Zadnji komentari

Mlinarić: Krv mučenika sjeme je novih heroja

Pin It

Možda je crno-bijela slika koja prikazuje Jedna osoba

Blago Zadro, taj neustrašivi čovjek visokog morala, nositelj neizmjerne hrabrosti bio je vođa primjerom, snažne volje i genij s vizijom.

General Blago Zadro svoj život za Hrvatsku položio je u Vukovaru, u Kupskoj ulici na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Gledajući unatrag, razumijem da je znao da mora umrijeti za Hrvatsku.

Njegova spremnost i povjerenje u našu generaciju bilo je čudesno. Vjerovao je da je naša žrtva sveta, da kroz našu patnju, bol, krv i suze možemo stvoriti toliko nam sanjanu Hrvatsku.

Nije prolazio časničke niti ratničke škole. Nikada se prije nije našao u ratnoj situaciji, nitko ga nije trenirao za takav brutalan i krvavi rat. On je magistrirao i doktorirao onu školu ljubavi prema domovini, školu koju imaš ili nemaš u srcu. To je škola koja uči kako položiti vlastiti život, bez oklijevanja, mirno i bezuvjetno. Uz takvog zapovjednika i takav ljudski primjer koji nas je vodio kroz strahote krvavog rata znali smo da ćemo jednog dana završiti kao pobjednici.

Hrvatska još uvijek nije stavila ovog svog heroja na dostojno mjesto, ali povijest će zasigurno osvijestiti i prepoznati njegov lik u vremenima koja dolaze. Zato mi je čast biti dijelom povijesti koja će Blagino ime zlatnim slovima utkati u svoje knjige.

Blago je, bez ikakve sumnje, najpoznatija herojska žrtva obrane Vukovara i cijelog Domovinskog rata. U njegovom liku sadržana je izrazito snažna odlučnost i spremnost koja stoji uz rame Šubićima, Frankopanima, udbinskim žrtvama, Bruni Bušiću, blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i svima drugima koji su kroz svu povijest ginuli za našu Hrvatsku.

Dragi Blago, zapovjedniče, hvala ti! Tvoj život i hrabrost zauvijek će nas nadahnuti.