Zadnji komentari

Mladen Pavković: Junak koji je zadužio hrvatski narod!

Pin It

Rudi Perešin: Kako je poginuo istinski junak rata | Express

U Hrvatskom saboru i drugdje na političkoj sceni na veliko se raspravlja o Ukrajini i Rusiji. O hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu nikada nigdje u svijetu nije se ni približno toliko pisalo i govorilo. Nu, dobro, mnogi su već i zaboravilo što je u Hrvatskoj bilo 1991., a poglavito oni koji nisu sudjelovali u stvaranju hrvatske države.

Stoga, na određeni način i ne ćudi da se malo tko ili gotovo nitko (osim pojedinih malobrojnih domoljubnih portala) sjetio da je 25. listopada 1991. legendarni hrvatski ratni pilot  Rudolf Perešin učinio podvig kakav se malo pamti. Sa zrakoplovom zločinačke JNA MIG-21 sletio je u zračnu luku u Klagenfurtu (Austrija). Bila je to svjetska senzacija!

Čim je sletio rekao je:

- Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!

Nakon toga je pristupio Hrvatskoj vojsci, a kad su ga pitali, je li on heroj, odgovorio je:

- Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na ostalim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće čuti!

Ovaj junak nad junacima potom je sudjelovao u brojnim akcijama i operacijama u borbi protiv velikosrpske agresije.

Međutim, drugog dana Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, 1995., izvršavajući borbeni zadatak kod Nove Gradiške, njegov je zrakoplov pogođen, a sve ostalo je povijest.

Posmrtni ostaci su vraćeni u Hrvatsku 4.kolovoza 1997., a 15. rujna iste godine je uz najviše vojne počasti pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Čak ni posmrtno nisu mu dali čin hrvatskog generala, kao što ga  recimo nema ni još jedan ratni junak, pilot Danijel Borović, ali i neki drugi.

A čin generala kod nas ima oko 130, a možda i više onih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ali ni na približno takav način kao što su bili pojedini hrvatski ratni piloti, od kojih  četvoricu, umjesto „ordenja“ čeka montirano suđenje u Beogradu. 

Čudno je pa čak i sramno što jedan dio hrvatskih generala, poglavito onih koji su još (u malom broju) okupljeni oko tzv. udruge Hrvatski generalski zbor, nikada se nije ni zapitao – zašto ratnici poput Perešina nikada nisu dobili jedan ovako visoki vojni čin, tim prije što je ovakvih junaka, kao što su bili hrvatski ratni zrakoplovci, uistinu bilo malo.

Prvi koji su jasno i oštro trebali postaviti to pitanje su generali, ali jedan dio njih, nažalost, dovoljni su sami sebi.

Takvog junaka, kao što je Perešin, uistinu je bilo malo u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, ali unatoč toga malo ih se tko i sjeti uoči neke obljetnice, kao što je ova, koja se dogodila 25. listopada 1995., kad jePerešin sa zločinačkim ratnim zrakoplovom pobjegao iz JNA u borbu za hrvatsku slobodu!

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)