Penava: Smisao uvođenja vojnog roka nije samo baratanje puškom, nego razvijanje domovinskog duha i vraćanje dostojanstva Hrvatskoj

Pin It

Moram iskazati tendenciju i sada već dvogodišnju namjeru i uporan rad DP-a na temi uvođenja vojnog roka. Drago mi je da sada imamo prigodu vidjeti Plenkovića kako je odjednom prihvatio taj prijedlog i sad odjednom i on, nakon što se ismijavao do prije dva tjedna na tu temu i odbijao prijedlog DP-a, priča o nekakvim tečajevima. 

Sad je odjednom odlučio prihvatiti to zato što je vidio da 76 posto javnosti daje tome podršku, a to je jedino što njega zanima. No, ti motivi nisu dovoljno dobri i on ne razumije suštinu našeg prijedloga. Ipak, drago nam je da ga je prihvatio, i neka je otuđio prijedlog Domovinskog pokreta. Od njega i njegove klike smo naučili da otuđuju stvari, ali zbog općeg dobra neka je to i napravio. Međutim, smisao uvođenja vojnog roka nije puka izobrazba vojnim vještinama, znanjima i sposobnostima.

Smisao služenja vojnog roka je vraćanje sustava vrijednosti gdje vojska i svaki hrvatski građanin imaju svoje dostojanstvo, gdje je svima u državi jasno što znači imati državu i što znači biti vojna sila, što znači imati fizički spremne žene i muškarce, sposobne, autonomne i slobodne obraniti sebe, svoje obitelji i državu. Smisao uvođenja vojnog roka je razvijati domovinski duh i to je ono što bi Plenković trebao shvatiti, ali nažalost, pitanje je može li on to.

Da podsjetim, Plenković je prije samo tri tjedna podrugljivo komentirao prijedlog DP-a o vraćanju vojnog roka riječima: ''Da se vratimo na općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu i pucamo u Vrapču? Mislim da to nije realno. Obvezni vojni rok? To isto trenutačno nije tema''. Potom je ipak dao ministru obrane Anušiću zadatak da osmisli koncept kraćih tečajeva.