Predsjednik Sindikata distribucije plina: Tomašević čisti gubitak prikazuje kao pobjedu

Pin It

Nakon što je Gradska plinara Zagreb-Opskrba objavila da je 168 tisuća građana odlučilo ostati njihov kupac, oglasili su se i iz javnog opskrbljivača Međimurje-plina. Tvrde da su u postupku prelaska utvrdili nepravilnosti koje upućuju na velik broj nevaljanih zahtjeva. Na provjeru su HERA-i dostavili nekoliko tisuća, prema njihovu mišljenju, nepravilno ispunjenih zahtjeva.

Iz Gradske plinare Zagreb-Opskrba odgovorili su da su krajnja kontrola sami građani, koji odlučuju o opskrbljivaču i nitko ih ne može natjerati na promjenu protivno njihovoj volji. Svaki kupac, tvrde, zna što jest ili nije potpisao.

Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske, u emisiji “Studio 4” rekao je kako ga optužbe iznenađuju, ali ponavlja da će se pogreške, koje su se eventualno mogle potkrasti, tek utvrditi.

”Na Međimurje-plinu, odnosno HERA-i, je da to dokaže. Jasno da me to zabrinjava, to bi legitimitet cijelog postupka dovelo u pitanje i izazvalo kaos u primopredaji koja se treba dogoditi. Činjenica je da su građani iskazali interes da ostanu na GPZO-u, a je li to formalno, tehnički, dobro odrađeno, jesu li izostali određeni dokumenti, je li nešto u toj dokumentaciji djelomično napravljeno – to će se tek utvrditi. Ako bi se utvrdilo da su stvarno lažirani neki potpisi ili da su izmišljeni OIB-i, onda to više nije pitanje HERA-e ni HROTE nego institucija koje rade kazneni progon”, rekao je Kottnig.

”Ljudi su, a to je nažalost umotvorina gradonačelnika i Holdinga, slikali ugovore i slali na mail pa je prema rezoluciji aparata svašta moguće da se dogodi. Mi smo ukazivali na to i rečeno je da će se to ispraviti, za očekivati je da se takvi dokumenti vraćaju korisnicima i traži drugi dokument”, dodao je sindikalist.

Istaknuo je kako se takvom rješenju doskočilo jer se zakasnilo u tržišnu bitku.

”Nije mi jasno da netko tri mjeseca mogućnosti nekog postupka svede na tri-četiri tjedna, nije mi jasno da se netko nije organizirao da u Velikoj Gorici i Zaprešiću uzme ured da se približi građanima, da se po mjesnim odborima organiziraju ili da se od Holdinga uzmu mobilni uredi i da se tako približi ljudima i što više dokumenata dobije na papiru, a ne digitalno”, rekao je Kottnig.

Što ako se utvrde nepravilnosti?

U slučaju da se utvrdi nepravilnosti, Kottnig ističe kako ne treba raditi paniku jer je opskrba plinom sigurna.

”Oni će automatizmom biti prebačeni na javnu uslugu kod Međimurje-plina i moći će naknadno u bilo kojem trenutku ispuniti novi zahtjev i prijeći na GPZO”, pojasnio je Kottnig.

Kazao je kako nije u redu da se degradira građane koji imaju malu potrošnju.

”Oni isto pridonose prihodu tvrtke jer ako tvrtka ima 1 euro dobiti po svakome, to je 40 tisuća eura. Mene interesira kako se netko može hvaliti da nije zainteresiran za 40 tisuća eura”, rekao je.

Tomaševićev PR oko plina

”Cijeli PR koji gradonačelnik radi kako bi spasio svoju političku opstojnost i prikazivanje čistog gubitka pobjedom govore o njemu i tome što građani u budućnosti mogu očekivati od njega.

Gradska plinara Zagreb nije izgubila samo 290 tisuća korisnika, ona se u prvom natječaju nije javila za distributivna područja gdje je imala opskrbu plinom i to je 384 tisuće korisnika i pali su na 160 tisuća. Pali su s 2,5 milijarde kilovatsati na 1,5 milijardi kilovatsati. Razlika je u milijardu kilovatsati, to je negdje 140 milijuna eura prihoda ili 1,70 milijuna eura čiste dobiti i nekome to ne treba”, rekao je Kottnig.

Nije zabrinut za budućnost Gradske plinare Zagreb jer se, kako kaže, radi o tvrtki sa 162 godine tradicije i nikad se loše poslovne odluke nisu prelile na građane.

”Plin je uvijek bio isporučen”, kazao je sindikalist.

narod.hr