Ovo je poruka Europi iz Hrvatske: Ubijanje osjećaja domoljublja je otegotna okolnost

Pin It

The EU's future in a world of deep disorder

U kolumni znakovita naslova "Europe is finished", glavni urednik The Telegrapha Allister Heath pred koji je dan istaknuo da je Europa kakvu je svijet nekad poznavao "gotova" te da globalne zemlje sada jasno svjedoče njezinu "ponižavajućem padu". 

Heath piše da je vrijeme da oplakujemo propast stare Europe koja je od najbogatijeg i najnaprednijeg kontinenta na svijetu postala trula te je u strmom padu. Blagostanje, dekadencija, pacifizam i samomržnja previše su ukorijenjeni, a propast je nezaustavljiva. Sve to rezultira padom društvenog jedinstva, ekonomskog napretka i vojne moći. 

Mnoge zemlje, uključujući Njemačku, Francusku i Nizozemsku idu prema "socijalnoj eksploziji", u prilog čemu se navode recentni prosvjedi poljoprivrednika. Britanski novinar smatra da je Europa prigrlila nihilizam i postkršćansko poganstvo. Ističe se da Europu karakteriziraju niske stope nataliteta. Europske elite žele tu prazninu popuniti migracijama, ali ne uspijevaju migrante integrirati u europska društva. Europa je demilitarizirana i sve više geopolitički irelevantna. 

Slične ocjene o Europskoj uniji iznio je prošle godine i Politico kad je pisao o geopolitičkoj impotenciji EU-a. Politico je istaknuo da Europa više ne mora brinuti zbog zajedljive opaske sada pokojnog Henryja Kissingera o tome da nema koga pozvati ako se želi čuti s Europom. Nitko više i ne zove. 

Moć Zapada pada

"Od bezbroj geostrateških iluzija – koje su bile razorene posljednjih dana – one koji borave na Starom kontinentu najviše bi trebalo otrijezniti sljedeće: nikog više nije briga što Europa misli. Na više različitih žarišnih tačaka, od Nagorno-Karabaha do Kosova i Izraela – Europa je svedena na ulogu blagonaklone nevladine organizacije, čija je humanitarna pomoć dobrodošla, ali koja se u svakom drugom smislu ignorira".

Početkom 20. stoljeća Europa je sudjelovala s gotovo 25 posto u ukupnom broju svjetskog stanovnika, a već podosta vremena taj je broj manji od deset posto. Ekonomska moć ipak je držala EU kao relevantnog faktora međunarodnih odnosa. Međutim, več je Jean-Claude Juncker u svom završnom govoru kao predsjednik Europske komisije 2019. rekao da će i ekonomska moć Europe opadati. I francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je da moć Zapada opada. 

Britanski katolički autor Cristopher Dawson u knjigi "Razumijevanje Europe" postavlja tezu da je što je Europa bila manje kršćanska – opadala je i njezina moć u međunarodnim odnosima. On smatra da "ne možemo razumjeti ni samu Europu ako ne proučimo kršćansku kulturnu tradiciju koja je od samoga početka bila jamstvo europskoga jedinstva i izvor njenih duhovni težnji i ćudorednih ideala". 

Antropološki nihilizam obuzeo je sve pore europskih društava

Europa se, međutim, odrekla svojih kršćanskih korijena i od tada se nalazi na putu autodestrukcije. Kao što u knjizi "Čudna smrt Europe" piše Douglas Murray, "opstanak društva nije moguć ako ono stalno potiskuje vlastito podrijetlo ili se na bilo koji način bori protiv njega". Ako se poruše temelji, građevina se mora urušiti.

Aksiološku prazninu postkršćanske Europe ispunjavaju različite protuživotne i proturazumske ideologije. Od genderizma i zelenog fundamentalizma do transhumanizma/posthumanizma, pri čemu se protivnici takvih ideologija ostraciraju putem kulture otkazivanja. Antropološki nihilizam obuzeo je sve pore europskih društava.

Europu je u današnju poziciju dovelo i umanjivanje uloge nacionalne države. Bivši je britanski premijer Tony Blair u rujnu 2018. naglasio kako je fundamentalna pogreška koju je Europa učinila ta da je izbrisala pojam o nacionalnoj državi. Borba protiv nacionalizma (Juncker bi rekao: borba protiv "glupih nacionalista") rezultirala je uništavanjem i prirodnoga osjećaja domoljublja koji se nastoji prikazati kao primordijalni relikt nekih prošlih vremena. 

Ubijanje osjećaja domoljublja otegotna okolnost

Čovjek koji nema ljubav za svoju zemlju neće je braniti i lakše će je napustiti. U nekim europskim zemljama u posljednje se vrijeme, u kontekstu nove sigurnosne realnosti, raspravlja o stvaranju "građanskih vojski", ali se primjećuje da je ubijanje osjećaja domoljublja otegotna okolnost za njezino popunjavanje. Vidimo da čak i u mainstream medijima kao što je The Telegraph vide kuda vode dosadašnje nihilističke politike. 

Jedino povratak domoljublju, kršćanskim vrijednostima i kulturi života jamči oporavak Staroga Kontinenta. Nastavak dosadašnjeg puta vodi prema onome što je Oswald Spengler pred više od sto godina nazvao propašću Zapada.

Davor Dijanović/direktno.hr