Zadnji komentari

Poljski predsjednik sumnja da će Ukrajina vratiti Krim: ‘Posebno mjesto’

Pin It

International - Hintergrund: Die Halbinsel Krim - News - SRF

Poljski predsjednik istaknuo je svoju potporu Ukrajini nakon što je rekao da nije siguran hoće li zemlja moći vratiti kontrolu nad Krimom koji je okupirala Rusija. Predsjednik Andrzej Duda rekao je kako vjeruje da bi Ukrajina mogla vratiti Doneck i Luhansk, ali da bi oslobađanje Krima moglo biti manje vjerojatno.

Duda je također rekao da je poluotok Krim, koji je Rusija zauzela 2014., “posebno mjesto… i iz povijesnih razloga. Jer zapravo, ako gledamo povijesno, ono je bilo u rukama Rusije većinu vremena.” Njegovi komentari izazvali su kritike političara u poljskoj vladajućoj koaliciji. Varšava je poručila da Ukrajina mora vratiti sav svoj teritorij kako bi odvratila Moskvu od daljnje agresije. Ukrajina je također obećala da će povratiti svaki dio svog teritorija, uključujući Krim.

“Naši gradovi kraće vrijeme pripadali Poljskoj nego nekoj drugoj zemlji”

Poljski zastupnik Roman Giertych odbacio je Dudine komentare kao “nevjerojatno glupe” na X-u, ranije poznatom kao Twitter. “Želio bih podsjetiti gospodina Dudu da postoje gradovi u našoj zemlji koji su u svojoj povijesti pripadali Poljskoj kraće vrijeme nego nekoj drugoj zemlji”, napisao je Giertych.

Poljski šef države svrstan je uz poljsku nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS), koja je u prosincu izgubila vodeću poziciju u vladi. Nastojao je smiriti spor u subotu, objavivši da su njegova “djela i stav o brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu bili i jasni od prvog dana”. “Ruski napad na Ukrajinu i okupacija međunarodno priznatih teritorija Ukrajine, uključujući Krim, zločin je”, dodao je. “Svi stojimo rame uz rame za slobodnu, suverenu i neovisnu Ukrajinu protiv agresije i brutalnog imperijalizma!”

geopolitika.news