Nakon vijesti o biranju ministarstava, oglasili se iz DP-a: 'Mi nismo trgovci foteljama'

Pin It

Mi nismo trgovci foteljama i takav razgovor ne vodimo i odbacujemo. Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi, ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod

Mediji su se u nedjelju raspisali o uvjetima koje je Domovinska stranka iznijela HDZ-u u slučaju dogovora oko zajedničkog formiranja vlade nakon izbora održanih 17. travnja.

Prema pisanju Telegrama, DP je odustao od Ministarstva gospodarstva i poljoprivrede, ali traži najmanje četiri resora: kulture, unutarnjih poslova, pravosuđa i regionalnog razvoja.

Navodno Domovinski pokret kroz ova ministarstva namjerava provoditi desničarsku ideološku politiku na kojoj su dobili saborske mandate. Poseban je naglasak stavljen na kulturu i unutarnje poslove.

Smatraju da će tako biračima lakše "prodati" suradnju s HDZ-om, kojoj su se dosad javno protivili. U svojim istupima i stranačkom programu, čelnici DP-a isticali su anti-imigrantsku politiku, borbu protiv kriminala i kroatizaciju kulturnog prostora. Dobivanje Ministarstva kulture omogućilo bi im ispunjavanje dijela tih obećanja.

DP: Mi nismo trgovci foteljama

Iz DP-a su sada odlučili reagirati na medijske napise te su u odbacili tzv. trgovinu foteljama. "S obzirom na brojne upite predstavnika medija i javnosti, u nastavku donosimo priopćenje Domovinskog pokreta. Domovinski pokret priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore", poručili su u priopćenju.

"Mi nismo trgovci foteljama i takav razgovor ne vodimo i odbacujemo. Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi, ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod", naglasili su.

Ranije je pregovarač DP-a Željko Lacković za HRT poručio da su "otvoreni za pregovore na obje strane i tu neće biti zapreke oko postizanja onih politika koje su u fokusu predizbornih obećanja Domovinskog pokreta".

Može li SDSS u takvu vladu?

HDZ-u bi, prema medijskoj konstrukciji, i dalje ostale važnija ministarstva, poput financija, gospodarstva, vanjskih poslova, obrane, turizma i branitelja, s bitno oslabljenom pozicijom premijera Andreja Plenkovića.

Sam premijer u nedjelju je potvrdio da traju pregovori s DP-om, ali je također odbacio insinuacije da se pregovara oko ministarskih pozicija. Još uvijek se čeka odgovor na pitanje kako će setaj dogovor postignuti s obzirom na uvjet DP-a da u takvoj vladi ne sjede predstavnici SDSS-a.

direktno.hr