Josić: Parkovi sa spomenicima hrvatskim braniteljima ostaju bezimeni i nijedna vlast se time ne želi baviti – vrijeme je da se to promijeni!

Pin It

Tomislav Josić, nositelj liste Domovinskog pokreta i partnera za II. izbornu jedinicu, održao je konferenciju za medije kod spomenika u ratu poginulim Sesvećanima u Sesvetama na temu problema neimenovanih parkova hrvatskih branitelja i neodržavanja istih.

”Već desetak dana obilazimo cijelu izbornu jedinicu i moram reći da sam malo razočaran. Svim strankama u Hrvatskoj su puna usta hrvatskih branitelja. Svatko se kune u hrvatske branitelje i svatko spominje hrvatske branitelje. Međutim, obišli smo cijelu izbornu jedinicu i mislim da smo jedini koji smo stali kod svakog spomenika palim braniteljima i zapalili svijeću”, uvodno je poručio Josić.

Josić kaže kako nije primijetio da je itko drugi to radio: ”Ali dobro, naša je dužnost da to napravimo, mi ne možemo proći pored spomenika, a da ne stanemo pored njega. Bili smo neki dan u Dubravi i tamo je spomenik za 97 ljudi, iako kažu da ima i onih koji nisu upisani na njega, a koji su poginuli. Nitko taj spomenik ne održava. Palo je to sve na teret udruzi koja će se baviti time, međutim, niti oni imaju sredstva, niti ga mogu kvalitetno održavati. Sad smo došli ovdje kod spomenika u ratu poginulim Sesvećanima i tu su imena 47 ljudi, dečki koji su iz Sesveta i koji su poginuli, no rekao bih da se nepoznati spomenik nalazi u nepoznatom parku”.

”Udruga ”Hrvatska žena” ga održava. Nitko ne dođe pokupiti lampaše koji su dogorjeli i osušene vijence. To radi udruga, a nitko drugi se time ne bavi i nitko ne želi s tim imati posla. Već 20 godina pokušavaju nekako dati ime ovome parku. Međutim, od raznih vlasti koje su do sada bile u gradu Zagrebu, niti jedna ne želi nazvati ovaj park, primjerice, Parkom hrvatskih branitelja ili Parkom branitelja Sesveta. Ovako, kad trebaš nekome pojasniti, uvijek kažeš ‘na raskrižju te i te ulice’, jer ne možeš reći gdje se spomenik nalazi kad nema svoju adresu”, upozorio je.

Ispričao je da su jučer bili u mjestu Donji Mosti, gdje se dogodio strahovit zločin: ”Najžalosnije mi je u cijeloj toj priči što je 1941. godine tamo ubijeno 28 ljudi, a nitko o tome niti priča, niti govori. Hrvatska se odnosi prema svim hrvatskim žrtvama kao da su to neke tuđe žrtve. Niti nas zanimaju hrvatske žrtve nakon Drugog svjetskog rata, a niti nas zanimaju žrtve iz Domovinskog rata koji je bio ne tako davno, prije 33 godine. To je samo poruka mladima – ako danas-sutra ponovno dođe do nečega i ti mladi ljudi izginu, da se ni njih nitko neće sjećati osim njihovih obitelji”.

”Žalosno mi je sve to što moram govoriti, međutim, mora netko to reći. Moramo se zahvaliti tim ljudima, trebali bismo imati pijetet prema tim žrtvama koje su dale živote da bismo živjeli u slobodnoj Hrvatskoj i trebamo svakodnevno razgovarati i govoriti o njima. Međutim, danas u Zagrebu imamo vlast koja će više govoriti o Jugoslavenskoj narodnoj armiji i kojoj je draža ona, nego hrvatski branitelji. Zbog toga smo mi ovdje”, istaknuo je.

Josić naglašava kako ima dosta hrvatskih branitelja na listi DP-a za II. izbornu jedinicu: ”Mi moramo iznositi te probleme i govoriti da to nije u redu. Hrvatska se mora brinuti o tome, a mi ćemo se potruditi, ako budemo mogli, svaki dan o tome govoriti, da se neke stvari nikada ne zaborave i da mladi znaju što se događalo, ne zbog toga da govorimo da nekoga mrzimo, nego jednostavno da upozorimo na sve stvari koje su se tada događale, da se ne bi ponovile u nekoj skorijoj budućnosti”.

kamenjar.com