Penava poslao apel Mostu: Suzbijmo taštine i ega te u interesu politika koje zastupamo oformimo koaliciju koja će biti jamstvo zaštite hrvatskih interesa

Pin It

Ivan Penava i dalje želi koalicijski blok s Mostom, ali ne odbija ni  suradnju s HDZ-om - Zadarski list

Ivan Penava: ''Pred otprilike godinu dana sjeo sam s Božom Petrovom, predsjednikom Mosta, oko formiranja trećeg bloka, odnosno koalicije i koalicijskog sporazuma u smislu zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore. Osam stranaka ljevice jasno su poručile Mostu da ga ne žele, nije dakle u kombinacijama za prosvjede, a kamoli za formiranje buduće Vlade.

Posebno podsjećam na retoriku Sandre Benčić koja je inicijativu za koalicijom Raspudića i Grmoje rezolutno odbila''.

''Ponovno, iz aspekta prije svega nacionalnih interesa i zdravoga suverenističkog načina promišljanja, jer dijelimo svjetonazor, pozivam Most da svi suzbijemo svoje taštine i ego te da, u interesu politika koje zastupamo, uđemo u razgovore i oformimo koaliciju koja će biti nezaobilazan faktor formiranja buduće hrvatske Vlade, a samim time i jamstvo politika zaštite obitelji, zabrane rodne ideologije, zaštite hrvatske granice i jake poljoprivrede. To su ciljevi kojima ne smije biti nadređen ničiji ego te stoga apeliram da se još jednom razmisli što je interes naroda i države, a što puke političke floskule. Ako propustimo šansu, a stvarno imamo veliku šansu na predstojećim izborima, bojim se da će posljedice za Hrvatsku biti dalekosežne''.

Penava se osvrnuo i na temu poljoprivredne politike: ''Apsolutno sa zebnjom gledamo ovo što najavljuju Ursula von der Leyen i Europska komisija. Svi smo za očuvanje planeta i zdrav okoliš, no u okviru te politike provoditi gašenje poljoprivrede, pod izlikama enormnih emisija metana i drugih stakleničkih plinova, jednostavno je nedopustivo. Bojim se da sada dobivaju smisao pokazatelji koji već godinama govore o urušavanju i degradaciji hrvatske poljoprivrede iskazane kroz smanjivanje stočnog fonda, količine proizvedenog mlijeka, mesa i ostalih prerađevina''.

''Aktualna Vlada jako je doprinijela gašenju Slavonije i iseljavanju, a podsjećam da prema Eurostatu od 406 regija unutar EU-a prvo mjesto zauzima Vukovarsko-srijemska županija s gubitkom od 2,5 posto stanovnika, a drugo mjesto s još dvije regije dijeli Požeško-slavonska županija s godišnjim gubitkom od 1,7 posto stanovnika“.

 ''Plenković je čovjek koji provodi te politike ovdje u Hrvatskoj. Ministrica i predsjednik Vlade obilaze sela i pričaju o pustim milijunima i milijardama, no brojke su neoborive, mi smo izgubili preko pola milijuna stanovnika u 12 godina. Nemojte vjerovati ovim sada utišanim programima zatiranja hrvatskog sela, samo zbog predstojećih europskih i parlamentarnih izbora. Agenda je vrlo opaka, vrlo loša, i ne nosi Hrvatskoj ništa dobro u budućnosti''.