Antifašisti žive vječno

Pin It

KULT LIČNOSTI I DALJE ŽIVI: I ove godine dernek u Kumrovcu, sponzor  županija, svirat će TBF - Braniteljski portal

U Hrvatskoj i danas 4571 osoba prima boračke mirovine, neki i više od 1000 eura

Ali nikad ili gotovo nikad pod povećalom javnosti nisu povlaštene mirovine bivših vojnika narodnooslobodilačkog rata (NOR).

U Hrvatskoj su “povlaštene” mirovine često na udaru javnosti. Najčešće se pritom misli na mirovine hrvatskih branitelja koje su zaslužili svojom hrabrošću i žrtvom za uspostavu slobodne Hrvatske. Njih u pravilu napadaju ekstremno lijeve političke stranke i udruge. Ponekad se (s pravom) kritiziraju prevelike mirovine bivših saborskih zastupnika čiji iznosi višestruku premašuju prosječnu mirovinu u Hrvatskoj. Ali nikad ili gotovo nikad pod povećalom javnosti nisu povlaštene mirovine bivših vojnika narodnooslobodilačkog rata (NOR).

Takvih je mirovina po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za studeni 2023. bilo 4571.

mirovine pripadnika NOR

648 muškaraca i 3923 žene primaju povlaštenu mirovinu zbog sudjelovanja ili povezanosti s narodnooslobodilačkim ratom. Prosječan iznos mirovine je 537 eura. Najveći dio mirovina, njih 1574 iznose između 400 i 470 eura. Ipak, među povlaštenim umirovljenicima povezanih s narodnooslobodilačkim ratom ima i onih s vrlo visokim mirovinama – njih 54 prima preko 1070 eura mjesečno.

Zanimljivo je da su prema podacima zavoda u ovoj podskupini povlaštenih mirovina većina korisnika žene, te je obiteljskih mirovina (4078) daleko najviše. Iz toga zaključujemo da ovo povlašteno pravo u Hrvatskoj najčešće uživaju žene partizanskih boraca. Treba naglasiti da prosječna mirovina u RH iznosi oko 450 eura, što znači da pripadnici NOR-a u prosjeku imaju za 80ak eura više mirovine od nepovlaštenih građana.

Broj mirovina pripadnika NOR-a s godinama opada

Broj mirovina pripadnika NOR-a svake se godine smanjuje. Razlog je biološke prirode jer je Drugi svjetski rat, čiji je dio bio i tzv. narodnooslobodilački rat završio pred skoro 80 godina.

Još 2019. godine mirovina iz ove podskupine bilo je dvostruko više nego danas – 10 029 s prosječnom mirovinom od 2923 kn. Još je vidljiviji pad broja NOR mirovina ako pogledamo desetljeće u nazad, 2013. godinu. Tad ih je bilo 27 505 u prosječnom iznosu od 2775 kn. Prije 20 godina, 2003. mirovina povezanih s NOR-om bilo je 71 845. Prosječan iznos tada je iznosio 1910 kn.

Povlaštene mirovine u RH

Postoji više kategorija povlaštenih mirovina u RH, tj. kategorija čiji su pripadnici ostvarili prava na mirovinu pod povoljnijim uvjetima. Jedni od njih su sudionici NOR-a tj. osobe kojima je prema propisima koji su vrijedili do 31. prosinca 1998. određeno razdoblje mirovinskog staža između 6. travnja 1941. i 15. svibnja 1945. uračunato u poseban staž u dvostrukom trajanju i kojima je mirovina određena na poseban način (s povećanjem od 60% i/ili uz zajamčenu osnovicu) u odnosu na ostale osiguranike.

Obiteljske mirovine preminulog supružnika: HZMO do sada zaprimio 27.273 zahtjeva

Osim njih povlaštene mirovine stekli su još: radnici na određenim poslovima u unutarnjim poslovima i pravosuđu, pripadnici Hrvatske domovinske vojske (1941.-1945.), bivši politički zatvorenici, pripadnici bivše JNA, redoviti članovi HAZU, bivši saborski zastupnici, hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a…

Među povlaštenim mirovinama uvjerljivo najviše iznose primaju bivši zastupnici u Hrvatskom saboru s prosječnim neto mirovinama od čak 1856 eura, a slijede ih bivši članovi HAZU s 1723 eura mjesečne mirovine. Pripadnici NOR-a imaju nešto niže mjesečne mirovine od umirovljenika iz bivše JNA i branitelja HVO-a, dok su od pripadnika Hrvatske domovinske vojske (1941.-1945.) mjesečno bogatiji za 60ak eura.

nor mirovine

narod.hr