Mlinarić: Hrvatski duh kojim smo 90-tih branili Domovinu ne može se prodati za nikakav novac, a ni za tri saborske ruke SDSSa

Pin It

STIPO MLINARIĆ ĆIPE, U ZAROBLJENIŠTVU PROVEO 272 DANA: Danas me najviše  bole izlomljene, izudarane kosti mojih suboraca prepuštenih zaboravu, koje  leže u neznanim hladnim grobovima - Glas Istre

Plenkoviću sam par puta rekao da je na Zrinjevcu ispijao šampanjac i jeo kroasane dok smo mi dobivali u logoru krvave batine na dan priznanja Hrvatske, 15. siječnja. Polomili su nas u Nišu, a nismo ni znali zašto. Da smo znali zašto, bilo bi nam lakše.

Rekao sam da mu to ne zamjeram niti zamjeram ikome tko nije bio, ja tu nemam problem s tim, ovo je bio moj izbor, to je bio moj odgoj, moja vjera, to sam bio ja i svi drugi vukovarski branitelji koji su uzeli puške ili bilo koji drugi branitelji u bilo kojem dijelu Hrvatske. 

Mi smo osjećali da je to naša dužnost i obveza, braniti svoju domovinu, svoje žene, djecu, starce i svoj teritorij. Netko nije mislio tako, a on je jedan od tih. Ali, rekao sam mu na aktualnom satu i puno goru kvalifikaciju koju je jako loše primio. Rekao sam da netko ostane u povijesti zapisan zlatnim slovima, na primjer predsjednik Tuđman, a da će Plenković ostati zapamćen kao jedan od izdajica hrvatskog naroda. 

Stojim i dalje kod te tvrdnje, jer se država može prodati, a obraz se ne može prodati, onaj duh, onaj hrvatski duh koji je vladao tih godina ne može se prodati ni za kakav novac ovog svijeta, ne može se prodati za tri ruke SDSS-a. 

Ne može se prodati za onu malu Anju Šimpragu koja je na prvi dan Sabora izašla i održala srcedrapajući govor kako se vozila traktorom autocestom u pratnji hrvatske policije. Nitko joj ništa nije radio, osim što su ljudi i vojska davali hranu i sokove, i to je za nju bila najveća trauma. Pljeskalo joj je 70 posto sabornice. Ja sam u svom govoru pričao o Blagi Zadri, tom velikom čovjeku, a zapljeskalo je možda tri zastupnika u cijeloj sabornici. Tu sam osjećao da sam zapravo u krivome društvu.