Procurile neugodne Grmojine poruke o partnerima: ‘Dovest ćemo ga u red, ima PTSP i stariji je čovjek’

Pin It

DRAGOVOLJAC - Ćuprijaš ukrao i cenzurirao snimku jednog od vođa seljačkog  bunta?!

U posjedu smo i prepiske od prošle godine kad je prvi put došlo do Mostovih sumnji u lojalnost kolege Sačića. Tada se Grmoja dopisivao s novinarom Marinom Vlahovićem, koji je razotkrio aferu Mreža i oko suradnje sa Željkom Sačićem. “Na stranu ono jučer, bojim se da bi Sačić mogao biti problem jer odvraća ozbiljne ljude koji bi se inače pridružili ili nekako više uključili.

U utorak se u Hrvatskom saboru nastavila 21. sjednica Sabora. Sve je počelo, a i trajalo, raspravom o prijedlogu odluke o imenovanju suca Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske. Osim toga, burno je bilo i zbog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postalo kazneno djelo, a zbog čega je ispred Sabora i Vlade održan prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) kojeg su podržali brojni oporbeni saborski zastupnici.

Rasprava je, kao što je bilo i za očekivati u super izbornog godini koja je u tijeku, bila burna i nisu se birale riječi. Oporba je ‘udarala’ po sucu Turudiću i upozoravala na ‘zakon opasnih namjera’ kako je HND nazvao zakon zbog kojeg prosvjeduju, a jedan je nastup pomalo prošao ispod radara, dok bi mogao imati ozbiljne političke posljedice za izbornu utakmicu. Naime, najžešći nastup imao je zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić koji je branio Turudića i udarao po svima koji ga “vrijeđaju, sude mu, optužuju ga i napadaju”.

“Grozim se zbog linča kojem ste ga izložili, neću vam dozvoliti da ga vrijeđate na osobnoj razini. Bijednici, sram vas bilo, niste razina da biste ga vrijeđali i omalovažavali. Nemate pravo spominjati njegove ljudske kvalitete, a stručne da ne govorim. Zlo mi je dok pljujete po čestitom i poštenom čovjeku! Po branitelju koji je išao žrtvovati svoj život 1991”, rekao je.

Nije birao mete

Nastavio je u istom tonu: “Jeste to možda radili vi gospođo Orešković ili Peović?! Njegov cilj je pomoći hrvatskom narodu i društvu. Sve skupa vas možemo biti sram”, rekao je između ostalog. To nije prvi put da je Sačić iskazao oblik podrške sucu Turudiću jer je već prije dva tjedna objavio podugačak Facebook status gdje je obrazložio zašto smatra da je Turudić najbolji kandidat za šefa DORH-a.

Ono što je politički kontradiktorno, Sačić je dosad bio jasno deklarirani oporbeni zastupnik te su Suverenisti u javnom savezu s Mostom uoči izbora. Kako saznajemo, Sačićeve ‘simpatije’ prema Turudiću postoje zbog slučaja zločina u Gruborima gdje je Sačić bio jedan od svjedoka. Katarina Peović nakon Sačićevog nastupa rekla je da je jasno da Sačić brani Turudića zbog toga što je, kako ona tvrdi, “lažno svjedočio u slučaju Grubori”.

Koalicija postoji, ali…

Inače, Hrvatski suverenisti i Most dosad nisu skrivali svoj savez za ovu super izbornu godinu koja je u tijeku te su još na ljeto 2023. najavili zajednički izlazak na nadolazeće parlamentarne izbore. Od tog dana nastupaju unisono i gotovo da nije bilo nekih razmirica, barem iz onoga što je javnost mogla saznati.

Ono što je dodatno zbunjujuće, isti dan dok je Sačić u Saboru žestoko prozivao kolege hvaleći suca Turudića, Most i Sačićeva stranka zajednički su nastupili na saborskom Odboru za gospodarstvo i zatražili saslušanje Peruška, Ramljaka i Dalić, a nastavno na nedavne “bombastične” dokumente koje su pred novinare iznijeli Mostovi Grmoja i Troskot. Svoj zajednički nastup pred odborom uoči sjednice je najavila Suverenistica Vesna Vučemilović, inače sestra Miroslava Škore.

A da je Sačić prije imao malo drugačije mišljenje o sucu Turudiću, može se vidjeti ako se osvrnemo malo u prošlost pa je tako na njegovom Facebook profilu dostupna objava iz 2017. gdje  je negativno govorio o onim ‘vrlinama’ zbog kojih danas tog suca hvali. “Tko o čemu, Turudić u N2 o stručnosti i poštenju. A čak ni vode ne osigura svjedocima, kao ni okrivljenicima, u sudnici…sramotno”, napisao je tada.

HDZ-ov dečko

Podsjećamo, Ivan Turudić je predloženi kandidat za novog državnog odvjetnika, a oporbeni saborski zastupnici zamjeraju mu bliskost s HDZ-om i brojnim sinekurama kroz povijest. Sinoć je za dnevnik HRT-a Turudić govorio o kritikama koje mu upućuju te svojoj namjeri da postane šef DORH-a: “Motiv mi je bio javni interes, za neko opće dobro, ma kako to zvučalo patetično u ovim neviteškim vremenima”, rekao je. Na tvrdnje iz redova oporbe da je HDZ-ov čovjek, Turudić odgovara da ne bi s njima polemizirao.

U posjedu smo i prepiske od prošle godine kad je prvi put došlo do Mostovih sumnji u lojalnost kolege Sačića. Tada se Grmoja dopisivao s novinarom Marinom Vlahovićem, koji je razotkrio aferu Mreža i oko suradnje sa Željkom Sačićem. “Na stranu ono jučer, bojim se da bi Sačić mogao biti problem jer odvraća ozbiljne ljude koji bi se inače pridružili ili nekako više uključili. DP je oko plina na istoj liniji s Plenkijem. A zapravo i svega ostalog”, napisao je Vlahović.

Grmoja mu je odgovorio: “Ma dobro nije on tu lider. Dovest ćemo ga u red. Rekao sam Pavličeku, ima PTSP i stariji je čovjek”, odgovorio mu je grlati Mostovac.

Izvori iz Mosta i Hrvatskih suverenista zasad ne žele otkriti koliko su duboke pukotine u savezu, no jasno je da im je istup dosta jake političke figure poput Sačića težak politički udarac.

Autor:Dnevno.hr