Tomašević upropastio 63 milijuna eura za Dječju bolnicu Srebrnjak

Pin It

Grad Zagreb pod vlašću Tomislava Tomaševića morat će se “pohvaliti” još jednim propustom. Naime, za propali projekt gradnje Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak Grad će sada morati vratiti veliku količini novca dobivenu iz sredstava EU-a i RH.

Nezavisni gradski zastupnik Trpimir Goluža objavio je da je Tomašević upropastio dobivenih 63 milijuna eura za Centar za translacijsku medicinu DB Srebrnjak te da Grad Zagreb mora vratiti 1.101.042,20 nenamjenski potrošenih eura te 251.512,92 eura dodatno nepodmirenog duga. Odnosno ukupno 1.352.555,12 eura.

Goluža je objavio odluku prema kojemu je DB Srebrnjak mora vratiti sredstva.

“Nastavno na Zahtjev za povrat br. 1 od Posredničkog tijela razine 2, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih u funkciji Posredničkog tijela razine I donijelo je Odluku o povratu sredstava br. I na iznos od 1.101.042,20 EUR.

Ovim putem Vam dostavljamo Odluku o povratu u vrijednosti gore navedenog. Povrat sredstava se izvršava uplatom u roku od 60 kalendarskih dana od stupanja Odluke na snagu. Po izvršenju povrata potrebno je dostaviti dokaz o izvršenju”, stoji u odluci koju potpisuje ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić.

Bolnica je odluku zaprimila 6. kolovoza te se za pomoć obratila Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

“Sukladno Odluci Dječja bolnica Srebrnjak dužna je izvršiti povrat svih isplaćenih sredstava na projektu, što iznosi ukupno 1.101.042,20 eura, u roku 60 kalendarskih dana od datuma stupanja Odluke na snagu. Na projektu su također nastali troškovi koji nisu pokriveni isplatom sredstava iz EU fondova, a ukupno iznose 251.512,92 eura.

Na temelju navedenog, molimo uplatu Dječjoj bolnici Srebrnjak iznos od: 1.352.555,12 eura”, stoji u molbi bolnice.

Podsjetimo, riječ je o projektu koji je pokrenut još u vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. No, nakon dolaska Tomaševića na vlast projekt je stao. Radnici su se povukli s gradilišta, a vlasnik tvrtke koja je izvodila radove Dragutin Kamenski tvrdio je da je riječ o neispunjavanju ugovornih obveza za realizaciju projekta.

narod.hr