Sramotno: Hrvatski policajac koji se odazvao u vojsku Srbije vraćen na posao

Pin It

Mladi hrvatski policajac (21) iz PU vukovarsko-srijemske koji se u studenom 2022. odazvao na poziv Vojske Srbije za regrutaciju vraćen je na posao krajem prošle godine. Policajac ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, a kada se saznalo da se odazvao pozivu u srpsku vojsku suspendiran je.

Vukovarsko-srijemska policija potvrdila je za 24sata da je mladi policajac, koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, vraćen na posao u policiju krajem prošle godine. Policajac je suspendiran je se u studenom 2022. godine odazvao na poziv Ministarstva Republike Srbije na regrutaciju i mobilizaciju u vojarnu u Sremskoj Mitrovici. MUP je ranije potvrdio kako mladi policajac na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske, a sve zbog preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, a o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja.

Naštetio ugledu pa vraćen u službu

“Policijski službenik je teško naštetio interesima službe i njenom ugledu, a time je dovedena u pitanje njegova dostojnost za obavljanje policijske službe”, priopćili su prije više od godinu dana iz MUP-a. Dodali su i kako je odmah udaljen iz službe te da je pokrenut disciplinski postupak. Vukovarsko-srijemska policija sada je potvrdila kako je disciplinski postupak nad mladim policajcem završen 28. prosinca 2023. godine. Policajac je proglašen krivim zbog počinjenja teže povrede službene dužnosti.

Odnosno, kako piše u Zakonu o policiji, riječ je o neizvršavanju, nesvjesno, nesavjesnim, nepravodobnom ili nemarnom izvršavanju službenih obveza, te o nedoličnom ponašanju u službi ili izvan nje a da je teško naštetio ugledu policije. Zbog toga mu je, potvrđeno nam je iz policije, izrečena novčana kazna u iznosu do 20 posto od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec. Iz policije dodaju i kako je s danom završetka postupka, 28. prosinca 2023.. godine, mladi policajac vraćen u službu.

Srbija: Pozivi se upućuju isključivo osobama na teritoriju Republike Srbije

Prošle godine Ministarstvo obrane Republike Srbije oglasilo se oko slučaja hrvatskog policajca koji je na teritoriju Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske. Pojasnili su da oni upućuju pozive za upis u vojnu evidenciju isključivo osobama na teritoriju Republike Srbije, tvrde iz Ministarstva obrane.

“Pozivi za upis u vojnu evidenciju ne upućuju se Republici Hrvatskoj niti bilo kojoj drugoj državi”, dodali su.

Na stranicama Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije stoji da iseljenik ili njegov potomak može imati državljanstvo Republike Srbije pod uvjetima da je navršio 18 godina te da mu nije oduzeta ‘poslovna sposobnost’. Također mora podnijeti pisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. Istaknuto je da osoba mora živjeti u Republici Srbiji.

Iz odgovora Ministarstva obrane vidljivo je bilo kako mladi hrvatski policajac ima ili prebivalište ili boravište na području Republike Srbije, te mu je tamo stigao poziv na upis u vojnu evidenciju.

narod.hr