SAD odbio ‘Plan pobjede’ Zelenskog, on uzvratio: ‘Ili to ili ćemo imati nuklearno oružje’

Pin It

Ukraine's Zelensky visits ammunition factory during US trip | AFP

Nakon što je jučer Volodimir Zelenski kao glavnu i osnovnu točku njegova “Plana pobjede” naveo hitni ulazak Ukrajine u NATO, počele su pristizati reakcije na ovu ideju. Tako je glavni tajnik saveza Mark Rutte istaknuo da će Ukrajina svakako “postati 33. ili 34. članica”.

“U ovom trenutku se čini da će Ukrajina ući kao 33. članica, ali možda netko drugi uđe prije nje. Ali Ukrajina će u budućnosti biti članica NATO-a. Tako smo odlučili u Washingtonu”, priopćio je Rutte.

Doduše, iz Washingtona pristižu oprečne informacije. Naime, američka veleposlanica pri NATO-u Julianne Smith je jučer obznanila da savez ne planira u bliskoj budućnosti službeno pozvati Ukrajinu da mu se pridruži. Ipak, Smith je istaknula već poznati stav NATO-a o “nepovratnom putu Kijeva prema članstvu”, navodeći  kako će savez ostati u stalnom kontaktu s ukrajinskim vlastima kako bi se našli načini za napredak u pridruživanju.

Ovakve izjave nisu naišle na dobar prijem u Kijevu. Naime, na brifingu u Bruxellesu nakon sastanka Europskog vijeća, gdje je Zelenski predstavio “Plan pobjede”, ukrajinski predsjednik je podsjetio na Budimpeštanski memorandum – sporazum iz 1994. kojim se Ukrajina odrekla svog nuklearnog arsenala u zamjenu za sigurnosna jamstva – istaknuvši njegovu neučinkovitost u zaštiti zemlje od kasnije agresije, poručivši: “Našli smo se u ovoj situaciji, pa koji je izlaz? Ili će Ukrajina imati nuklearno oružje ili trebamo imati nekakav savez. Osim NATO-a, mi danas ne poznajemo nijedan učinkovit savez.”

Podrška većine

Zelenski je također naglasio da, ukoliko ukrajinski partneri ne podrže “Plan pobjede”, to bi značilo korist za Rusiju i predstavljalo bi stratešku pogrešku. Tijekom summita EU-a, gdje je raspravljao o navedenom “planu”, predsjednik je rekao da je većina od 18 lidera izrazila podršku tom prijedlogu.

geopolitika.news