Skejo i HOS-ovci ogorčeni strašnim napadom: 'Sumanuti čin mrzitelja svega hrvatskog'

Pin It

Predsjedništvo Udruge devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban oglasilo se oko događaja koji se odvio tijekom noći s petka na subotu, odnosno 20. listopada na 21. listopad kada je devastiran spomenik poginulim pripadnicima njihove postrojbe.

Osjećaju se, kažu, obvezni izvijestiti širu javnost o njihovom viđenju istog. "To smo dužni napraviti prije svega zbog obitelji naših poginulih pripadnika čije su dostojanstvo i osjećaji time nedjelom nepopravljivo povrijeđeni", kažu iz ove udruge na čijem je čelu Marko Skejo.

U nastavku objašnjavaju kako se radi o devastaciji i oštećenju spomenika podignutog 2014. godine u ulici Ruđera Boškovića, a u spomen na 46 poginulih pripadnika devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban. 

"Oni su na oltar domovine tijekom Domovinskog rata nesebično položili najveću moguću žrtvu. U maniri kriminalaca i UDBE te pod okriljem noći kao u najmračnijem razdoblju komunizma nama nepoznate spodobe oštetile su našu svetinju", dodaju iz HOS-a. 

'To mogu samo istinski mrzitelji' 

Tvrde kako je takav sumanuti čin mogao je biti osmišljen samo u glavi istinskog mrzitelja svega sa hrvatskim predznakom ili osobe sa teškim psihičkim poremećajima, antihrvata čiji postupci nas vraćaju u doba za koja smo mislili da su davno iza nas odnosno najmračnije doba komunizma i nekima nikada prežaljene Jugoslavije, srčano objašnjavaju iz Udruge devete bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

Mišljenja su, kažu, kako je potrebno naglasiti da je oštećen dio grba postrojbe, točnije natpis "Za dom spremni", a koji je verificiran kao službeni dio grba devete bojne HOS-a i kao takav odlukom Ministarstva uprave RH uvršten u Službeno znakovlje svih ratnih postrojbi proisteklih iz Domovinskog rata.

"Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. godine sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade 2001. godine", dodali su. 

Ovo nije prvi put

Napominju kako je, u skladu s europskom pravnom praksom u odnošenju prema simbolima, ključno sagledati kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje, odnosno veliča li u konkretnom slučaju totalitaran režim. Prema tome, zaključuju, "nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva".

"Riječ je o službenom znakovlju postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu. Mi ne želimo nagađati o potencijalnim počiniteljima iako o tome imamo svoje sumnje i naznake o kome se radi. Naime u pojedinim tiskovinama izašlo je navodno priopćenje od strane gradskih vlasti grada Splita, bez imena i prezimena onoga koji je dao izjavu, a u smislu da će grad što žurnije popraviti nastalo oštećenje", navode. 

Činjenica je, dodaje se u Skejinom priopćenju, da je o istom događaju obaviještena i policija i to od strane neposrednih svjedoka koji su se zatekli na licu mjesta tijekom počinjenja tog čina kao i od strane njihove tajnice, a tijekom jutarnjih sati u subotu. "Ovo nije prvi slučaj oštećenja našeg spomenika koji se pod naletom vandala i antihrvata našao i 2015. godine i 2017. godine", podsjećaju. 

'Spremni smo se suočiti sa svakim tko je protiv nas'

Očekuju da će policija brzo i ekspeditivno razriješiti ovaj slučaj i privesti počinitelje, posebice uzevši u obzir da postoji video snimak osoba koje stavljaju ljestve i skrnave spomenik te se zna u kojem pravcu su se isti uputili, a koji je pokriven video nadzorom. 

Priopćenje hosovaca zaokruženo je zaključkom da se na pripadnike Udruge devete bojne HOS-a oduvijek, a u posljednje vrijeme i pojačano "vrši nečuveni pritisak kako u medijskom tako i u političkom prostoru plasiranjem laži i poluistina". 

"Time nam se narušavaju temeljna ljudska prava koja su nam zagarantirana Ustavom RH. Stoga smo spremni sučeliti se sa svakim tko imam nešto protiv nas te na ljudskoj i demokratskoj javnoj raspravi argumentirati svoje stavove i to bilo kada i bilo gdje", zaključili su. 

direktno.hr