Penava Pupovcu: 'Problem su HOS i navijači, a ne kad se ispuca spremnik na pravoslavni Badnjak'

Pin It

Šibenski - Penava: Od te priče nema ništa. U Vukovaru će biti samo jedan  plakat! Odlučujem ja, ne premijer i predsjednik

Vukovarski gradonačelnik odgovorio je i na navode kluba zastupnika SDSS-a, koji su utorak poručili da nasilje u Vukovaru ima političke pokrovitelje. ''Problem su Vukovar, navijači, HOS, a nije problem to što netko na pravoslavni Badnjak izveze automatsko naoružanje na ulicu i ispuca cijeli spremnik'', rekao je Penava.

Na prosvjeda protiv nasilja koji su za subotu u Vukovaru najavili roditelji napadnutih maloljetnika u tučnjavi prošli vikend, bit će nazočan i gradonačelnik Ivan Penava jer su ga osobno pozvali organizatori, iako su političari pozvani da ne dolaze, rekli su u petak iz gradske uprave.

"S poštovanjem prema organizatorima sutrašnjeg prosvjeda protiv nasilja koji će se održati u središtu Vukovara, a koji su pozvali političare da ne dolaze, uvažavajući njihovu želju nisam imao namjeru ići na prosvjed. Nakon što su taj moj stav jučer prenijeli mediji - primio sam osobni poziv organizatora prosvjeda koji su me pozvali da ipak budem dio ovog mirnog skupa", navode riječi gradonačelnika Penave u priopćenju vukovarske gradske uprave. 

Penava kaže kako je prosvjed od samog početka imao njegovu podršku. "No, sutra ću i kao roditelj, biti uz sve roditelje i građane Vukovara s ciljem slanja jedne i jasne poruke u borbi protiv nasilja - nasilje nikada nije rješenje i za njega nema opravdanja", dodao je. U središtu Vukovara, na Trgu ispred gradske uprave, u subotu će se održati mirni prosvjed protiv nasilja koji su potaknuli roditelji i obitelji u prošlu subotu pretučene skupine maloljetnika.

Njih je u središtu Vukovara u večernjim satima napala skupina starijih mladića, nanijevši nekima i teške tjelesne ozlijede zbog kojih su hospitalizirani u bolnici. Policija je odmah započela istragu i do sada uhitila pet napadača, kojima je određen istražni zatvor. 

'Problem HOS, a ne što netko puca'

Vukovarski gradonačelnik odgovorio je i na navode kluba zastupnika SDSS-a, koji su utorak poručili da nasilje u Vukovaru ima političke pokrovitelje. ''Problem su Vukovar, navijači, HOS, a nije problem to što netko na pravoslavni Badnjak izveze automatsko naoružanje na ulicu i ispuca cijeli spremnik'', rekao je Penava.

Izjavio je da je globalizam 'zlatno tele modernog doba', zbog kojeg, ustvrdio je, u Hrvatskoj uskoro nitko neće imati gdje raditi, osim vlasnika hotela i apartmana. ''Ako se nastavimo klanjati tom zlatom teletu, više u ovoj državi apsolutno nećemo ništa proizvoditi i nitko ništa neće raditi osim onih koji imaju apartmane i hotele'', rekao je Penava na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru

Tri dana uoči obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, predsjednik DP-a govorio je o vodećim problemima s kojim se država, po njegovom mišljenju, suočava 32 godine poslije. Jedan od njih je globalizam, odnosno ''zlatno tele modernog doba'', koje stoji iza propasti hrvatske industrije, rekao je.

'Profit i gramzivost'

''Uvjeti poslovanja u Bangladešu ili Pakistanu nisu jednaki uvjetima poslovanja u Hrvatskoj. Taj profit i ta gramzivost ne može bit razlog za zatvaranje hrvatskih šećerana, rafinerija, brodogradilišta, tekstilne industrije, itd.'', kazao je. Umjesto toga, Domovinski pokret zastupa ''kapitalizam s ljudskim licem".

"Tržišni uvjeti poslovanja da, ali i uvažavanje čovjeka, naroda, nacije i naših osobnosti", istaknuo je Penava. Osim globalizma, predsjednik DP-a je među vodećim problemima hrvatskog društva naveo korupciju i nepotizam, gubitak stanovništva, iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi, sve niže stope nataliteta te proces ''zamjene stanovništva''.

Moguće je da je napadač iz Vukovara bio u Grčkoj: Zagrebački odvjetnik poslao poruku Dinamu

''Imamo ogroman priljev ljudi iz Turske, Maroka, Bangladeša, Pakistana i Iraka u koje se ulaže, a ne ulaže se u ljude koji odlaze iz ove zemlje. Na kraju imao ogromnu dijasporu koja zbog takve politike postaje sve veće, a istodobno se nju zanemaruje i podcjenjuje'', rekao je Penava.

direktno.hr