Nakon što je pol Hrvatske iselilo, Plenković se hvali porastom zaposlenih

Pin It

Plenković: Imamo najveći broj zaposlenih ikad

Premijer Andrej Plenković pohvalio se u utorak kako Hrvatska ima rekordnih 1,75 milijuna zaposlenih i svega 83 tisuće nezaposlenih, odnosno 4,4 posto, što je najniže u posljednjih 40 godina.

Imamo najveći broj zaposlenih ikad, rekao je premijer u Hrvatskom saboru kojem je podnio Godišnje izvješće o radu Vlade.

Kazao je kako broj zaposlenih govori da je od početka mandata njegovih vlada, 2016. godine, zaposleno dodatnih 308.000 osoba.

Istaknuo je i kako je prosječna neto plaća u proteklih osam godina porasla za 76 posto, sa 749 na 1315 eura.

Kad se odbije inflacija, to je i dalje realni rast od 35 posto, istaknuo je.

Naveo je i kako je minimalna neto plaća u istom razdoblju porasla za 103 posto, s 331 na 672 eura, realno za čak 56 posto.

Najavio je kako će u trećem mandatu njegove Vlade glavni fokus biti ponovno na hrvatskim građanima.

Vlada će nastaviti s politikama koje pridonose rastu plaća, mirovina, socijalnih naknada i suzbijanju inflatornih pritisaka, najavio je.

Pobrojao je i pet okosnica Vladina programa – odgovornu fiskalnu politiku, demografsku revitalizaciju i ulaganje u mlade, jake i neovisne institucije, vladavinu prava i borbu protiv korupcije, zelenu tranziciju, jačanje međunarodnog položaja Hrvatske.

Izvješću premijera prethodili su zahtjevi za stankama u kojima su se oporbeni zastupnici obrušili na vladinu politiku, uz prepucavanje s vladajućim HDZ-ovcima.

Sabor: Izvješću premijera Plenkovića prethodile stanke uz međusobno prepucavanje

Izvješću premijera Andreja Plenkovića prethodili su u utorak u Hrvatskom saboru zahtjevi za stankama u kojima su se oporbeni zastupnici obrušili na vladinu politiku, uz prepucavanje s vladajućim HDZ-ovcima.

Oporba je Vladi zamjerila nesuradnju s predsjednikom RH u kreiranju vanjske politike, sve veću nejednakost u društvu, rast cijena hrane, a HDZ-ovci uzvraćali podacima o dobrim ekonomskim pokazateljima.

Dalibor Paus (IDS) tražeći stanku ustvrdio je da su građani ogorčeni odnosnom premijera i predsjednika zbog diplomatskog autogola nakon samita u Dubrovniku

„Samit je trebao pokazati da Hrvati kao mali narod imaju snage pomoći u krizi a umjesto toga zadali smo si autogol na domaćem terenu u režiji teatra apsurda srbijanskog predsjednika”, kazao je i dodao da Hrvatska ne smije biti talac sukoba premijera i predsjednika.

Marko Pavić (HDZ) istaknuo je da Hrvatska nikada nije bila međunarodno jača odbacivši da se Hrvatska osramotila. „Upravo suprotno”,rekao je.

Sandra Benčić (Možemo!) ustvrdila je da će građani koji žive od rada i od mirovina nakon govora premijera osjećati ogorčenje i preispitivati gdje su pogriješili u životu kada od takozvanog gospodarskog čuda oni nemaju ništa.

„Građani, niste vi krivi jer takozvano gospodarsko čudo Andreja Plenkovića počiva i računa na rastuću nejednakost”, poručila je i naglasila da se po nejednakosti Hrvatska može mjeriti s južnoameričkim državama.

„Kreditni rejting je na rekordnim razinama, toga nema u južnoameričkim državama”, uzvratio joj je Mislav Herman (HDZ) a njegov stranački kolega Krunoslav Katičić (HDZ) kazao da ogorčenje mogu osjećati samo građani Zagreba kojim upravlja Možemo!.

Uskratili ste Zagrepčanima veće plaće jer ste nabili poreze , grad nikada nije bio prljaviji a gužve veće, dodao je Željko Reiner (HDZ).

Miro Bulj (Most) istaknuo je da su od uvođenje eura cijene jako poskupile. Jaja i kruh su skuplji 57 posto, kazao je Bulj donijevši u Sabor te namirnice.

Dalija Orešković (DOSIP) poručila je Plenkoviću da je on najveći kršitelj Ustava jer nije kreirao vanjsku politiku zajedno s predsjednikom Republike. „Tako država ne može biti međunarodno čvrsta i jaka”, istaknula je.

Uslijedila su pozivanja na povrede Poslovnika u kojem su HDZ-ovci podsjetili na njezinu izjavu o Franji Tuđmanu kao karcinomu hrvatskog društva, prošlogodišnje lupanje po klupama te pitajući kako je od „narikače postala miljenica kršitelja Ustava”.

„Vidimo novi model pokušaja opstrukcije ali neće Vam to proći”, kazao je Nikola Mažar (HDZ)

Prije godinu dana Plenkovićevo izvješće oporba je pokušala omesti jednosatnim lupanjem po klupama nezadovoljna vođenjem sjednice.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izjavio je prije sjednice da je oporba tada pokazala potpuno neprimjereno i nedemokratsko divljaštvo u sabornici. „Divljaštvo ostaje divljaštvo, primitivizam ostaje primitivizam”, kazao je.

Pripremimo toplo mlijeko s kakaom kako bi ugođaj slušanja bajke bio potpun, zaključio je Nino Raspudić (NZ) prije Plenkovićevog podnašanja izvješća Vlade.

kamenjar.com