Karačić: Sirskog i Budanova u rovove a za zapovjednika vojske imenovati Denisa Prokopenka

Pin It

Davorin Karačić: A kako su ta djeca uspjeli "postati" hrvatski državljani?

Svaki put kad pogledam kakvu analizu jutarnjeg lista a i ostalih medija u vezi Ukrajine, postajem na neko vrijeme podvojena ličnost, odnosno ne znam bi s smijao ili plakao.

Čitajući analize i reportaže novinarskih stručnjaka oko imenovanja Oleksandra Sirskog na mjesto načelnika glavnog stožera ukrajinske vojske, iako sam tisućama kilometara daleko, osjetio sam blagu jezu pri pomisli što se sve može dogoditi za malog čovjeka unovačenog u rat.

Hvalospjevi koje od strane domaćih medija dobiva čovjek koji se mirne duše može mjeriti sa štapskim prvosvjetskoratnim generalčinama što francuske vojske što s neupitnim pobjednikom vojnog mesarstva, Douglasom Haigom (visokoškolovanim britanskim generalom iz I svjetskog rata, koji je svojim vojnicama svojedobno zapovjedio da idu u juriš prema njemačkim rovovima paradnim korakom, bez streljiva, jer će se tako potaknuti duh ratnika) , uz navođenje njegovih "pobjeda" najbolje opisuju svu izgubljenost novinarskih dibidusa, koji iz dana u dan dokazuju da od stručnosti imaju tek donekle poznavanje jezika i pisma.

Poznat po svojem katastrofalnom vođenju i teškom porazu kod Debaltseva 2015. ostao je vjeran svojoj koncepciji nesnalaženja te upornom pokušavanju održavanja utvrda koje više nemaju bočnu zaštitu niti valjan opskrbni pravac, koji se iz zraka može najbolje uočiti prateći liniju spaljene opreme koja bi bila uništava na takvim neodrživim opskrbnim pravcima.

Bitke kod Severodonecka te kasnije kod Bahmuta, nisu bile tek opsade lokalnih garnizona nego ono što se u stranoj terminologiji naziva "pitched battle" gdje je Sirski uložio svu svoju promašenost i nedostatak realne procjene stanja na terenu te osjećaja za tajming, koje osobine mora imati visoki zapovjednik.

Po uvijek istom scenariju Ukrajinci su izgubili bokove, ostali na jednom opskrbnom pravcu međutim, umjesto da pokušaju protuudarima popraviti stanje na bokovima, u sam džep bi gurali pojačanja braneći prednje linije pa čak i nepotrebno napadajući pri čemu bi poneki uspjeh samo povećao odnosno proširio postojeći džep.

Pitanje je koliko bi se i Severodoneck i Bahmut mogli obraniti ali loše vođenim bitkama, Sirski je samo nepotrebno povećao broj žrtava, toliko da je dobio nadimak General 200 pri čemu brojka 200 označava poginule vojnike.

Kao i Kirilo Budanov, Sirski je pristalica teorije mlaćenja gloginja tuđim kekinom, pa je srčući strana obojena žestoka pića po uredima i sobama za prijam, pojašnjavao kako se svaka stopa teritorija mora jednako braniti bez obzira na operativni položaj, stanje vojske te stratešku važnost takvih  kvadratnih "stopa".

Mediji glorificiraju Sirskog zbog uspjeha u borbama na Harkivsko-Kupjanskom pravcu te oslobađanja znatnog dijela okupiranog teritorija ali po mome mišljenju to nije genijalnost nego nešto što se samo nameće kao prodorni pravac, o čemu sam pisao mjesecima prije same ofanzive.

Sirski je bio i predvodnik te idejni tvorac ukrajinske protuofanzive 2023. koja je vršena pravcu za kojega bi svatko normalan rekao da ga se kloni budući je već početkom 2023. tijekom zime, predmetni pravac, ranije slabo popunjen i utvrđen, postao nepremostiva prepreka ukrajinskim oklopno mehaniziranim postrojbama, obučenima i opskrbljenima na zapadu, što se na kraju i pokazalo uz mnogo nepotrebnih oznaka 200.

Vođenje operacija oko Avdiivke, istinskog herojskog mjesta obrane, do sada nesalomljive tvrđave, pokazuje svu bijedu i nedostatak zdravog razuma visoke komande a pogotovo Sirskog, koji je svojom nekreativnošću i ograničenošću zasigurno svezao ruke kvalitetnijoj obrani.

Kako se radi o osobi koja je spremna i dalje voditi bitke i kad se dođe do trenutka spoznaje da se te bitke više ne isplate voditi na takav način, te koja troši ljudske resurse većom brzinom i količinom nego Elton John kokain u najplodonosnijem razdoblju, predviđam da će sada pokušati u velikom stilu okrenuti bitku u svoju korist, koristeći iste one propale metode i doktrine koje su i dovele do gubljenja prethodnih bitaka.

Da se mene pita Sirskog i Budanova u rovove a za zapovjednika vojske imenovati Denisa Prokopenka. Možda nema toliko diploma i plaketa ali zdravog razuma i ratničkog instinkta više nego cijeli glavni stožer.