EU sud pravde prisiljava zemlje članice da pravno priznaju ‘promjenu spola’

Pin It

Europski sud pravde (ECJ) presudio je da članica Europske unije, Rumunjska, mora priznati novi rodni identitet žene koja tvrdi da je ”promijenila spol” i sada se smatra muškarcem. Ova će presuda imati dalekosežne posljedice, posebice za konzervativne vlade EU-a, koje odbijaju koncept rodnog identiteta.

Prema presudi objavljenoj u petak, 4. listopada, odbijanje rumunjskih vlasti da priznaju rodni identitet britansko-rumunjskog ”transrodnog muškarca”, odnosno žene, krši ljudska prava i protivi se europskom zakonodavstvu.

Oni koji se protive presudi smatraju da će ona dodatno narušiti suverenitet država. Odnosno da će otvoriti put podređivanju nadležnosti nacionalnih parlamenata normama i pravilima Bruxellesa.

Rumunjske vlasti odbile su priznati ”promjenu spola”

Slučaj se odnosi na rumunjskog državljanina, 32-godišnjeg nastavnika biologije koji se sada zove Arian Mirzarafie-Ahi, a koji se 2008. preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo. Tamo je stekao britansko državljanstvo, no ujedno zadržao rumunjsko. Mirzarafie-Ahi započeo je ”tranziciju” 2016. godine, promijenio ime i zamjenice iz ženskog u muški rod 2017. godine. Njegov muški rodni identitet pravno je priznat 2020. godine, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek bilo članica EU-a.

Godinu dana kasnije, Mirzarafie-Ahi zatražio je od rumunjskih vlasti da službeno registriraju navedene promjene te mu izdaju novi rodni list. On bi uključivao promjenu imena, spola i osobnog identifikacijskog broja.

Rumunjske su vlasti odbile te zahtjeve i pozvale Mirzarafie-Ahija da pravdu potraži na sudu. Nakon toga, rumunjski sud je pitao Europski sud pravde (ECJ) je li odbijanje priznanja promjene rodnog identiteta u skladu s pravom EU-a.

EU sud je presudio da je protivno pravu EU-a odbiti nečiji ”novi identitet”, zakonito stečen u drugoj državi članici

Europski je sud presudio da je protivno pravu EU-a da neka država članica odbije priznati identitet zakonito stečen u drugoj državi članici. Sud je naglasio da odbijanje Rumunjske da prizna rodni identitet te osobe ometa ostvarivanje prava na slobodno kretanje i boravak unutar EU-a. Sud je također presudio da pasivnost Rumunjske stvara poteškoće Mirzarafie-Ahiju u svakodnevnom dokazivanju (novog) identiteta.

Odluka bi mogla izazvati novi val pravnih bitaka jer presuda efektivno narušava zakone u konzervativnim zemljama EU-a koje ne dopuštaju zakonsku ”promjenu spola”.

Europski sud pravde gazi osnovna pravna načela iz ideoloških razloga

Rodrigo Ballester iz budimpeštanskog think tanka Mathias Corvinus Collegium rekao je o presudi:

“Užasavajuće i vrlo banalno u isto vrijeme. Još jednom, Europski sud pravde gazi osnovna pravna načela iz ideoloških razloga te narušava nadležnosti država članica, i to smiješnim obrazloženjima. Njegov krajnji cilj nije provođenje zakona, već prisiljavanje na daljnju integraciju.”

Ova presuda kojom se daje zeleno svjetlo da se biološku ženu oslovljava muškim zamjenicama je znak rodne ideologije koja se uvlači u sve institucije EU-a.

Rumunjska ne dopušta istospolne brakove

Lois McLatchie Miller, glasnogovornik kampanje Alliance Defending Freedom International, rekao je za The Telegraph:

Nijedan pojedinac, niti vlada, ne bi trebali biti prisiljeni potvrditi nešto što je neistinito. Muškarci ne mogu postati žene. Tvrdnja suprotna tome može imati teške posljedice u mnogim područjima života.

Društveno konzervativna Rumunjska ne dopušta istospolne brakove i građanska partnerstva za istospolne parove. Prošlogodišnja presuda Europskog suda za ljudska prava (ECHR), suda izvan EU-a sa sjedištem u Strasbourgu, imala je sličan ton u odnosu na Rumunjsku. Naveli su da zemlja krši prava istospolnih parova odbijajući zakonski priznati njihove zajednice. Europski sud za ljudska prava nedavno je prekorio i Poljsku iz istih razloga, piše The European Conservative.

narod.hr