Zadnji komentari

Briljantni Bljesak koji je nagovijestio Oluju

Pin It

HRVATSKA POVIJEST Vojno-redarstvena operacija "Bljesak": 27 godina od  blistave pobjede - okupator protjeran iz zapadne Slavonije

Početak operacije

Operacija Bljesak je počela 1. svibnja 1995. ujutro u 5:30, napadom HV-a na južni i središnji dio zapadnoslavonske enklave RSK snagama sastavljenim od dijelova četiri profesionalne brigade te niza specijalnih, pričuvnih, domobranskih i policijskih postrojbi. 

U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Napad je izveden na nekoliko smjerova: sa zapada od Novske prema Okučanima s pomoćnim krakom na jug prema Jasenovcu, a s istoka od Nove Gradiške, također prema Okučanima, s pomoćnim krakom prema Staroj Gradiški. Nastupima prema Okučanima, koji su išli autocestom odnosno paralelno s njom, nastojala se presjeći enklava i rasjeći te potom razbiti glavne snage neprijatelja, dočim su pomoćne snage imale zadaću da izbijanjem na Savu kod Jasenovca i Stare Gradiške spriječe eventualnu intervenciju VRS te zaposjednu državnu granicu.

Hrvatske snage

Glavni smjerovi napada:

81. Gardijska bojna napadala je u smjeruŠagovina - Cage - Okučani

5. Gardijska brigada, 121. Domobranska pukovnija, oklopna postrojba 123. Brigade i dijelovi 105. Brigade napadali su na pravcu Nova Gradiška - Okučani

125. domobr. pukovnija, bojna 1.Gardijske brigade, dio 3. Gardijske brigade i 13. protuoklopni topničko-raketni divizion-Koprivnica, nastupali su u smjeruNovska - Okučani.

Pomoćni smjerovi napada:

68. bojna Vojne Policije

80 Gardijska bojna

2.divizion 15.POtrbr (15. protuoklopno topničko raketne brigade Križevci) djelovali su u smjeru Gorice - Stara Gradiška

265. Izvidničko-diverzantska satnija Bjelovar nastupala je na pravcu Gorice - Pivare - šuma Prašnik

1. bojna 125. Domobranske brigade nastupala je u smjeru Novska - Jasenovac, te oslobodila Jasenovac

105 Brigada je nastupala u smjeru Subocka- Lipik - Bijele Stijene, a kasnije su im se u čišćenju terena pridružili pripadnici specijalne policije RH

52 Domobranska pukovnija je uspješno blokirala područja Pakraca. Kasnije su im se u čišćenju terena pridružili pripadnici specijalne policije RH

2. mehanizirana bojna 1. gardijske brigade zajedno s jedinicama specijalne policije RH probila se iza neprijateljskih linija presjekla komunikaciju Novska-Nova Gradiška i time omogućila tenkovsko napredovanje u smjeru Novska-Okučani .

Jedinice specijalne policije RH probile su se smjerom vrh Kik-Čardak-Trnakovac, te smjerom Kričke -Rajčići- Trnakovac, a kasnije su izvršile čišćenje planine Psunj uz pomoć pripadnika 52 domobranske pukovnije.

Artiljerijska potpora

Topnička bojna Bjelovarskog zbornog područja,

16. raketno-topnička brigada,

topnička bojna 3. gardijske brigade.

3 bojna 15. protuoklopne brigade Križevci

4. bojna 202 protuzračne brigade

Zračna potpora

Avioni Mig-21 bis, 91. zrakoplovna baza Pleso

Hrvatska Wikipedija/hkv.hr