Dok Facebook zabranjuje teorije zavjere i političke stavove, istodobno dopušta međunarodnu trgovinu drogom na svojoj platformi

Pin It

Facebook è una droga? Dalla Norvegia il test per misurare la dipendenza -  BergamoNews

Mnogi građani, tvrtke i mediji nezadovoljni su društvenom mrežom Facebook, jer vrlo često blokira ili gasi/cenzurira objave koje po mišljenju mnogih to ne zaslužuju.

Poznato je da je neprihvatljiv govor mržnje, diskriminacija, pozivanje na nasilje i sl., no isto tako vrlo često i pojedine objave javnih ličnosti ili političara o nekim pitanjima budu pod blokadom Facebooka iako to možda i ne zaslužuju. Pandemija Covida bila je, primjerice, plodno tlo za brojne teorije zavjere, a ruska agresija na Ukrajinu otvorila je dodatni prostor digitalnim manipulacijama i uistinu je katkad teško na prvi pogled prepoznati što je i kada snimljeno bez dodatne digitalne provjere.

Facebook se u pravilu oslanja na vlastite algoritme, ali koristi i podršku udruga - tzv. fact-checkera poput Faktografa u Hrvatskoj, nakon čijih se negativnih ocjena mnogima smanjuje doseg objava na Facebooku.

S druge strane, putem Facebooka, odnosno oglasa na Facebooku, mnogi građani prodaju i razne stvari.

Čitatelju portala Direktno (podaci poznati redakciji) tako se ničim izazvan obratio određeni profil i pozvao ga je u grupu na društvenoj mreži naziva "Hash for sale" i u privatnim porukama ponudio mu razne vrste droge na prodaju, poslavši cjenik te opisavši detaljno način kako bi putem kurirske dostavne službe ista pristigla iz Velike Britanije u Hrvatsku.

Kako se radi o nezakonitim aktivnostima čitatelj je dao do znanja da to nije legalno, napustio grupu na Facebooku i cijeli sadržaj komunikacije prijavio Facebookovoj (Meta) podršci. Odgovor je pristigao drugog dana i zapanjio ga.

Meta/Facebook je zaključio da ista objava ne krši standarde zajednice i nije poduzeo ništa. Profil je i dalje aktivan i evidentno nije jedini, drogu nudi putem Facebooka nekažnjeno, a Meta cenzurira političke i društvene stavove koji ne odgovoraju političkom establishmentu.

direktno.hr