Zadnji komentari

Župnika Ivana Subašića partizani zaklali u blizini Gospina svetišta na stupu u Sarajevu

Pin It

Sl1

Župnik Ivan Subašić označen na slici strijelicom

Kada je 1945. završen rat komunisti su ga zaklali u blizini Gospina svetišta.

Ivan SUBAŠIĆ 55 godina župnik na Stupu kod Sarajeva Vrhbosanska nadbiskupija, Sarajevo.

Rođen je 16. lipnja 1890. u župi Dolac kod Travnika, u poznatoj i uglednoj hrvatskoj katoličkoj obitelji Subašić. Osnovnu školu završio je u Dolcu, a gimnaziju kod isusovaca u Travniku. Za svećenika je zaređen na Petrovo, 29. lipnja 1914. godine. Posljednje godine života proveo je u poznatom svetištu Majke Božje na Stupu kod Sarajeva. Komunisti su ga zaklali u ljeto 1945 godine.

Došao je travanj 1945., partizani su ušli u Sarajevo, rat je bio završen. Župnik Subašić je pomislio: “Bogu hvala, ostao sam živ. Rat je prošao!” No, komunisti nisu mirovali, nego su nastavili svoje zločinačke pohode na Hrvate.

Svatko tko bi mogao na bilo koji način ugroziti njihovu ;vlast, bio je ubijen.Tako su odlučili ubiti i župnika Subašića. Župljani tvrde da su to bili komunisti, partizani, koji su umjesto titovke na glavu nabili šubaru. Natjerali su dvojicu župljana, pod prijetnjom smrti, da pozovu župnika neka ide, navodno, bolesniku. Župnik Subašić je noću ustao, čuo poznati glas svojih župljana, ne znajući da se iza njih nalaze razbojnici, povjerovao, brzo se spremio i pošao. Partizani, prerušeni u četnike, nisu ih dugo vodili. Svu trojicu su kod župnog ureda zaklali. U stupskom groblju postavljena im je spomen-ploča.

Što su komunisti – novi vlastodršci – htjeli dobiti ovim ubojstvom? Stup je omiljeno Gospino svetište i hodočasničko mjesto sarajevskih katolika. Očito je da su komunisti htjeli zastrašiti sarajevske katolike da sada zaborave na hodočašća stupskoj Gospi, jer eto kako je prošao poznati župnik – mogli bi tako proći i oni koji hodočaste stupskoj Gospi.

Don Anto Baković je u to je vrijeme živio u Sarajevu i dobro se sjeća ubojstva župnika Subašića, kao i mišljenja katolika u Sarajevu o ovome ubojstvu. Svi se slažu da je to bio plan komunista da na taj način odvrate vjernike od Gospina svetišta.

Izvor: Don Anto Baković, Hrvatski Martirologij XX stoljeća, Zagreb 2007, str.604.

Uredništvo/komunistickizlocini.net