županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, zaklada Solidarna te strane zaklade Otvoreno društvo, Zaklada Jollie-Pitt i Rosa Luxemburg Stiftung.

Izvor: narod.hr