Europski rodni laboratorij

Pin It

Mačku o rep ili na stalak za WC papir možemo objesiti famoznu Plenkovićevu interpretativnu izjavu kojom je naivce htio uvjeriti da unatoč Istanbulskoj konvenciji i dalje slobodno mogu zaokružiti na glasačkom listiću broj ispred nekoć stožerne stranke.

Ako naši mladi znanstvenici žele dobiti europska sredstva za istraživanje, recimo robotskih sustava za ekološko tretiranje korova ili pak proučavati razvoj i primjenu genetskih izvora, nema love ako prvo nisu savladali abecedu tzv. rodne ravnopravnosti. Ako ste među naivcima koji i dalje misle da je riječ o nekakvoj ravnopravnosti muškaraca i žena, OK, slobodno nastavite živjeti u deluziji.

Radionica o tzv. rodnoj ravnopravnosti kao uvjet za dobivanje love iz EU fondova o kojima često ovisi kompletan znanstveno-istraživački program nekog instituta ili fakulteta, nije ništa drugo nego primjer pranja mozgova iliti ideološka kolonizacija.

Ideološka kolonizacija

Još kad vam te radionice provodi lezbijska udruga koja preko dva desetljeća uspješno gura svoju ideologiju u obrazovni sustav, onda su stvari oko toga prilično jasne.

Kada su jednom napravili provaliju između spola i roda, spola koji je definiran biologijom i tog famoznog roda koji je društveni konstrukt, sve nakon toga išlo je poprilično glatko.

Ženska ekipa iz riječke udruge Lori (muške čini mi se niti nemaju), kako smo ranije pisali, educirala je zaposlene na Agronomskom fakultetu u Zagrebu tzv. rodnoj ravnopravnosti.

Džabe što tim fakultetom drmaju žene. Ne samo u administraciji, ako vam je to odmah palo na pamet.

Programi EU obuhvaćaju određene smjernice i prioritete, a kao jedan od nezaobilaznih prioriteta je i onaj koji se tiče rodne ideologije.

No nije to slučaj samo na toj instituciji.

Evo, nekidan je Eurostat, povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, objavio da žene čine 41 % ukupnog broja zaposlenih u znanosti i inženjerstvu. Za Hrvatsku je taj postotak znatno viši i debelo je na strani žena. Iznosi između 56 i 59 posto.

E sad, ako ćemo istom logikom, radionice bi s trebale provoditi o većoj zastupljenosti muškaraca u tom sektoru. Što je s tim?!

Rodni paradoks

Stavljanje znaka jednakosti između dva različita bitka kao što su muškarci i žene dovodi do posve suprotnog – postaje vlastiti paradoks.

U društvima u kojima je postignuta visoka razina ‘jednakih mogućnosti’ za žene dolazi do toga da se stvara još veća razlika između tzv. ženskih i muških poslova. Jer žene u takvim društvima, poput recimo Švedske, unatoč jednakim mogućnostima i dalje će prije izabrati posao medicinske sestre nego rad u rudniku ili na kranu. Isto tako rjeđe biraju znanstvenu karijeru u STEM području. A imaju sve mogućnosti.

Ako su ciljevi tzv. rodne ravnopravnosti pali u vodu jer tamo gdje žene imaju posve jednake mogućnosti izbora kao i muškarci i dalje biraju tipično ženska zanimanja, koja je onda intencija cijele te priče kojom Europska unija uvjetuje novac za sve i svašta, pa i za znanstvena istraživanja?

Odgovor na to najbolje će vam dati sama udruga Lori koja provodi radionice rodne ravnopravnosti.

Nema tu puno o muškarcima i ženama, osim kada prve treba etiketirati isključivo kao nasilnike, ali zato pojmova iz dugine slovarice koliko hoćete. Sve je tamo queer*.

Drugim riječima jedan veliki čušpajz.

Najposlušniji učenik u europskom razredu

Hrvatska pak ovu cijelu priču, koju je papa Franjo nazvao jednom od najopasnijih ideoloških kolonizacija, provodi kao najposlušniji učenik u europskom razredu.

Nauči smo za EU ‘ideale’ okrenuti pozadinu i izbiti kralješke iz vlastite kičme još tamo kad smo ganjali famozno poglavlje 23. prije ulaska u ‘europsku obitelj’.

Mačku o rep ili na stalak za WC papir možemo objesiti famoznu Plenkovićevu interpretativnu izjavu kojom je naivce htio uvjeriti da unatoč Istanbulskoj konvenciji i dalje slobodno mogu zaokružiti na glasačkom listiću broj ispred nekoć stožerne stranke.

Što se događalo od objave izvješća GREVIO-a do Plenkovićevog velikog predstavljanja paketa mjera za zaštitu žena i djece

”Republika Hrvatska smatra da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te sprječavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka”, stoji u interpretativnoj izjavi.

Više od pet godina nakon toga, još jedan paradoks.

Prvo nije ispunjeno, no drugo, od kojeg se Plenković tobože ogradio, cvate s tisuću cvjetova.

Premijerka i predsjednica?

Uostalom, imali smo ženu premijerku. Nije valjala dok je bila u HDZ-u i pričala o krumpir salati, no postala je heroina otkako je otkrila društvene mreže i slikala se s brkatima iz Leta 3, istima koji su svojedobno njezinu fotografiju, onako rodno ravnopravno, stavljali na svoja spolovila.

Imali smo mi i žensku predsjednicu, koja nije valjala dok se prešetavala u kockastom dresu ili pjevala domoljubne. Postala je donekle prihvatljiva tek kad je sišla s trona i pokazala srednji prst.

narod.hr