Korupcijska afera u Ukrajini: Muškarci plaćali da izbjegnu odlazak na bojište

Pin It

Tempting The Banksters: Zelensky Courts US Companies – OpEd – Eurasia Review

Veliki slučaj korupcije otkriven je u Hmeljnickom, gradu u zapadnoj Ukrajini, gdje su vlasti uhitile ravnateljicu županijskog medicinskog centra zbog optužbi da je primila velike iznose novca kako bi omogućila medicinske iznimke ukrajinskim muškarcima da izbjegnu mobilizaciju.

Službenica Tetjana Krupá bila je odgovorna za medicinske preglede u tom području, prema izvješću medija Kárpáti Igaz Szó. List otkriva da je osumnjičena županijska predstavnica Hmeljnickog iz stranke predsjednika Volodimira Zelenskog, Sluga naroda.

Korupcijski skandal u Ukrajini

Tijekom pretrage njezine kuće, pronađeno je različitih valuta u vrijednosti od ukupno 6 milijuna dolara. Policija je pronašla 5,24 milijuna dolara, 300.000 eura i 5 milijuna grivnji, ukrajinske valute. Osim toga, zaplijenjeni su nakit i druge dragocjenosti.

Tijekom uhićenja, vlasti tvrde da je Krupá pokušala baciti vreće novca kroz prozor, u kojima je bilo pola milijuna dolara. Objavljena je i fotografija njezina sina uhićenog među hrpama novca razbacanog po krevetu, iako nije jasno je li sin pronađen na taj način od strane policije ili je fotografija inscenirana, možda s namjerom sramoćenja uhićene obitelji.

Također je objavljen video na kojem sin leži na krevetu s novcem.

Osumnjičena posjeduje 30 nekretnina

Istražitelji su također utvrdili da Krupá posjeduje 30 nekretnina u Hmeljnickom, Lavovu i Kijevu; ima devet luksuznih automobila; vlasnica je hotelskog i restoranskog kompleksa; ima nekretnine u Austriji, Španjolskoj i Turskoj; te drži još 2,3 milijuna dolara na inozemnim računima.

Službenica iz stranke stranke Volodimira Zelenskog optužena je za prikupljanje velikih iznosa novca nelegalnim iznuđivanjem muškaraca koji su tražili status invalidnosti kako bi izbjegli vojnu službu.

Krivotvoreni medicinski dokumenti pronađeni su u Krupinom uredu, uključujući popise osoba koje su izbjegavale mobilizaciju s izmišljenim dijagnozama. Također optužuje ju se i za pranje novca, lažno predstavljanje i nezakonito bogaćenje.

Zanimljivo je da su svi muški članovi Krupine obitelji također bili navedeni kao “invalidi,” barem prema službenim iznimkama koje je izdala sama Krupá, što znači da nitko od njih nije morao sudjelovati u vojnoj službi.

Ukrajinska antikorupcijska web stranica poznata kao Anticor navodi da su svi članovi obitelji Krupá zaposleni kao državni službenici, piše Remix.

Slučaj će zasigurno izazvati daljnje nezadovoljstvo javnosti u Ukrajini zbog činjenice da se muškarci hvataju na ulicama i šalju na prve crte bojišnice, dok korumpirani dužnosnici i oligarsi izbjegavaju borbe koje su prouzročile stotine tisuća žrtava, uništile ukrajinsku ekonomiju i dovele zemlju u najtežu demografsku krizu u njenoj povijesti.

narod.hr