Vjekoslav Krsnik: Podrška četniku Miloradu Pupovcu je akt veleizdaje Andreja Plenovića

Pin It

U svojem autokratskom pohodu na državne institucije premijer Andrej Plenković se nakon niza kritika na njegovu sustavnu podršku "državnom neprijatelju br. 1" saborskom zastupniku SDSS-ai predsjedniku tzv. Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu koja ga svodi na status veleizdajnika obratio za pomoć Sigurnosno obavještajnoj agenciji (SOA).

Zamjeniku ravnatelja SOA-e Hrvoju Omrčaninu Andrej Plenković je uputio pitanje ima li ikakvih saznanja o tome da Vlada RH vodi "veleizdajničku, izdajničku ili kvislinšku politiku", te da "podanički izvršava naloge ili prima instrukcije od Bruxellesa, odnosno EU, njezinih institucija, ili bilo kojeg drugog inozemnog centra moći". Također mu je postavio pitanje je li, kako tvrdi Siniša Hajdaš Dončić HDZ "kriminalna organicaija", ili čak, kako je to rekao predsjednik države Zoran Milanović, "nacistička stranka". 

U tom dopisu nije međutim postavljano pitanje predstavlja li ustrajna podrška Andreja Plenkovića djelovanju "državnog neprijatelja br. 1" Milorada Pupovca akt veleizdaje. Kako je šturo objavila Vlada Sigurnosno obavještajna agencija je odgovorila da ne raspolaže saznanjima koji bi potvrdili takve navode. Po Zakonu o Sigurnosno obavještajnoj agenciji njezina je, između ostalog, "zadaća otkrivanje i sprječavanje radnji pojedinaca ili skupina koje su usmjerene: protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinstvenosti i suvereniteta Republike Hrvatske, nasilnom rušenju ustroja državne vlasti", Po tom članku SOA se ne bavi "otkrivanjem i sprečavanjem radnji pojedinaca ili skupina" kakve predstavljaju Milorad Pupovac i njegovo Srpsko narodno vijeće "koje su usmjerene protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinsvenosti i suvereniteta Republike Hrvatske".Po jednoj ocjeni CIA-e od prije nekoliko godina SOA  se od 2000. godine, dakle od dolaska na vlast tandema Mesić-Račan, ne bavi svojom zakonskom djelatnošću nego je upotrebljavaju razničiti stranački i drugi klanovi za ostvarenja svojih ciljeva.  

Treba međutim podsjetiti da je 2016. u godišnjem izvješću Sigurnosno obavještajne agencije upozoreno na porast četništva, ali je nakon toga, što se poklapa s Plenkovićevom Vladom uz saborsku podršku tri zastupnika Pupovčevog SDSS-a  to i te kako značajno pitanje nacionalne sigurnosti jednostavno nestalo iz djelovanja Sigurnosno obavještajne agencije. U tom gotovo desetgodišnjme razdoblju pod okriljem Andreja Plenkovića subverzivno četničko djelovanje Milorada Pupovca i njegovih saborskih zastupnika eskaliralo je do današnjih dana koordinirano s velikosrpskom politikom što je u odnosu na Hrvatsku i dalje vodi četnička garnitura u Beogradu. Tako je srbijanski predsjednik s četničkom prošlošću u Domovinskom obrambenom ratu imao priliku u Dubrovniku gdje ga je uz savjet Mate Granića pozvao premijer Andrej Plenković izjaviti kako se u Srbiji na Domovinki obrambeni rat gleda 100 posto drukčije.

Dok Milorad Pupovac ustraje na tome, a u tome ga ne sprječava predsjednik HDZ i premijer Andrej Plenković da se Domovinski rat proglasi građanskim ratom, da se odugovlači s rješavanjem preostalih pitanja iz tog rata što ga je Međunarodni sud pravde u Haagu proglasio Srpsko-hrvatskim ratom, dok Milorad Pupovac s 10 posto podrške Srpske nacionalne manjine dirigira Andreju Plenkoviću, dok ističe da je za njegove Srbe u Hrvatskoj  glavni grad Beograd, te dok Republiku Hrvatsku ne naziva dakle i ne smatra državom nego "ovom zemljom", dok Pupovčevi mediji na čelu s tjednikom "Novosti" siju govor mržnje prema svemu što je hrvatsko, i sada kad Andrej Plenković daje tzv. Srpskom narodnom vijeću 26 milijuna eura za gradnju čak 40 kulturnih centara za promociju subverzivnog projekta "srpskog sveta"  u Hrvatskoj, jasno je da to sve skupa predstavlja "radnje pojedinaca ili skupina koje su usmjerene: protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinstvenosti i suvereniteta Republike Hrvatske". U tim radnjama htio ne htio sudjeluje i sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a jasno je da Sigurnosno obavještajna agencija s nekoliko stotina uposlenih i s višemilijunskim budžetom kao institucija od posebne državne važnosti ne obavlja svoj posao

Vjekoslav Krsnik